УКР РУС

Прес-конференція Андрія Шевченка за підсумками відбору до ЧС-2018

23 жовтня 2017 Читать на русском

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко підсумував виступи національної команди у відборі на Мундіаль та поділився своїм баченням розвитку збірної у майбутньому.

Оцінка відбірного циклу

Завдання виходу на чемпіонат світу не виконано, відповідальність за такий результат беру на себе. Не досягли результату, але боролися до кінця і до останнього туру мали шанс навіть на пряме потрапляння на чемпіонат світу.

Про складнощі у відборі

Ми отримали в суперники трьох учасників чемпіонату Європи, три сильні команди. Основною проблемою був психологічний стан футболістів. Ми відкрили команду для журналістів та вболівальників, об'єднали футболістів. Зараз немає поділу на клуби, всі працювали над єдиною ціллю.

Ми мали багато кадрових проблем. Є кістяк, деякі лінії добре укомплектовані, але на певних позиціях в нас дефіцит. Це правий захисник, лівий захисник та центральний нападник.

Про поразки прямим конкурентам

Ми програли хорватам в реалізації моментів. Мали достатньо шансів, щоб вивести з Хорватії нічию. В домашньому матчі була швидкість, були моменти, але не вистачило функціональної підготовки, з 70 хвилини на фоні хорватів наша команда здала.

Також вважаю, що повинні були вдома обігрувати Ісландію, по грі все зробили для цього. Коноплянка не забив пенальті – приклад того, що нам потрібно підтягнути рівень організації. Цифри кажуть, що він недостатній для першого місця в групі.

Про статистичні показники

Мені відомо, що Україна займає друге місце після Хорватії за всіма статистичними показниками. Перше місце за створеними моментами і ударами, але практично останнє місце – за реалізацією. Це свідчить, що команда рухалася в правильному напрямку, а досягти результату завадив недостатній клас футболістів, їхня виконавська майстерність.

Про зміну схеми в останньому матчі

Ярмоленко забивав не тільки з правого флангу, але і постійно зміщувався, шукав вільні зони, що дозволяло йому забивати з різних позицій.

В результаті, щоб збалансувати команду, я поговорив з Андрієм і попросив його перейти в центр нападу, тим більше ця позиція для нього не чужа, він вже грав на ній і має відповідний досвід.

Так склалися обставини, що ми підходили до цієї гри практично без нападника. Бесєдін та Кравець не отримують в своїх клубах достатньо ігрової практики. Я не шкодую про те, що поставив Ярмоленка в центр нападу. Якби була можливість переграти матч з Хорватією в Києві, то я б зіграв з тієї ж схемою.

Про своє майбутнє в збірній

Ми рухаємося в правильному напрямку. Я помічаю прогрес команди, бачу, що вона може грати краще. Я хочу й надалі працювати зі збірною, вважаю, що цей колектив готовий вирішувати серйозні завдання. Я вірю в український футбол та українських футболістів. Далі рішення за ФФУ.

Моя доля вирішиться на виконкомі. Якщо мене туди запросять – я викладу свою позицію щодо подальшого розвитку команди.

Про зміни в тренерському штабі

Потрібно дочекатися виконкому. Зараз нічого планувати не можу, лише після рішення ФФУ зможу говорити про щось.

Тренерський штаб переглянув достатньо матчів УПЛ вживу. Точної статистики в мене немає, однак їздили всі і багато.

Про товариські матчі

Щодо товариського матчу з Аргентиною, поки що немає жодної інформації. Я чув, що такий матч може відбутися, але точно нічого не знаю. Якщо буде можливість зіграти з Аргентиною, хто ж відмовиться від такого суперника?

Зі Словаччиною точно проведемо спаринг. Матч, скоріш за все, буде у Львові, але точно ще не відомо.

Про товариські матчі в березні наразі немає сенсу говорити. Якщо залишуся – тоді будемо вести мову. З цього приводу є певні нюанси.

Про роботу ФФУ

ФФУ робила максимум, щоб команда почувала себе комфортно. В нас не було жодних проблем.

Про Коваленка

Я бачу, що Коваленко – майбутнє українського футболу. Хлопець має відмінні здібності і ігрові якості. Дійсно, зараз у нього період, коли потрібно перелаштуватися на гру, яку в нього вимагають в клубі та збірній. Ми повинні морально його підтримувати, тому що ми не можемо відмовлятися від наших футболістів.

У Віктора дуже хороші перспективи, але йому потрібно ще працювати. Особисто я бачу в ньому перспективу і буду продовжувати його підтримувати, але ставитиму перед ним певні завдання.

Про майбутній вигляд команди

Я хочу бачити команду, яка демонструє творчий футбол. Мені подобається, коли є контроль м’яча, а через нього створюються моменти.

Граючи на контратаках, можна досягти миттєвого результату, але це не дозволить рухатися вперед, в майбутньому результатів це не принесе.

Єдине, що нам зараз заважає – час. Я впевнений, що можна виправити помилки, якби було більше часу.

Про виклики нових футболістів

За моїми даними, ми дали змогу дебютувати 8 гравцям. Коли в команді змінюється 2-3 гравці – вже проблема, а ми ввели 8.

Ті футболісти, які будуть добре себе проявляти в чемпіонаті та єврокубках, будуть викликатися, якщо вони відповідатимуть рівню збірної.

Зінченко хоч і не зіграв жодної хвилини в цьому сезоні, але Гвардіола на нього розраховує, він вірить в Олександра, сказав, що дасть йому шанс. Ми також маємо вірити в такого футболіста.

Про молодіжку

Головко може брати будь-яких футболістів, які йому потрібні для вирішення завдань та досягнення результату. Ми спостерігатимемо за їхніми виступами, зокрема за Коваленком, Зінченком і Бєсєдіном.

Причини невдач і позитивні моменти. Підсумки виступів збірної України у відборі до ЧС-2018