УКР РУС

Райо Вальєкано – Реал Мадрид: крута перемога "бджіл", ганебний футбол "бланкос" та відсутність альтернативи Бензема

29 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Мадридське дербі між Райо Вальєкано та Реалом завершилось мінімальним, але досить впевненим тріумфом "бджiл" (1:0).

Райо Вальєкано веде відчайдушну боротьбу за виживання, тому у мадридському дербі команді Пако Хемеса була потрібна лише перемога. Втім, перші моменти були за Реалом: так, на 5-й хвилині Марсело отримав передачу низом та з-за меж штрафного потужно пробив у дальній кут – Гарсія у красивому стрибку парирував. На 8-й же Діас отримав передачу від Карвахаля у вільну зону в карному майданчику, однак удар нападника в останню секунду пом'якшив Ба. Тут вже прийшла відповідь від Райо – Посо на правому краю хитнув Марсело та пробив у ближній кут, але Куртуа зіграв надійно.

Поступово господарі стали набирати обертів, все частіше наближаючись до воріт Реала. На 16-й хвилині вони розкатали блискучу триходівку перед штрафним з виводом Посо віч-на-віч з Куртуа, однак форвард влучив у ногу Тібо – а від неї м'яч влетів у сітку лише із зовнішнього боку. На 21-й же стався обмін гольовими моментами: Райо провів атаку з прострілом на лінію штрафного під удар Герро, однак той впав у боротьбі з Вальєхо; Реал тут же відповів контратакою з виводом Бейла практично сам-на-сам, однак Гарет пробив безхитрісно.

Втім, після цього арбітр пішов дивитися повтор, адже була підозра на фол Вальєхо проти Герро; він підтвердив здогадки, тому було призначено пенальті, який впевнено реалізував Ембарба – 1:0! Надалі гра дещо пригальмувала, що діяло на руку Вальєкано. Гості мали тільки декілька заблокованих ударів та неточних замикань, а на 39-й хвилині ефектний гол Маріано скасували через офсайд. Зрештою, перший тайм завершився з рахунком, встановленим Ембарбою.

Другий тайм розпочався зі ініціативи Райо Вальєкано, який тримав м'яч під власним контролем і шукав шпарини в обороні. "Бланкос" практично нічим не відповідали, крім фолів, але й "бджоли" діяли грубо – Тоні Кроосу навіть розбили голову. У футбольному ж плані рівності не було: господарі грали цікавіше й могли подвоїти перевагу на 52-й хвилині після феноменального удару Ембарби з правого флангу під ближню стійку.

Куртуа врятував під час цього пострілу, а за кілька хвилин ще й взяв дальній постріл Бебе та перехопив серію подач – словом, роботи у голкіпера "королівського клубу" вистачало, чого не скажеш про його візаві Гарсію. Лише на 68-й хвилині йому довелося допомогти своїй команді, парирувавши постріл Бейла зі штрафного під поперечину, однак валлієць бив саме туди, де і стояв Альберто.

В останні 20 хвилин Реал вже відверто кинув грати, а Райо це влаштовувало. Можна згадати хіба що вихід Герро віч-на-віч з Куртуа на 86-й хвилині, однак його загнали у глухий кут, змусивши бити з незручної позиції. Більшу частину часу команди витратили на заміни, кутові, фоли та жовті картки, хоча останні шість хвилин виявились захоплюючими – господарі стояли за результат насмерть. Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну, але впевнену перемогу Райо Вальєкано.

Таким чином, Райо набрав 31 заліковий бал та обійшов Уеску, зайнявши передостанню позицію в турнірній таблиці. Відставання від Вальядоліда становить чотири очки, а від покидання зони вильоту – всі шість. Реал же залишився на третій позиції з 69 пунктами.

Райо Вальєкано – іспанські "мужики"

Райо Вальєкано у всі роки був "солоденьким пиріжком" для Реала, стабільно постачаючи "вершковим" очки та рекорди. На пам'ять одразу приходить розгром 10:2 у 2015 році – а тодішні "бланкос" під керівництвом Рафи Бенітеса вважалися кризовою командою! Від нинішніх "бджіл" нічого іншого не очікувалося, адже вони знаходились на дні турнірної таблиці з дуже низькими шансами на порятунок. Мадридське дербі повинно було стати вироком для колективу Пако Хемеса.

