УКР РУС

Про монстра-ПСЖ, відродження Фалькао та перспективи – велике інтерв'ю віце-президента Монако про теперішнє та майбутнє

1 червня 2018 Читать на русском

Віце-президент французького Монако Вадим Васильєв розповів про конкуренцію із Парі Сен-Жермен, минулий сезон у Лізі 1 і неймовірно амбіційний проект княжого клубу в бесіді з порталом Goal.com.

Яким словом Ви описали б минулий сезон для Монако?

Неймовірний. Так, неймовірний. Вісімдесят очок, 85 голів, 24 перемоги. Завершили на подіумі вп'яте поспіль, чого не траплялося впродовж 25 років.

Ви очікували такого хорошого сезону після відходу великої кількості гравців минулого літа?

Це було нашою метою. У нас конкурентоздатна команда, але ми знали, що буде непросто. Після відмінного сезону і всіх втрат було важко змусити команду повернутися до форми. Зрештою ми досягли своєї мети, і це дуже радує.

Команда втретє після повернення до Ліги 1 набрала 80 очок і більше. Окрім ПСЖ, Монако – єдиний клуб, який досягав цієї позначки за цей період. Що це означає для Вас?

Ми – перший клуб після цього "монстра", я б сказав (сміється), бо не можна порівнювати наші клуби. У ПСЖ бюджет 600 млн євро і майже нескінченні ресурси. Далі, якщо дивитися на наших найближчих конкурентів, тобто Ліон і Марсель, то немає сумніву, що у нас сезон пройшов краще.



Як Монако вдалося відродити Фалькао після його повернення з Англії?

Знаю, що відбувається. По-перше, треба згадати про те, що у Фалькао була дуже важка травма, і далі гравець був в оренді: спочатку в Манчестер Юнайтед, потім – у Челсі. Але після такої важкої травми дуже важко заграти відразу на високому рівні. А що відбувається з орендованим гравцем? Дві-три гри не на рівні, тренер тебе в бік відсуває, тому що ніхто не буде займатися твоїм розвитком, ніхто не думає про те, як "перезапустити" гравця. Ти в оренді, ти – орендований гравець для тренера. Тому, я пам'ятаю, Моурінью просив мене: "Вадиме, віддайте нам Фалькао, ми "запустимо" його". Але Челсі погано почав сезон, і обіцянки залишилися обіцянками. Тому ми розуміли, що якості футболіста нікуди не зникли; Фалькао – професіонал топ-рівня, але потрібен час і потрібна увага до гравця, щоб "запустити" його і повернути на колишній рівень. І ми це зробили. Увага до деталей, увага до його фізичного стану, ми уникали моментів, які могли б призвести до травм, розуміли, коли він не в формі, власне створили для нього спеціальну програму. І результат не забарився, я дуже щасливий.

Незважаючи на зміни у всіх лініях команди, Монако досягнув мети, поставленої на початку сезону. Чи означає це, що нова економічна і спортивна модель, яку Ви почали впроваджувати через рік після приходу в клуб, вже працює на повну потужність?

Завжди є місце для розвитку. Ми – амбітні люди і завжди хочемо розвиватися. Але, як на мене, результати, яких ми досягли за ці п'ять років, в тому числі два рекордних трансфери, показують, що наша модель добре працює.

Монако зможе втримати найкращих гравців і, з часом, стати конкурентом для ПСЖ?

У нас є амбіції, але ми залишаємося реалістами. Це означає, що ми не сподіваємося конкурувати з ПСЖ в довгостроковій перспективі. Може повторитися досвід минулого сезону, але в доступному для огляду майбутньому я б сказав, що це неможливо. Президент клубу Дмитро Риболовлєв вчинив мудро, коли скорегував проект і сфокусувався на розвитку молодих гравців, майбутніх талантів, і на те, щоб зробити клуб зразком у сфері розвитку майбутніх зірок.

Ваш вплив в УЄФА зростає. Ви бажаєте, щоб з Монако рахувалися в європейському футболі?

Мені здається, що Монако поважають за наш проект, наші результати і нашу роботу на всіх рівнях. По-моєму, дуже важливо працювати з УЄФА тому, що саме там визначається майбутнє футболу.

