УКР РУС

Ракицький у Шахтарі: серйозні репутаційні втрати для клубу, одразу чотири плюси для команди

16 січня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко відреагував на трансфер дня у виконанні "гірників".

Колишній захисник збірної України Ярослав Ракицький став гравцем Шахтаря. Досвідчений оборонець повернувся до рідного клубу після чотирирічної перерви. Контракт підписано до кінця сезону.

На перший погляд, Ярослав не дуже вписується у новий Шахтар. Зараз у команді багато молодих футболістів. Великої потреби у досвідченому захиснику немає. Крім того, репутація у Ракицького після виступів на Росії та небажання співати Гімн України – не найкраща. Це – репутаційні втрати для Шахтаря.

Але насправді все не так однозначно. Ракицький може бути корисним для команди Ігора Йовічевіча. Чому?

Заміна Матвієнку

Лідер захисту Шахтаря має увагу від Європи. Раніше майже щомісяця писали про інтерес до Матвієнка від різних команд із провідних чемпіонатів. Потім ситуація заспокоїлася. Миколу вважали одним із кандидатів на заміну Лісандро Мартінеса в Аяксі. Але влітку трансфер не відбувся.

Зараз головним претендентом на уродженця Криму є Брайтон. Роберто Де Дзербі добре знає Матвієнка по спільній роботі у Шахтарі. Італійський тренер хоче бачити українця у своїй команді. Якщо запропонують хороші гроші, Шахтар може погодитися на цей перехід.

Потрібна заміна. З іноземцями зараз скрутно. Ніхто серйозний не приїде. У молодіжній команді Мар'ян Фарина поки не має довіри від Йовічевіча. Тут Ракицький може стати хорошим варіантом. Ярослав уміє починати атаки, має хорошу ліву. Ніяких проблем з адаптацією у Рака не буде.

Глибина складу

Позиція у центрі оборони Шахтаря не дуже вкомплектована. Недарма клубу приписують інтерес до Мауро Перковіча, хорвата з Істри, та українця зі Славії Максима Таловєрова. Поборотися за футболіста, який користується інтересом з провідних чемпіонатів, буде дуже непросто.

Пара Бондар – Матвієнко виглядає не ідеальною. У Валерія вистачає помилок, які перетворюються у голи. На Сергія Кривцова, схоже, серйозно розраховувати вже не варто. Була інформація, що клуб не пропонуватиме йому нову угоду. Чинний контракт діє до кінця сезону. На молодих оборонців Мар'яна Фарину та Едуарда Козика надії мало. Данила Удода відправили у Саудівську Аравію.

Спад форми, травми, картки – все це фактори, які залишають оборонців поза грою. Якщо Бондар чи Матвієнко не зможуть грати, то виникнуть проблеми. Не забуваймо, що у Шахтаря не тільки чемпіонат України, але і Ліга Європи. Ротацію та глибину складу потрібно мати. Ракицький явно не буде зайвим у цій конфігурації.

Посилення лівого флангу захисту

У Шахтарі не все добре із лівим захисником. Недарма на цій позиції виходив правий оборонець Юхим Конопля. Фактично Йовічевіч може розраховувати тільки на Богдана Михайліченка. Але потрібна глибина складу, конкуренція. Гра Боді далека від ідеалу. Віктор Корнієнко зазнав важкої травми. На жаль, це вже не перші проблеми зі здоров'ям для чемпіона світу серед молоді. Андрій Булеза поки не має довіри від головного тренера.

Перехід Ракицького може вирішити проблему. Ярік, звісно, на цій позиції грати не буде. А от для Матвієнка вона не чужа. При потребі Микола може грати зліва, а його в центрі оборони замінить саме Ракицький.

Досвід

Чемпіонати виграють захисники. Саме від надійності оборони залежить багато в чому доля титулу. У другому колі саме оборонні якості кожного із претендентів можуть стати вирішальними у битві за золоті нагороди.

Якщо перед стартом сезону від Шахтаря ніхто нічого особливого не чекав, то зараз усе змінилося. Команда має хороші шанси на перше місце. Тиск та відповідальність за результат будуть дуже високими.

Потрібні люди з досвідом, з психологією переможця. У нинішньому Шахтарі таких небагато. У стартовому складі тільки Тарас Степаненко. Досвід Ракицького може стати вкрай доречним. Він знає, як перемагати, він розуміє формулу чемпіонства.

Час додому: Динамо повинне повернути двох своїх екс-гравців – чому це необхідно?