УКР РУС

ПСЖ розгромив Барселону – вилучення Араухо, неоднозначна заміна Хаві та бенефіс Дембеле вивели Париж у півфінал ЛЧbomb

17 квітня 00:08 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ
Автор: Михайло Юхименко

У рамках матчу-відповіді 1/4 фіналу ЛЧ 2023/24 ПСЖ переміг Барселону (4:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Хаві нічого не змінював, а Лучо вдався до серйозних перестановок

Барселона не могла розраховувати на дискваліфікованих Серхі Роберто та на Крістенсена, однак вони все одно не вийшли б у основі. Занадто вже круто повернулися Педрі та Де Йонг – після перфомансу в Парижі місце в старті було гарантовано. Інших перестановок у порівнянні з виїзним поєдинком Хаві не зробив. Все працювало і так.

Луїс Енріке ж знову міг розраховувати на Хакімі. Це круто змінювало баланс сил на правому фланзі ПСЖ. Ашраф значно небезпечніший за Ернандеса чи Маркіньйоса. Крім того, з перших хвилин вийшов Барколя, який перегорнув хід гри в Парижі. Крім того, замість Лі Кан Іна у ролі правого інсайда випустили Заїра-Емері.

Увесь світ уважно спостерігає за перебігом Ліги чемпіонів. Адже залишатися осторонь цієї топової спортивної події просто неможливо. Обирайте чипси з асортименту Lay’s, щоб поринути з головою у вир футбольних подій.
Підтримуйте улюблену команду разом з Lay’s – спонсором Ліги чемпіонів! Є Lay’s? Буде футбол!

У тактичному плані тренери поводилися аналогічно. Хаві нічого не змінював – Барса мала той же інтенсивний пресинг, ті ж блукання Лєвандовскі між лініями і ту ж ставку на флангові контратаки. Луїс Енріке ж провів роботу над помилками.

По-перше, у ПСЖ з'явився центрфорвард. Ним став Мбаппе, а не посміховисько (якщо говорити про Асенсіо як чистого ЦФ). Це означало заповнення простору за спинами центрбеків. По-друге, Кіліан пресингував Кубарсі, не дозволяючи йому підійматись у опорну зону й створювати там 4-в-3 – та і сама присутність генія у зоні центрбеків стримувала останніх.

Крім того, застосовувались ротації у трикутнику між Ашрафом, Заїром-Емері та Дембеле. Це був дуже серйозний виклик для Френкі, Канселу й 17-річного Кубарсі. Паризька трійка заходила в центр, робила схрещення, забігання та загалом діяла злагоджено. Особливо в очі впадала інвертованість Хакімі, яка створювала 1-в-1 для Дембеле проти Канселу.

Зрештою, варто відзначити підйом Фабіана Руїса ближче до лінії атаки – причому акцент було зроблено на підтримці Мбаппе та взаємодії з ним і Мендешем.

Весела 30-хвилинка

Барселона виглядала структурно сильнішою й значно збалансованішою командою на Парк де Пренс. При цьому каталонці видали там чи не найкращий матч сезону – і в перші півгодини на Монжуїку "блаугранас" демонстрували таку ж міць Господарі якісно пресингували, вигравали підбирання й круто вибігали через фланги. За цим було приємно дивитись.

Втім, ПСЖ вже не виглядав таким же безпорадним, як вдома. Париж вибігав не гірше. Мбаппе ледь не заробив вилучення для Кубарсі вже на 2-й хвилині.

Крім того, на власній половині французи стали краще виживати під тиском – попри всі старання, змусити гостей скидувати на Доннарумму та контратакувати з його обрізок Барсі не вдавалося.

Як наслідок, вболівальники отримали дуже яскраву 30-хвилинку з голами і трьома моментами. І з голом. Барселона забила у першій же крутій атаці – Араухо запустив Ямала по флангу, а той увірвався в штрафний, переграв Мендеша та прострілив вздовж воротарського. Рафінья, який весь цей час біг з лівого напівфлангу, несподівано пішов відкриватись на праву стійку.

Хакімі встиг його накрити, однак Рафінья якимось дивом зміг пробити блок марокканця. Точне замикання у дотик вивело Барсу вперед – 1:0!

ПСЖ треба було забивати двічі, аби просто зрівняти рахунок протистояння. А на 20-й хвилині Барселона могла й закривати гру. Рафінья прорвався лівим флангом і прострілив на Гюндогана, а м'яч з-під Ілкая вибили на Лєвандовскі. Роберт метрів з 20-ти завдав потужного удару – над поперечкою!

