УКР РУС

Президентський фініш. Три кандидати, два фаворити, одна програма

5 березня 2015 Читать на русском

Якщо не станеться форс-мажору, завтра футбольна Україна отримає нового керманича. "Футбол 24" намагається розібратись у хитросплетіннях заяв і коментарів, які зробила трійця кандидатів.

Наше футбольне господарство «попередники» довели до такого жалюгідного стану, що ледь вдається намацати пульс. У трьох професіональних дивізіонах наразі числиться 40 клубів, хоча фактично їх 39, адже алчевська «Сталь» не вийде на старт другого кола в Першій лізі. Відповідно, перед новим президентом ФФУ буде поставлено на кін абсолютно усе: або йому вдасться реанімувати і реформувати систему, або ми скотимося до рівня Індії, де кількість професіональних клубів на «душу населення» катастрофічно низька. За винятком Віктора Банникова, першого президента в історії федерації, який розпочинав з нуля, ще ніколи новообраний глава не стартував із таких переповнених нечистотами авгієвих стаєнь.

Відчайдушних сміливців, охочих розгрібати, перепрошую, лайно і рятувати Неньку – троє. Ярослав Грисьо, Андрій Павелко та Ігор Коломойський. Беззаперечним фаворитом вважався голова федерації футболу Дніпропетровщини, аж поки у перегони не втрутився власник «Дніпра». Одразу ж ряд відомих людей футболу, серед яких Кварцяний, Гельзін, Грозний, Хуанде Рамос і навіть Грисьо, начебто прямий конкурент, схвально відгукнулися у своїх коментарях про такий крок Коломойського. Тож у співвідношенні сил тепер не все так очевидно. 

Дещо випадає із цієї трійці Ярослав Грисьо. Дехто називає його сміливцем, хтось вважає, що це – технічний кандидат. Тим не менше, саме Ярослав Антонович виявився єдиним претендентом, який не став утаємничувати свою офіційну передвиборну програму, заздалегідь ознайомивши із нею футбольну громадськість. Висновки про наміри Павелка і Коломойського можемо робити хіба що з їх прямої мови. Більше того, якщо 39-річний Павелко періодично йшов ЗМІ назустріч, то босу «Дніпра» і губернатору Дніпропетровщини було зі зрозумілих причин не до балачок про футбол. Його програму ми також не читали, головний козир потужного олігарха – величезний досвід і вплив. 

Тож аби мати уявлення, куди збирається спрямувати свою енергію тріо кандидатів, спробуємо впорядкувати по полицях їх основні наміри – з їхніх же слів.

Гроші – обласним федераціям

І Грисьо, і Павелко дотримуються думки, що потрібно зміцнити фундамент українського футболу, скерувавши у регіони більші суми грошей, а також надавши їм більше реального впливу. «Акцент роблю на збільшенні допомоги (насамперед фінансової та організаційної) обласним федераціям. Це фундамент нашого футболу, якщо брати до уваги обсяг роботи, покладений на їх плечі, - каже Ярослав Грисьо. - Я пропоную юридично гарантувати (через зміни до Статуту) місце у Виконкомі ФФУ представнику кожної обласної федерації, що дозволить їм активніше відстоювати місцеві інтереси та брати безпосередню дієву участь у роботі ФФУ».
Павелко також висловився за «повернення програм з фінансування регіональних федерацій, які були припинені. Футбол починається з низів - з регіональних федерацій». Цікаво, що при цьому Андрій Васильович встиг звинуватити опонента у плагіаті: «Я вже озвучив кілька головних основоположних тез своєї програми, і вони одразу були включені в програму Ярослава Антоновича Грися». Тому Павелко обмежився тим, що презентував свою декларацію про наміри обмеженій кількості людей – колективним членам ФФУ у регіонах. Він об’їхав практично усі області і зараз запевняє, що «почув кожного».

