УКР РУС

Реал обіграв депресивну Барселону: Луніна принизили дивною оцінкою, шокуючий промах Лєвандовскі, ганьба VAR

16 жовтня 2022 Читать на русском

Реал у матчі 9-го туру чемпіонату Іспанії переміг вдома Барселону з рахунком 3:1. Звіт Ель Класіко читайте на "Футбол 24".

Обидва гранди підійшли до центрального матчу першого кола Ла Ліги з однаковою кількістю набраних очок. Барса випереджала Реал за додатковими показниками. Каталонці напередодні не зуміли обіграти міланський Інтер і практично втратили шанси на плей-офф ЛЧ. Мадрид теж провалив свою генеральну репетицію, дивом врятувавшись проти Шахтаря. Утім, Класіко, зазвичай, – це зовсім інша історія, де поточна форма команд немає жодного значення. Каталонці, до прикладу, виграли 4 з 5-и крайніх матчів на Бернабеу.

Реал – Барселона: склади і онлайн-трансляція матчу

Андрій Лунін отримав унікальний шанс показати себе у найпринциповішій битві планети. Жоден українець раніше не грав у Класіко. Перший номер мадридців Тібо Куртуа все ж не встиг залікувати травму. Проте, кадрові проблеми Барси були суттєвішими. Попри повернення Кунде, гості не могли розраховувати на Араухо, Крістенсена, Мемфіса і Бельєріна. "Бланкос" прагнули не лише захопити лідерство, але й реваншуватися за березневі 0:4.

Старт поєдинку прогнозовано запам'ятався великою кількістю боротьби у центрі поля. А потім з'явилися моменти. Де Йонг класно розігнав атаку, позбувшись опіки відразу двох гравців, та віддав на Рафінью, який перевірив Луніна ударом метрів з 25-и. Українець намертво зафіксував сферу. Господарі відповіли шансом Вінісіуса. Останній ледь не відзначився з допомогою рикошету.

Мадрид трохи несподівано відкрив рахунок на 11-й хвилині. Команда Хаві пропустила класичний для себе гол, розвалившись у перехідній фазі. Після втрати на чужій половині поля Бускетс не зумів навіть з фолом зупинити Крооса, який ідеально запустив у прорив Віні. Бразилець втік від Серхі Роберто і пробив у тер Штегена, проте м'яч відскочив до Бензема, а далі – справа техніки. Француз хитро прошив ліс з гравців Барси.

Після пропущеного м'яча каталонці занервували, найчастіше помилявся молодий Бальде. Та все ж "блаугранас" створили кілька небезпечних моментів. Лєвандовскі, зокрема, відзначився шокуючим промахом з метра. Рафінья прострілив вздовж лінії воротарського, а поляк у падінні пробив над поперечкою. Ще за мить Дембеле схибив головою. Роберту дісталося у боротьбі з Алабою. Каталонські соцмережі вибухнули претензіями щодо можливого вилучення за гру ліктем. Рефері не відреагував.

Барса частіше володіла м'ячем, але пропустила вдруге після серії позиційних помилок в обороні. Вальверде залишили на лінії штрафного, а той смачно приклався у правий від тер Штегена кут. Eazy... Вже за мить Лунін впорався з ударом де Йонга в ближній, Алаба виніс сферу подалі. Зрештою Мадрид справедливо пішов на перерву з гандикапом у два м'ячі. Команда Хаві жахливо грала у захисті.

Другий тайм розпочався з двох нагод мадридців. Спершу Бензема котив під удар Кроосу – німець вистрілив по горобцях. Згодом вже сам Карім створив шедевр, який не зарахували. Майбутній володар ЗМ змістився у центр та по-більярдному пробив у дальню шістку. Тер Штеген знову не дотягнувся, проте лайнсмен справедливо зафіксував офсайд у Бензема.

Барса наче й не поверталася з роздягальні. Можливо, це було б єдине правильне рішення. У каталонців нічого не виходило попереду, ба більше, Мадрид позбавив гостей їхнього, здавалось, єдиного козира – контролю м'яча. Підопічні Хаві притиснулись до власних воріт, а у нечисленних атаках припускалися дитячих помилок.

Вже на 60-й хвилині поле покинув Серхіо Бускетс, який вкотре не витримував високої інтенсивності. Хаві зробив потрійну заміну, випустивши Гаві, Альбу і Торреса. Та гостроти не побільшало. Мадрид невимушено грав по рахунку. На 75-й хвилині Лєвандовскі вимагав пенальті, впавши у боротьбі з Карвахалем. Рефері попросив поляка підвестися, мовляв, нічого не було. Повтори з різних ракурсів продемонстрували хибність цього рішення. Чергова ганьба VAR в Іспанії.

Фаті налякав Луніна ударом з-за меж штрафного – м'яч пролетів поруч зі стійкою, але українець все контролював. Каталонці активізувалися, заміни Хаві почали приносити бажаний ефект. Та на завершальній стадії – біда. Ферран легко покотив у руки Андрію. Нашому кіперу все ж довелося виймати м'яча із сітки власних воріт на 84-й. Ансу втік від двох, прострілив на дальню стійку, а Ферран спокійно замкнув вже у порожні.

Той же Ансу міг вирвати для Барси нічию, проте після передачі Роберто дещо незграбними ножицями не влучив у ворота. Ерік сфолив у штрафному на Родріго, і цього разу арбітр пішов дивитися VAR – пенальті. Питань немає, але чому не переглядали момент падіння Роберта? Сам же Родріго і реалізував одинадцятиметровий – 3:1. Мадрид заслужено, але не без полеміки забирає Ель Класіко. Команда Анчелотті повернула лідерство, випередивши "кулес" на три очки. Цікаво, що Барса перевершила "бланкос" за очікуваними голами (2.3 проти 1.4), утім це той випадок, коли цифри майже нічого не означають.

Андрій Лунін складав вирішальний іспит в Іспанії. Український кіпер, який вп'яте поспіль підміняє травмованого Куртуа, продемонстрував непогану гру в дебютному для себе Ель Класіко. Інколи здавалося, що Андрій діє аж надто спокійно, особливо в епізоді, колии він ледь не подарував м'яча Лєвандовскі. Поляк несподівано запресингував нашого кіпера, але той все одно вийшов з ситуації через пас. У стартові 45 хвилин роботи було обмаль. Лунін легко впорався з дальнім ударом Рафіньї, не дозволив відзначитись Де Йонгу.

В кінці поєдинку, коли Барса нарешті прокинулася, Лунін заметушився. У моменті з голом Феррана він був безсилим. Зрештою отримавши одну з найкращих оцінок за версією статистичного порталу SofaScore (7.0). Аналітики нарахували 3 сейви та 11 точних дальніх передач з 18-и. У складі Реала вищі бали дісталися лише Кроосу, Вальверде, Бензема і Родріго. А ось сайт прихильників Реала Defensa Central оцінив матч Луніна найнижчою оцінкою – 6. На думку автора, українець виглядав нервово, хоча у ситуації з пропущеним м'ячем "не міг зробити більше".