Що ще потрібно поліпшити, і які плани на майбутнє у Монако для виходу на новий рівень?

Ми працюємо в кількох різних напрямках. Ми придбали Серкль Брюгге в Бельгії, який буде грати в Першій лізі. Це дозволить нашим найкращим молодим гравцям розвиватися у сильному чемпіонаті і в добре структурованому клубі. Ми сподіваємося, що потім вони повернуться і приєднаються до першої команди Монако. Цей проект дійсно важливий для нас. Ще невдовзі ми почнемо роботу над новим тренувальним центром, який стане одним з найсучасніших у Європі. Ці проекти дуже важливі для розвитку клубу.

Леонарду Жардім – одна з ключових фігур в успіху клубу. Ви недавно говорили, що хочете зробити його своїм Фергюсоном. Чому, на вашу думку, він так ідеально підходить клубу?

Це було складне рішення – обрати тренера. Я зустрічався з декількома кандидатами. На користь Жардіма говорили його результати, але тільки при зустрічі я відчув, що це за людина і наскільки він інтелігентний. Я собі сказав: "добре, це він, він – наш кандидат". Я дуже радий, що життя довело мою правоту, адже це я привів його в Монако. Леонарду – ідеальний тренер для нас, він підходить проекту.

Монако дійсно стало його проектом – нашим проектом: нашого президента, Жардіма і моїм. Посада головного тренера Монако підходить не кожному, адже важко дивитися, як гравці приходять і йдуть. Тренер з розумом, мужністю і мотивацією працювати з мінливою командою, залишаючись при цьому амбітним і підтримуючи рішення клубу – велика рідкість.

Значить він залишиться в Монако і в наступному сезоні?

Так.

Символічно, що після відходу Кіліана Мбаппе, друге місце Монако принесли два голи Мусси Сілла в ворота Кана. Чи залежить успіх проекту від високого рівня роботи Вашої академії?

Тренувальний центр – це ДНК нашого клубу. Можна просто згадати, що, коли Франція виграла чемпіонат світу-1998, то в ній було четверо гравців з Монако – Анрі, Трезеге, Тюрам і Петі. У нас є традиції і це робить нашу академію однією з найкращих у Європі. Було дуже приємно бачити, як Сілла, Серрано і Н'Дорам розвивалися в нашій академії, а будуть ще й інші такі гравці.

Зараз всі дивляться на Монако, щоб дізнатися, хто стане "другим Мбаппе"...

Ви здивуєтеся – у нас є маленькі секрети, джокери, і вони будуть використані, коли прийде час.

А можна імена?

Ні (сміється).

Частина проекту зосереджена на розвитку гравців після академії і на купівлю молодих гравців з високим потенціалом. Чим Монако так приваблює їх?

Молоді люди дивляться на те, що ми робимо. Вони бачать не тільки спортивні успіхи, а й таких гравців, як Хамес Родрігес, Марсьяль, Мбаппе, Феррейра-Карраско, Бакайоко, Бернарду Сілва... Вони бачать, що всі з Монако переходять до найбільших клубів світу. Вони вважають, що, якщо прийдуть сюди і доб'ються успіху, то і самі зможуть перейти у великі клуби. В цьому і є наша привабливість. Багато хто помиляється, каже, що це все заради бізнесу, але ні, це дійсно через привабливість нашого проекту. Відпускаємо одного гравця, щоб інші зайняли його місце.

Але ви відмовляєтеся від ярлика "клуб-трамплін"?

Звичайно, це не "клуб-трамплін". Але ми в курсі, що є великі клуби, про які мріють гравці, і ми це приймаємо.

У Франції вже давно звикли до того, що молоді таланти переїжджають за кордон. Але останнім часом у Монако вийшло, навпаки, залучити молодих гравців з-за кордону, наприклад, Пеллегрі та Мбула. Чи став клуб одним із найпривабливіших в Європі для молодих гравців?

Звичайно. Ви навели хороші приклади, тому що ці гравці могли б обрати для себе будь-який клуб. Не потрібно мати хороших скаутів, щоб зрозуміти, що вони дуже талановиті гравці. Клуб повинен бути привабливим, мати хороший проект, щоб бути пріоритетним варіантом для молоді.

