УКР РУС

Прокляття ображеного героя: як образа тренера "поховала" 5 фіналів Кубка європейських чемпіонів для Бенфіки bomb

30 листопада 2023 Читать на русском
Автор: Ярослав Сиваківський

Бенфіка стала першим клубом, якому вдалося перервати гегемонію мадридського Реала у єврокубках. Своїм успіхом команда завдячувала Белі Гуттману, але боси клубу не оцінили талант угорського тренера.

Прокляття у світі футболу – далеко не рідкісне явище, а деякі з них ще й особливо дієві. Футбол 24 разом із партнером HLIBNY DAR розповідає про образу тренера, який зумів привести Бенфіку на найвищі вершини і сам же перекрив шлях для клубу до тріумфу у майбутньому.

Скромний злет, прихід легенди та шок для Реала: як Реймс ледь не став першим переможцем Кубка європейських чемпіонів

Тренер, який змінив усе

Зараз ім'я Бели Гуттмана не надто відоме у широких колах, проте для тренерського ремесла він зробив чимало, чим заслужив місце серед найбільш популярних та заслужених тренерів в історії футболу. Зокрема, завдяки йому та угорським колегам на світ з'явилася схема 4-2-4, яка в певний час була вкрай ефективною.

У 1958 році він з першої спроби привів до чемпіонства Порту, тож боси Бенфіки, яка залишилася на другому місці, були готові на все, аби переманити фахівця. Той прийняв новий виклик та швидко створив з Колуни, Агуаша, де Алмейди, да Кошти Перейри та інших крутий боєздатний колектив, який був готовий виконувати найвищі завдання. За підсумком сезону 1959/60 Бенфіка обігнала Порту на кілька очок та відсвяткувала чемпіонство. Тепер на черзі був Кубок європейських чемпіонів, де вже 5 років поспіль домінував мадридський Реал.

Весь світ уважно спостерігає за Лігою чемпіонів. Не залишайся осторонь футбольного протистояння та вболівай за улюблені команди. А створити особливу атмосферу допоможе HLIBNY DAR.
Запекла гра на полі Ліги чемпіонів у поєднанні з HLIBNY DAR зроблять незабутнім твій вечір.

Тріумф на євроарені

Шлях Бенфіки до фіналу складався доволі легко. Хартс та Уйпешт, колишній клуб Гуттмана, не створили "орлам" особливих проблем. На початкових етапах змагання покинув Реал – Барса здобула перемогу та рвалася до нагороди.

Орхус та Рапід хлопці Гуттмана пройшли ледь не на одній нозі, натомість каталонцям довелося витратити багато сил у матчі з Гамбургом. Згодом це зіграло вирішальну роль – у фіналі на гол Кочіша "орли" відповіли аж трьома взяттями воріт. Гол Цибора відновив інтригу, але свого команда Гуттмана вже не відпустила. 3:2 – і Бенфіка стала володарем Кубка європейських чемпіонів!

Бела Гуттман привів Бенфіку до європейських вершин / Фото mundodeportivo

Гуттман ніколи не бідкався на брак амбіцій, тому був налаштований принаймні повторити досягнення Реала на євроарені. Тим паче, що в його команду прийшов Ейсебіу, який забивав ледь не у кожному матчі. Аустрія, Нюрнберг, Тоттенхем – і ось Бенфіка знову у фіналі. Цього разу – проти самого Реала, який прагнув повернути свій титул. Цей матч точно був одним із найбільш драматичних в історії турніру.

Пушкаш швидко оформив дубль, але Агуаш та Кавем відновили статус-кво. Перед перервою Пушкаш оформив хет-трик, наблизивши Реал до трофея. У перерві Гуттман "вправляє мізки" своїм хлопцям, і по перерві на поле вийшла нова, окрилена Бенфіка. Гол Колуни та дубль Ейсебіу відправили Реал у глибокий нокдаун. Гуттман потирав руки – тепер усі скептики точно вирішать помовчати, перш ніж сміятися з його цілей.

Прокляття через зарплату

Керівництво Бенфіки попри успіхи команди вирішило вчинити максимально низько. Гуттман не отримав бонусів за перемогу у Кубку європейських чемпіонів та навіть отримав відмову у підвищенні зарплатні. Такого ставлення тренер терпіти не став. Він сказав абсолютно усе, що думає про пихатих босів клубу, а перед тим, як грюкнути дверима, зневажливо кинув:

Без мене впродовж ста років Бенфіка не зможе виграти ні один європейський кубок!

І наразі виглядає так, що доля стала на бік талановитого тренера.

Фінали без перемог

З моменту прокляття Бели Гуттмана Бенфіка опинялася у фіналах єврокубків 8 разів, проте не змогла відсвяткувати перемогу у жодному з них. У сезон відходу тренера "орли" програли в фіналі Мілану, через кілька років була невдача з Інтером. Згодом було повне розчарування з Манчестер Юнайтед та розпач після серії пенальті із ПСВ.

У 1990 році Бенфіка знову вийшла у фінал Кубка європейських чемпіонів, суперником був Мілан. Матч проходив у Відні, де Гуттман помер та був похований. Ейсебіу пішов на могилу великого тренера та просив його зняти своє прокляття, адже так хотів побачити свою рідну команду переможцем. Молитва зірки не спрацювала – Райкаард забив єдиний голу матчі, а босам Бенфіки ще довго доведеться розраховуватися за гріхи своїх попередників.