УКР РУС

Пятов потерпає від комплексу меншовартості: Шахтар і збірна України загнали легенду в патову ситуаціюfire

24 січня 16:50
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко переконаний, що культовому голкіперу бракує поваги від головних команд у його житті.

Чотирнадцятого січня Шахтар оголосив про призначення на посаду тренера воротарів 60-річного Раймонда ван дер Гау. Нідерландський спеціаліст працюватиме з голкіперами у штабі Маріно Пушіча.

Хорватсько-боснійський тренер очолив Шахтар восени, після чого почав формувати свій штаб. Це нормально, коли головний тренер підбирає для себе команду асистентів, у яких він впевнений. У сучасному футболі один тренер вже не справляється. Кожен наставник має свій штат спеціалістів.

Майже відразу на допомогу Пушічу приїхав хорват Маріо Станіч, який отримав посаду першого асистента. Потім до нього приєднався Кріс ван дер Верден, згодом – тренер із фізичної підготовки Рул Тамбер. Є ще один асистент Єрун Схепенс. Вже у новому році Пушіч отримав два нових помічники – Ярно де Влісхауера та, власне, ван дер Гау. Перший працюватиме над фізичною підготовкою гравців, а другий займеться роботою із воротарями.

Звичайно, що приїзд такої іменитої особистості, як Раймонд ван дер Гау, – величезна подія для українського футболу під час війни. У якості голкіпера тривалий час виступав за МЮ на правах другого воротаря. Також грав у себе на батьківщині. З "червоними дияволами" ставав не тільки переможцем АПЛ, але й вигравав ЛЧ у 1999-му. Після завершення кар‘єри працював тренером воротарів у Сандерленді, Вітессі та ПСВ.

Уболівальникам Шахтаря має бути приємно, що до їхньої команди приїхав такий іменитий кіпер і спеціаліст. Але від цього відверто попахує комплексом меншовартості. У Шахтарі є свій чудовий тренер воротарів – Андрій Пятов. Його легендарність на рівні України – величезна.

Пятов одинадцять разів вигравав чемпіонат України, вісім разів – Кубок, ще вісім разів ставав найкращим воротарем країни. Брав Кубок УЄФА, двічі грав у півфіналі ЛЄ. Величезний досвід у ЛЧ, де доходив до чвертьфіналу. У складі збірної України брав участь у ЧС-2006, Євро-2012, 2016, 2020. Причому на двох перших єврофорумах був основним. Майже десять років утримував статус першого номера національної команди – без шансів для інших. Працював із такими тренерами як Блохін, Луческу, Де Дзербі, Фонсека, Каштру. Досвіду та знань у нього дуже багато. При цьому Андрій ще зовсім молодий тренер – йому тільки 39 років. Знання його – у практичній площині. Розуміє усі тенденції сучасного футболу. Нідерландець ван дер Гау, тим часом, весною відзначить свій 61-й рік народження...

Я розумію, що Пушіч хоче мати тренерський штаб, у якому впевнений на 100 відсотків, з яким однакове бачення футболу і одна мова. Це все нормальні речі для кожного тренера. Попередні наставники Шахтаря – Ігор Йовічевіч та Патрік ван Леувен – також працювали зі своїми штабами. Просто у випадку із Пятовим не може бути напівпосад чи напіврішень. Якщо вам Пятов не потрібен на цій посаді, дайте йому якусь іншу роботу або відпустіть. Навіщо було його змушувати завершувати кар'єру і кликати у штаб, якщо вже в другого наставника Шахтаря цього сезону є свій помічник із роботи з воротарями? Своєю кар'єрою Андрій точно заслужив на повагу.

Пятов: продовжити не можна завершити – Шахтар і Ребров вирішуватимуть, де поставити кому

Коли влітку "гірників" очолив Патрік ван Леувен, у нього був свій тренер воротарів Денніс Гентенар. На початок сезону припав дуже непростий період для воротарської позиції Шахтаря. Пішов Трубін, замість нього почав грати Різник. Для Дмитра це був перший досвід виступів на такому рівні, адже на стадії групового раунду єврокубків він ніколи не грав. Статус Шахтаря і Ворскли – зовсім різний. Крім того, новачок тільки відновився від серйозної травми.