Можна сказати, що Монако – найпривабливіший клуб у Європі для молодих гравців?

Так, я думаю, це так.

Майкл Еменало дав проекту новий напрямок. Вас захоплюють успіхи Челсі після впровадження стратегії дотримання вимог фінансового фейр-плей?

Ні. Ми поважаємо те, що робили в Челсі, але не надихаємося цим. З іншого боку, прихід Майкла Еменало дуже радує, тому що це показує, що Монако став залучати топових європейських лідерів. Я вперше з ним спілкувався кілька років тому, я висловив таку ідею, і він відмовився! Але зараз це стало реальністю, і я дуже пишаюся. Еменало продемонстрував всі свої якості на найвищому рівні в Челсі, і також – в академії. Тому я хотів, щоб він прийшов у Монако.

Майкл Еменало побудував модель в Челсі з клубами-супутниками і багатьма орендованими гравцями. Ваш проект чимось схожий, чи не так?

І так, і ні. Дійсно, у Челсі є клуб-супутник, але, якщо чесно, я не вважаю це успіхом. Ми хочемо отримати вигоду з оренди гравців, а Челсі не залучає їх у першу команду. Досвід Майкла нам дуже допоможе, і я вважаю, що у нас може вийти краще, ніж у Челсі. Не в плані спортивних результатів, а з залученням молодих футболістів.

Якої Ви думки про перспективи юного італійського форварда П'єтро Пеллегрі?

П'єтро Пеллегрі великий талант італійського, я б навіть сказав – європейського футболу. Ми бачимо його в складі нашої команди в наступному році. Безумовно, не можна вимагати від 17-річного хлопця, щоб він взяв на себе відповідальність і був гравцем стартового складу, але те, що у нього буде шанс проявити себе в першій команді Монако в наступному році, абсолютно точно. Ми знаємо його якості і, головне, його характер. Потрібно трохи часу, і він заграє на дуже високому рівні.

Чи часто ми будемо бачити, як Монако купує за великі гроші найбільш талановитих молодих гравців, як це було у випадку з Пеллегрі?

Ми стежили за П'єтро до приходу Майкла, але він дійсно допоміг мені прийняти рішення, тому що це була дуже важлива угода. Ми вже були зацікавлені в ньому, і те, що Майкл був тієї ж думки дуже заспокоїло мене. Ринкові ціни дійсно злетіли в останні роки. Я все-таки сподіваюся, що випадки як з П'єтро залишаться винятками, але ми маємо намір так само вчиняти, коли впевнені, що гравець підходить. Але в основному, ми будемо інвестувати менше грошей в кожного молодого гравця.

Щодо трансферного ринку: з минулого року клуби стали вимагати більше грошей за переходи?

На жаль, це так. Коли Монако виходить з пропозицією купити того чи іншого гравця, ціни відразу підвищуються. Вони підвищуються. Тому що клуб-продавець відразу починає думати: "Ого, у нас, схоже, тут необроблений діамант". І інші команди, коли чують, що Монако цікавиться тим чи іншим гравцем, вступають у гру. Тому так, на жаль, це наслідок нашого успіху – те, що нам важче і дорожче купувати якісних гравців.

Який план у клубу щодо будівництва нового тренувального центру?

Робота над центром скоро почнеться і запланована на два з половиною роки. Бюджет проекту значний – близько 55 млн євро. Це довгострокова інвестиція, тому що наша наявна інфраструктура вже застаріла. У нас є тренери топового рівня, тому пора привести інфраструктуру у відповідність.

Останнє запитання: як повинен виглядати клуб через п'ять років?

Я хочу, щоб клуб продовжував проявляти себе у внутрішньому чемпіонаті і в єврокубках. Хочу, щоб наші проекти з Серкль Брюгге і тренувальним центром допомагали наступному поколінню гравців розвиватися, і щоб Монако став ще більш привабливим для молодих футболістів. Я також сподіваюся, що ми будемо успішними на міжнародній арені, не тільки на трансферному ринку. Сьогодні у нас відмінний бренд. Ми багато інвестуємо в Китай і, я сподіваюся, через кілька років це принесе результати.