УКР РУС

Притча про те, як підтримка сепаратистів негативно впливає на кар'єру. Розбір на прикладі Піке

12 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" розповідає про Жерара Піке, якого освистують вболівальники збірної Іспанії.

Ми ні на кого не натякаємо, але показуємо, як захоплення ідеями сепаратизму та самовизначення певних територій унітарної держави може позначитися на кар’єрі окремо взятого гравця. Освистування вболівальниками власної збірної, постійна необхідність виправдовуватися за нібито неумисні дії – такої долі зазнав один із найкращих центральних захисників сучасності Жерар Піке.

Піке народився в Барселоні та пройшов клубну академію Ла Масію. Його дідусь входив в раду директорів "Барселони", а згодом обіймав посаду віце-президента. Зростаючи у такій атмосфері, вже у свої 29 років Піке став одним з найбільш відомих прихильників незалежності Каталонії, який публічно висловлює свою позицію.

У 2012 році Піке сказав, що йому дуже хотілося б зіграти у формі "Барселони" у кольорах Каталонії. А перед цим разом з Фабрегасом та Хаві святкував перемогу на Євро-2012 з її прапором.

У 2014-му він відкрито підтримав Артура Маса, президента каталонської автономії:

Він правий, нам необхідна незалежність від Іспанії. Про це варто говорити, щоб нашу думку почула вся Іспанія.

В 2014-му Піке взяв участь у марші за незалежність Каталонії, який пройшов у Діаду (національний день Каталонії). Він опублікував світлину в Instagram та зробив підпис до неї каталонською мовою.

Сам він тоді говорив наступне:

Я взяв участь у Діаді, тому що я каталонець, це свято величі Каталонії.

Також Піке відрито підтримував референдум за незалежність Каталонії, який пройшов у 2014 році, та сам взяв участь у ньому. Він казав:

Референдум – це вияв демократії, врешті-решт, люди повинні мати право голосу.

Тоді ж набула розголосу історія, коли він був оштрафований на 10,5 тисяч євро за хамство і непокору поліцейським. Це не пов’язано з ідеологічними та політичними поглядами Жерара, але за ним постійно тягнувся шлейф незрозумілих ситуацій, які негативно впливали на його репутацію.

У 2015-му після перемоги "Барселони" у Лізі чемпіонів у Берліні Піке підійшов до вболівальників та розмахував великим прапором Каталонії. А потім встановив його у центрі поля.

Крім того, Піке ніколи не втрачав нагоди "насолити" "Реалу" та всіляко проявляв свої антимадридські настрої. Коли "Барса" святкувала здобуття Суперкубку Європи-2015, Піке публічно образливо висловився на адресу столичного клубу. А потім, знову ж таки, виправдовувався, відмовляючись від своїх слів.

Півтора роки тому тому Піке почали освистувати на матчах збірної Іспанії, де б вона не грала. А матч з англійцями навіть перенесли з Мадрида в Аліканте, щоб зменшити "гучність" невдоволення на адресу Жерара. Наприклад, так зустрічали його вихід на полі у грі проти Коста-Ріки в іспанському місті Леон.

Навіть у матчі з чехами на Євро до його голу іспанські сектори свистіли, коли Піке опинявся з мячем. Журналіст іспанського видання "OK Diario" Альваро Охеда, який зізнався в тому, що ненавидить Піке, навіть не святкував гол Жерара у ворота Чехії.

Ще за тиждень до гри він написав:

Краще програти, ніж, гол, який заб’є Піке.

На тому ж Євро звернули увагу, що під час гімну Іспанії у матчі з хорватами Піке показував непристойний жест. Гравець заявив, що просто розминав пальці перед грою.

Останньою проблемною ситуацією стала амуніція футболіста у матчі з Албанією. Іспанські журналісти побачили, що на рукавах Піке обрізані кольори іспанського прапору. Захисник сказав наступне:

Обрізані рукави з прапором Іспанії? Я зробив це, адже я люблю грати у формі з довгими рукавами, а тут вони виявились закороткими і незручними. Тому я і обрізав їх

Після матчу Піке оголосив, що Чемпіонат світу-2018 стане для нього останнім, і він закінчить виступи у збірній Іспанії, в якій останнім часом він не може почувати себе, як вдома, на відміну від "Барселони". Там він встиг стати справжнім героєм як на футбольному полі, так і за його межами.

"Моя щоденна доза – 20 пінт пива та кілька пляшок вина". Як стати алкоголіком і не втратити капітанську пов’язку