Реорганізація УПЛ і ПФЛ. Створення «внутрішньої прокуратури» 

Обидва кандидати запевняють, що усвідомлюють увесь масштаб імпотенції теперішніх структур, яким підпорядковуються три професіональні дивізіони. «Сьогодні Прем'єр-ліга не може здійснювати своїх функцій. Для чого вона була створена? Заробляти гроші. У Прем'єр-ліги є серйозні спонсори? Навіть єдиний телевізійний пул відсутній», - констатує Павелко. «Варто визначитися – чи потрібні нам Прем’єр-ліга та ПФЛ у такому форматі, в якому вони існують сьогодні? Ідеї, закладені під час їх створення, практично знівельовано, а Прем’єр-ліга та ПФЛ виконують роль незрозумілих надбудов і лише збільшують фінансовий тягар на клуби», - доповнює свого суперника Грисьо.

Франківський стадіон "Рух" - одна з десятків знаменитих арен, яка вже багато років не бачить професіонального футболу

Вихід? Голова Львівської федерації наполягає на проведенні широкого обговорення з власниками і представниками клубів. «Необхідно також відрегулювати застосування окремих критеріїв ліцензування клубів, особливо тих, які не мають можливості грати у своїх містах, - переконує Грисьо. - Змагання варто проводити у кількох групах, сформованих за територіальним принципом. І саме обласним федераціям у кожній зоні необхідно делегувати організацію цих змагань. Така своєрідна децентралізація системи проведення змагань активізувала би футбольне життя в регіонах». 

В нинішньому вигляді зберегти процедуру атестації лише для претендентів на єврокубки, для інших клубів розробити значно спрощений варіант ліцензування, а командам Першої ліги впровадити абсолютно мінімальний набір ліцензійних вимог – такий секрет успіху від Ярослава Грися.

Своєю чергою Андрій Павелко пропонує створити так звану «внутрішню прокуратуру», або ж «антикорупційне бюро». «Наскільки я знаю, в УЄФА такий орган є. Він дозволяє порушувати будь-яку справу за інформацією, яка надійшла з преси, не чекаючи заяви потерпілої особи чи зацікавленої сторони, - аргументує свою позицію кандидат. - Такий орган варто створити і у ФФУ. Вважаю, що в нього повинні входити журналісти, представники уболівальників і громадських організацій. Він повинен мати довіру у людей, і до нього ні в кого не повинно бути запитань».

Масовий і дитячий футбол, кадрові чистки

«Футбол має бути найдоступнішим видом спорту, - декларує загальновідому істину Андрій Павелко. - У нинішній ситуації, коли країна фактично перебуває в стані війни, коли у нас не все гаразд з вихованням молоді, коли діти хворіють і не можуть здати елементарних фізичних тестів, фізичному вихованню покоління, що підростає, треба приділяти в рази більше уваги».

Але тут існують серйозні перепони, на які звернув увагу Грисьо: «Одна з головних проблем – це відсутність потрібної кількості якісних полів та майданчиків. Виходить дивна ситуація: з одного боку, ФІФА та УЄФА регулярно реалізовують різноманітні інфраструктурні програми допомоги, а з іншого – по всій Україні незаконно ліквідовують та хаотично забудовують спортивні об’єкти. Здебільшого спроби на місцевому рівні протистояти цьому – марні».

Павелко приймає виклик і, за його словами, готовий боротися проти усеможливого зла в нашому футболі. Він анонсує кадрові чистки і розслідування: «Не хочу всіх стригти під один гребінець. Є люди, які себе «заплямували» своїми діями. Таких бути не повинно. Гроші від УЄФА. Не знаю, куди вони прямували раніше, з цим питанням потрібно розбиратися. Якщо виграю вибори, візьмуся за нього впритул. Інформація про результати аудитів буде відкритою. Також варто розібратися в історії із закупівлею всім відомих м'ячів».