Вийшло ж навпаки. Райо Вальєкано виніс мадридський Реал зі свого стадіону вперед ногами, перегравши дорогих суперзірок за всіма аспектами. Показово, що за рівності за пасами (375:398) у Райо велика перевага за передачами в останню третину поля (147:95). Також господарі частіше били по воротах (11:9) і були гострішими – чотири з п'яти ударів Райо у площину пройшли з меж штрафного, в той час як усі чотири точні постріли "бланкос" були завдані з дистанції.

Колосальну різницю у якості моментів яскрво демонструє коефецієнт очікуваних голів – 1.55 проти 0.46. Підопічні Хемеса домінували протягом усього поєдинку.

Звісно, не все було ідеально. В останні 20 хвилин команда відверто підсіла, а потім і зовсім стала грати на винос, однак нічого цікавого біля їх воріт за цей час не сталося. Загалом же, господарі виглядали активнішими, гострішими, сміливішими, цікавішими та здавалися більш вмотивованими. Футболісти Райо проявили справжній чоловічий характер, добившись поставленої мети в конкретному матчі. "Мужики"!

Ганебний футбол Реала

"Сьогодні вся справа була в відношенні. Ми не віддавалися ні в чому: ні в боротьбі, ні в русі. Матчі можуть бути складними, якщо суперник рухається більше тебе. Вони грали в свій футбол, а ми не зробили на полі нічого з того, що повинні були" – саме так на прес-конференції охарактеризував поразку Реала Зінедін Зідан. Не погодитися з ним важко, адже "вершкові" виглядали навіть не блідою тінню свого минулого – вони діяли як справжній середнячок, з яким можна і потрібно набирати три очки. Навіть якщо ти аутсайдер.

"Королівський клуб" в останній місяць демонструє абсолютно прохідний футбол, який навіть Уесці та Райо дає купу шансів на позитивний результат – що вже говорити про Хетафе, якому в четверг не вистачило зовсім трохи. Деякий час ігрові проблеми команди Зідана маскували потужні другі тайми, однак вони трималися на шаленій результативності Бензема. Без нього напад Реала займався чим завгодно, але не атакою. Не вражав і Модріч, який 7 разів втратив м'яч – і це лише на 37 хвилину поєдинку!

Звісно, підопічним Зідана бракує мотивації в останні тури. Втім, на дану проблему прекрасно відповів 22-річний Хесус Вальєхо, який привіз пенальті. "Не потрібно грати в Лізі чемпіонів або боротися за чемпіонство, щоб мати мотивацію грати в цій футболці" – саме так заявив центрбек, який, до речі, отримав 7.0 балів від Whoscored, ставши другим у своїй команді за рейтингом. Він дійсно старався, однак бігати за честь емблеми мало – потрібно перемагати.

Ганьбу Реала добиває оновлення жахливих рекордів. "Королівський клуб" програв Райо Вальєкано вперше з 2002 року, а остання поразка "бджолам" у Прімері сталася аж у 1997-му. Крім того, дана поразка стала для "вершкових" десятою у поточному чемпіонаті – таких катастрофічних результатів мадридці не знали десять років. Загалом, це був вже 16-й програш у сезоні, чого з 2009 року не спостерігалося.

No Benzema – no party

Французького нападника Реала завжди критикували за низьку реалізацією та вважали зайвим серед усіх зіркових футболістів, однак у поточному сезоні саме він тягне на собі мадридський суперклуб. Особливо це помітно після повернення Зідана: Бензема забив 8 з 10 останніх голів "бланкос", і довів, що заміни йому немає – у матчі з Райо Маріано та Бейл бездарно запороли все, що тільки можливо.

Чого лише коштують моменти обох у першому таймі. Діас не зміг нормально пробити по воротах після прекрасної передачі Карвахаля на 11-метрів, усі два його удари заблокували, а нічим іншим він і не запам'ятався. Бейл же стріляв вдвічі частіше, однак найбільш гострий його момент стався на 68-й хвилині, коли валлієць зі штрафного пробив під поперечину – втім, саме туди, де і стояв голкіпер. Більш показовим став момент на 21-й, коли при виході віч-на-віч Гарет допустив технічний брак, а потім банально пробив у голкіпера.

Коли мадридський Реал за коефіцієнтом очікуваних голів не награє навіть на половинку голу, це про щось говорить. Без Бензема у "бланкос немає атаки.