У першій половині сезону Різник виглядав, як і вся команда, дуже нестабільно. Кіперу не вистачало впевненості у власних діях. Коли Патріка прибрали, Дмитро серйозно додав у впевненості та надійності. Провів чудові матчі проти Барселони. Вдало зіграв проти Антверпена, Динамо. Коли пішов Гентенар, а робота з воротарями перейшла виключно на Пятова, гра кіпера Шахтаря однозначно покращилася. Недарма у листопаді Дмитро навіть отримав виклик до збірної України.

Вважаю, що у становленні Трубіна величезну роль відіграв саме Пятов. Коли у 2020-му тодішній тренер "гірників" Луїш Каштру пішов на рокіровку воротарів, Пятов це сприйняв не як конкуренцію, а скоріше як можливість передати досвід молодшому колезі. У Каштру за воротарів відповідав той самий асистент, що й у Паулу Фонсеки – португалець Антоніу Феррейра. Якби він бачив перспективу у Трубіну, то почав би підпускати до першої команди ще при Фонсеці. Я веду до того, що, попри мінімальний досвід роботи тренером, у Пятова є великий досвід становлення молодих талантів.

Я розумію, що Шахтар – багатий клуб. Він має всі можливості запросити двох тренерів воротарів. Але користі на практиці від цього не буде. Бо ближче завжди перебуватиме той, хто прийшов із наставником. Формально в Андрія посада залишається, але її роль – мінімальна. Хоча навряд чи хтось знає краще за Пятова, яким має бути перший номер Шахтаря.

Для самого Андрія ситуація в Шахтарі трохи патова. Йти працювати в іншу українську команду після стількох років виступів за один клуб – це крок донизу. Навряд чи хтось спроможний запропонувати схожі особисті умови та можливості для роботи. Доведеться звикати до іншого клубу. Це все точно нелегко, якщо ти все життя у Шахтарі і знаєш досконало систему роботи клубу. З варіантів хіба що Полісся. Житомирський проект має амбітні плани і хорошу інфраструктуру. У штабі Калітвінцева за голкіперів відповідає Михайло Федунов, який замінив на цій посаді Худжамова. Федунов працював на рівні Маріуполя-2, Лівого берега. Навряд чи він має великий досвід, навряд чи можна назвати його сучасним тренером.

Їхати закордон у 39 років, маючи за плечима виступи тільки у двох клубах УПЛ, навряд чи реальне рішення. Бо потрібна мова. У тренерський штаб не беруть просто тренера воротарів. Там запрошують цілий штаб. А у Пятова поки немає такого наставника, з яким би він працював у якості тренера воротарів.

Якби Пятов хотів спробувати закордоном, то не потрібно було завершувати кар'єру влітку 2023 року. Вартувало догравати у Європі або приймати таке рішення раніше. За цей час адаптувався б, вивчив мову і міг реально претендувати на бажане.

Не менш болюче питання для Пятова – збірна України. Він віддав їй дуже багато, тому мав би розраховувати на взаємність. Але влітку 2023-го тренером воротарів у збірній став.... Рустам Худжамов. Я розумію, що робота із кіперами збірної – це скоріше статусна посада, визнання твоїх заслуг перед українським футболом. Худжамов провів один матч за "синьо-жовтих" (і той – товариський). Не зміг заграти у Динамо, Шахтарі, ніколи не грав у ЛЧ. Розпочав тренерську роботу у Поліссі, але надовго там не затримався. З Ребровим не працював раніше – ні на Близькому Сході, ні в Угорищні, ні в Динамо. Як людина з таким статусом отримала роботу у збірній – я не розумію. Усе це – підводні течії українського футболу. Коли в інших шукаємо недоліки, а про себе забуваємо...

Посада тренера воротарів просто створена для Пятова. По-перше, він на неї заслужив. По-друге, Андрій має величезний досвід, корисний воротарям збірної у певних ситуаціях. По-третє, знає досконало Трубіна, з яким працював у Шахтарі.

Натомість Худжамов, як багатодітний батько, виїхав з України і мешкає у Лісабоні (це його законне право). Пятов, як багатодітний батько, залишився в Україні. Хоча Рустам не раз висловлювався патріотично у ЗМІ, а Андрія хейтили за фото із сепаратистами у 2014-му.

Насправді не потрібно вигадувати велосипед. В Україні мають поважати тих людей, які віддали нашому футболу стільки років.

У Шахтарі не дали закінчити розпочате, у Греції – зв'язали руки: топ-менеджер підійматиме клуб розчарованих українців