Парижани ж почали загострювати пізніше, але моменти були не менш небезпечними. Барколя викотив передачу в карний майданчик під замикання Мбаппе, а Кіліан у дотик бахнув в лівий нижній кут. Тер Штеген врятував "блаугранас"! Подальший кутовий завершився ударом головою з боку Кіліана, однак Кунде вибив м'яч із лінії воріт. .

Дембеле і Араухо – геймченджери

А далі стався епізод, який перегорнув увесь хід протистояння. На 29-й хвилині Барколя отримав передачу на хід і почав тікати на рандеву з тер Штегеном. Свою роль зіграла позиційна помилка Де Йонга, адже саме він не дограв з Бредлі у напівфланзі, давши йому прийняти передачу з просуванням.

Араухо ж не зміг наздогнати Бредлі. Поклавши ж руку на спину французу, той дав привід падати. Барколя це і зробив, а Іштван Ковач одразу ж показав червону картку за фол останньої надії!

Барселона залишилась у меншості, а Хаві зробив заміну, яку ще довго обговорюватимуть. Ентренадор зняв з пробігу яскравого Ямала, випустивши центрбека Мартінеса. Це означало гру по рахунку й відмову від звичних флангових ривків.

Забігаючи наперед скажемо, що цей хід залишив господарів без контргри на аж до 70-х хвилин.

Залишити Френкі в ролі центрбека під таким тиском означало самоліквідацію ще до перерви. Лєвандовскі ж чіплявся за лонгболи й міг принести більше користі на стандартах (зокрема, біля власних воріт). Рафінья теж дуже цінний – однак у Ямала був простіший суперник, якого Ламін стабільно обігрував.

А Дембеле зі штрафного ледь не закрутив м'яч у ліву дев'ятку. На 37-й же хвилині Усман легко переграв Канселу й небезпечно прострілив (ніхто не вийшов на замикання), а на 40-й він же прибіг на дальню стійку й замкнув крос від Барколя – 1:1! Знову каталонців підвів Канселу.

У компенсований до першого тайму час Дембеле міг і дубль оформити, прийнявши діагональ і пробивши з кута воротарського. Канселу знову проспав, а француз бахнув під дальню стійку. Сантиметрів не вистачило для взяття воріт! Зрештою, відпочивати команди відправились за рахунку 1:1 – ПСЖ все ще вилітав з ЛЧ.

Барселона знову розвалилась на старті другого тайму. Цього разу Париж не відпустив.

А далі повторилась історія з паризького поєдинку, коли у стартові 15 хвилин французи забили двічі й могли забивати ще. Вже за три хвилини після відновлення гри шикарного пострілу завдав Ашраф, змусивши тер Штегена виконувати сейв. Ще за три хвилини момент запоров Руїс – Мбаппе скинув йому на лівий кут воротарського, однак іспанець бахнув повз дальню стійку.

Ну а на 54-й хвилині ПСЖ вирвався уперед. Після розіграшу кутового Вітінья отримав м'яч і просто, без усіляких вивертів, зарядив з лінії півкола. Більярдний удар поцілив у лівий нижній кут. Без шансів для кіпера. 1:2! Рахунок за сумою двох матчів зрівнявся.

Стривожений Хаві майже одразу отримав вилучення. Щоправда, Барселона тут же огризнулась моментом Гюндогана – Ілкаю дали розвернутись у метрах 20-ти від воріт, а той покарав пострілом у праву "шістку". М'яч облизнув стійку й вилетів за межі поля.

Покарання за марнотратство прилетіло через 4 хвилини – Дембеле влетів у штрафний і отримав по ногах від Канселу, Ковач призначив пенальті, а Мбаппе зарядив у "дев'ятку". 1:3!

Барса могла відігратись

До честі "блаугранас", команда не здалася. Хаві кинув у бій Торреса, а той вже на 63-й хвилині він міг відновити статус-кво – втім, після вдалого закидання у карний майданчик Ферран не зміг пробити. Зате на 73-й з дистанції класно зарядив Лєвандовскі, змусивши Доннарумму виконувати ефектний сейв.

Ще за чотири хвилини контратака каталонців завершилась пострілом Рафіньї з лівого краю штрафного повз дальню стійку, а кутовий на 79-й ледь не завершився сухим листом бразильця. Доннарумма перевів м'яч у поперечку!

Цей парад марнотратства завершився очікувано. На 89-й хвилині ПСЖ вибіг у контратаку й завершив її трьома ударами з меж штрафного. Два з них парирував тер Штеген, але постріл Мбаппе накрити вже ніхто не встиг. 1:4! Це був фатальний гол.

Барселона капітулювала, а ПСЖ вийшов у півфінал Ліги чемпіонів! Там на парижан чекає дортмундська Борусія.

Борусія шалено покарала Атлетіко та вийшла у півфінал ЛЧ – космос і дно Хуммельса, дикий сюжет з двома героями Дортмунда