УКР РУС

Провалений сезон Моурінью підкреслило вилучення Роналду. "Реал" - "Атлетіко" - 1:2. ВІДЕО

18 травня 2013 Читать на русском

Після цього він стовідсотково піде. "Реал" закінчує поточний сезон без трофеїв, зате з нервами. Його лідер, Кріштіану Роналду на рідній арені бачить перед собою червоне світло, а в додатковий час "Атлетіко" святкує тріумф.

"Атлетіко" заслужив на цю вистраждану перемогу і взяв таки Кубок Іспанії 2013. А Дієго Сімеоне став першим тренером "матрацників" за багато-багато років, який переграв "Реал". Десятий Кубок Короля осідає на "Вісенте Кальдерон". Але його б могло і не бути, якби не...

"Реал" переважав, але своїми нервами, негативними емоціями сам себе і потопив. Навіщо було Моурінью так реагувати на банальне рішення судді Клоса Гомеса віддати м'яч суперникам в центрі поля? Інша річ, що Сімеоне не менш агресивно часом поводився біля бокової, але, вочевидь, саме на адресу рефері нічого протизаконного синьйор Дієго не сказав. Враження за основні 90 хвилин - це повне щастя "атлеті", що вдалось дотягнути до овертайму. Судіть самі  - три влучання у стійку воріт, добивання Озіла з кількох метрів, де з лінії порожніх воріт ногами у стрибку встигає врятувати свою команду крайній захисник Хуанфран. Достатньо?

Але будемо справедливими: тільки-но розпочався додатковий час, як сипати моментами став "Атлетіко" Чого б це? Адже жодних замін до 106-ї хвилини Сімеоне не робив. Зате можна сміливо вважати повністю недоречною серію замін на 91-ій від наставників "Реалу" (схоже, таки рішення Моурінью, передане Каранці з трибуни). Коентрау зліва не давав стільки простору, який почав отримувати "Атлетіко" з появою на полі Арбелоа. Бензема принаймні чіплявся за снаряди і був близький до влучання, а за Ігуаїна говорить лише марнування класного пасу з глибини, коли він дав Куртуа продемонструвати майстерність. Ді Марія таки діяв активніше за Модріча, але й він був страшенно заведений і міг залишити поле достроково.

Гру кілька разів переривали в другому додатковому таймі. Перший епізод - Роналду відмахнувся ногою від Габі, той зразу зобразив смертельні муки і впав на газон зі сподіваннями вилучення у лідера господарів. На ту пору "матрацники" вже вели - кілька змарнованих Коштою шансів для оформлення дублю компенсував влучний удар головою Міранди. Тут варто відзначити помилку на виході Лопеса, який і при першому взятті воріт міг діяти краще (від його рук м'яч влучив у стійку і закотився до сітки). Та попри те, що вилучення Кріштіану ставлю під великий сумнів, Роналду грав на страшенних нервах і сперечався з арбітром з причиною і без.

Уся нервова ситуація всередині "Реалу" передалась гравцям і втілилась у яскравому вираженні в останньому важливому матчі сезону. Який, беручи до уваги результат, команда Моурінью провалила. Як і останній (чи ж не так) сезон португальського Особливого. Він блискучий тренер, навіть хороша людина (хлопці з "Інтера" та "Челсі" підтвердять залюбки), але у столиці Іспанії перетворився на загнаного звіра, якого ніхто не любив. На звіра, який також перестав любити. На просто не того тренера для "Мадриду". Який у таки заданих умовах, як виявилось, не здатен демонструвати результат. І вилучення Роналду, колишнього улюбленця Моура (з яким також примудрився розсваритись) було символічною крапкою мадридської кар'єри сеу Жозе...

Передісторія

Обидві команд програли "Барселоні" чемпіонський титул у Прімері, а "Реал" ще й втретє поспіль зупинився за крок до фіналу Ліги чемпіонів.

Моурінью вже вигравав цей Кубок і саме у двобої з каталонський грандом, але сьогодні, практично на завершення своєї кар'єри в столиці Іспанії (про повернення португальця в "Челсі" навіть нинішній коуч Бенітес регулярно натякає), може підсолодити загалом гіркувату пілюлю трьох сезонів на "Бернабеу". За 3 роки правління сеу Жозе лише один чемпіонський титул та по одному Кубку й Суперкубку цієї країни - все ж замало для Особливого. Ну, тобто скажемо відверто - взагалі нічого особливого, як для нього, як для "королівського" клубу №1.

Багато розмов ведеться про відхід двох найяскравіших зірок учасників сьогоднішнього фіналу - Фалькао та Роналду. Причому обидвох чекають у Франції ("Монако" та ПСЖ відповідно). Звісно, обоє нападників заперечують вірогідність такого розвитку подій, але це правильні слова в умовах, коли ще не вся боротьба завершена, не більше. Кріштіану взагалі кличуть назад у "МЮ". Словом, трансферні спекуляції можуть перерости в щось суттєве, але сьогодні не час про це думати і говорити.

Сьогодні великий фінал - Дербі Мадриду у Кубку Іспанії. Час знімати прокляття? "Бенфіці" нещодавно у матчі з фаворитом це не вдалось. А чи вдасться команді Сімеоне? Адже "матрацники" з 1999-го року не перемагають "вершкових" (а це 25 дербі загалом).

Для "Реалу" це рекордний 37-ий фінал Кубка. При цьому у "Барселони" (26 титулів) та "Атлетіка" (23) з Більбао перемог у турнірі більше - мадридці тріумфували лише 18 разів. Для "Атлетіко" половина з 18-ти вирішальних матчів завершувалась здобуттям трофею.

Тарас Котів, Футбол24

Усі подробиці матчу за іспанський Копа дель Рей на "Футбол24" опише онлайн-трансляція "Реал" - "Атлетіко".

"Реал" - "Атлетіко". 1:2 (1:1) (0:1 у д.ч)

Голи: Роналду, 14 - Кошта, 35, Міранда, 98

Попередження: Коентрау, 54, Хедіра, 65, Озіл, 72, Рамос, 74, Роналду, 90+3, Ессьєн, 101, Ді Марія, 119 - Туран, 37, Кошта, 69, Маріо Суарес, 100, Коке, 104, Міранда, 122

Вилучення: Моурінью, 76, Роналду, 115 - Габі, 124 (друга жовта)

"Реал": Дієго Лопес - Ессьєн, Альбіоль, Рамос, Коентрау - Хабі Алонсо, Хедіра - Модріч, Озіл, Роналду - Бензема

Запасні: Касільяс, Кака, Карвалью, Арбелоа, Ігуаїн, Кальєхон, Ді Марія

"Атлетіко": Куртуа - Хуанфран, Годін, Міранда, Філіпе Луїс - Габі, Маріо - Коке, Арда Туран - Дієго Коста, Фалькао

Запасні: Асенхо, Адріан, Тьягу Мендеш, К. Родрігес, Ката Діас, Рауль Гарсія, Олівер Торрес