Крим

«По Криму була і буде жорстка позиція, - у голосі Павелка з'являються металеві нотки. - Але в цьому питанні завжди буде розігруватися карта іміджевого підриву. Упевнений, постійно буде з'являтися інформація, мовляв, дивіться, у нас тут клуби зіграли. Це привід зайвий раз «роздраконити» інформаційний простір. УЄФА і ФФУ мають чітку позицію: Крим - це українська територія».

Тим часом Грисьо пропонує ліберальний підхід до футболу на анексованих територіях.  «Для команд Криму та Донбасу, які через незалежні від них причини змушені були призупинити свої виступи у Прем’єр-лізі та ПФЛ, передбачити умови поновлення статусу професіональних команд після нормалізації ситуації у регіонах», - цитуємо офіційну програму голови Львівської федерації.

Формат УПЛ

У цьому аспекті думки кандидатів розійшлися. В нещодавньому резонансному інтерв’ю Коломойський сказав наступну фразу: «За моїми відчуттями, на наступний чемпіонат може залишитися тільки десять команд. Я знаю мінімум п'ять президентів, які більше не хочуть займатися футболом». Грисьо тим часом здавна є прихильником класичного варіанту. «На мій погляд, найоптимальніший формат Прем'єр-ліги - 16 команд», - сказав він у своєму інтерв'ю півторарічної витримки. Про зміну точки зору Ярослав Антонович не повідомляв. 

Більш гнучку позицію зайняв Андрій Павелко – він готовий працювати в обох форматах: «10 команд? Не можна відкидати і такий варіант. Можу розповісти, що ця ідея серйозно розглядалася і минулого року, причому мала чимало прихильників. Я підтримую формат з 16 клубами відповідного рівня. При 10 командах в 4 кола ми виграємо у видовищності, але втрачаємо цілі футбольні регіони. У будь-якому випадку, остаточне рішення будуть приймати УПЛ і виконком ФФУ».

Команда

«Федерації конче потрібна «свіжа кров», тому поряд із досвідченими повинні прийти нові, поки що маловідомі широкому загалу креативні менеджери. Популярний принцип – професіоналізм, порядність, патріотизм – повинен стати головними в реалізації кадрового питання». Правильним, але дещо банальним словам Грися додає перцю його ж пропозиція залучити вітчизняних ультрас до колективних членів ФФУ: «Сьогодні українські ультрас – це наш активний, прогресивний, патріотично налаштований «футбольний батальйон», - каже пан Грисьо.

Своєю чергою Павелко змушений відбиватися від закидів, мовляв, він набере собі в команду людей Григорія Суркіса. Хоча й не заперечує, що окремим професіоналам «старої школи» може дати другий шанс. Ігор Коломойський за цим пунктом, як і за багатьма іншими, - суцільна загадка. «У часи правління ФФУ Григорієм Суркісом Ігор Валерійович був віце-президентом, - пригадує в розмові з «Футболом 24» Мирослав Ступар. - Він достатньо активно впливав на роботу Федерації. Я тоді був членом комітету арбітрів і бачив, як Коломойський жорстко контролював наш комітет. Усе буде залежати від команди Коломойського. Він же може генерувати ідеї, а команда їх реалізовувати. Те ж саме стосується і Павелка – ефективність його роботи залежатиме від тих людей, яких він приведе в Федерацію».

Що ж, карти – привідкриті. Хоча однаково незрозуміло, хто очолить ФФУ, і чи очолить взагалі. Насторожують слова все того ж Ігоря Коломойського, який впевнено «вангує»: «Будуть проміжні вибори, а влітку, можливо, ще одні позачергові вибори, тоді поговоримо по-іншому. Я вважаю, що це довга історія. І марафон у нас буде. Якщо навіть виграє Павелко, цими виборами справа не обмежиться».

Тривожно після цього якось. Вам - ні? Найменше б хотілося, щоб посада президента ФФУ стала ареною для тривалих баталій між різними бізнес-групами і проектами. Час грає проти українського футболу.

Олег Бабій, Футбол 24

Follow me on Twitter