УКР РУС

Поворознюк: Гра "Динамо" нагадує "Лестер" до звільнення Раньєрі

15 березня 2017 Читать на русском
Автор: Дмитро Поворознюк

Коментатор "2+2" Дмитро Поворознюк – про ситуацію в київському "Динамо".

Сьогодні в Україні є два дуже популярних слова: революція та реформа. Обидва пов’язані зі змінами, але відрізняються продуманістю та тривалістю цих процесів. Революція, як на мене, це інстинктивне бажання змін, це більше емоційне рішення, продиктоване необхідністю замінити систему. Фінал революції важко прогнозувати. А реформа – це продуманий крок, у якому прописано все зі старту до останньої крапки. Це зміни з використанням розуму та аналітики. Не факт, що реформи підуть на користь, але це часто необхідність.

Що ж зараз відбувається в "Динамо", революція чи реформа? З однієї сторони – неочікуване прощання з Гусєвим та Шовковським, акцент на велику кількість молодих гравців (Бєсєдін, Оріховський, Шепелєв, Рудько, Циганков, Яремчук) уже по ходу сезону, переведення Хачеріді (найдорожчого захисника) до резерву. Усе це виглядає емоційним, а не продуманим рішенням.

З іншого боку, "Динамо" почало вперше в історії значно більше заробляти на трансферах, ніж витрачати, клуб проводить зміну поколінь, "Динамо" після двох чемпіонств йде на другому місці, а це не так уже й погано для перехідного періоду (-16 очок від "Шахтаря" ранять, але попередні два сезони зігрівають). Таке враження, що в "Динамо" зараз проходить революційна реформа. Бажання щось змінити, придумати нову форму існування, але не по зрозумілому плану, а інстинктивно. Більшість змін у "Динамо" відбувалось після серії невдалих матчів. У клубі не було тих, хто передбачив би ці проблеми і зробив би контрвисновки. Все тече своїм шляхом.

Найбільш показовим моментом, як у "Динамо" планують, для мене стала ситуація з контрактом Реброва. Він завершується в кінці сезону. Ігор Суркіс мовчить щодо майбутнього контракту для тренера і навіть публічно рідко заступається за Реброва, як це було раніше. Чого чекають зараз від Реброва? Що він провалиться і тоді можна буде з легкістю показати факти і запросити нового наставника? А можливо, уже сьогодні йде пошук нових кандидатів? Як в такій ситуації може впевнено в команді почувати себе Ребров? Чи має сьогодні він достатній авторитет серед футболістів? Можливо, конфлікт із Хачеріді і відбувся тому, що гравець відчуває – на Реброва не розраховують, він більше не бос, а значить повинен менше від нас вимагати. Він піде через два місяці, а я залишусь, у мене ще контракт на півтора року. В своїй автобіографії Карло Анчелотті розповів: "Як тільки ти дозволяєш тиснути на себе керівництву команди, як тільки футболісти відчувають, що твої позиції втрачені, ти перестаєш в їхніх очах бути лідером. У такій ситуації тебе неодмінно звільнять – це лише питання часу. Такі моменти в роздягальні відчувають дуже тонко".

Так чому головна людина сьогодні в команді (не клубі), Сергій Ребров, яка відповідає за склад і вирішує наскільки масштабним буде група молодих футболістів в основному складі, досі не знає чи залишиться в клубі? Де довіра, де стратегія? Тому і гра "Динамо" сьогодні така ж, як і ситуація з тренером – без впевненості, без емоцій, без бажання. Така ж, яка була в "Лестера" у цьому сезоні після чемпіонства до звільнення Раньєрі. Як це не дивно, але ті самі футболісти після звільнення Раньєрі перемогли в трьох матчах поспіль "Ліверпуль", "Хал Сіті" та "Севілью" в Лізі Чемпіонів. Ігорю Суркісу потрібно до кінця зрозуміти, що він хоче від команди. Революцію? Тоді потрібно йти на серйозні кадрові зміни як тренера, так і лідерів без мотивації. Чи все таки реформу? Тоді потрібно довіритись тому, хто виграв із командою два чемпіонства і підписати новий контракт. Але сьогодні Ігор Суркіс чекає. Не зрозуміло тільки чого, якщо євросезон і чемпіонство уже програне.

Ріанчо просто втік з "Динамо", а Ребров залишився як камікадзе, – Заховайло