УКР РУС

Потенційні суперники Динамо в плей-офф Ліги чемпіонів 2017/18: за і проти кого вболівати

12 травня 2017 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Київське Динамо як срібний призер чемпіонату України розпочне свій шлях у Лізі чемпіонів сезону 2017/18 з 3-го кваліфай-раунду.

Команда Сергія Реброва має всі шанси бути сіяною не лише в 3-му етапі плей-офф, а й у вирішальному четвертому. Які суперники можуть трапитись киянам, розглянемо нижче. Беремо до уваги лише варіанти, реальність яких становить 50% і вище. Наприклад, не віримо у те, що МЮ виграє і Лігу Європи, і обійде мінімум 2-х конкурентів у боротьбі за 4-е місце в АПЛ. Або у варіанти, за яких, скажімо, ПСЖ і Порту раптово починають валитись і за останні тури не набирають жодного очка.

Зараз, згідно з клубним рейтингом УЄФА, Динамо замикає топ-25, відтак є сіяним на всіх етапах кваліфікації завдяки сприятливому ходу чемпіонатів, де грають конкуренти у боротьбі за посів.

Посів 3-го етапу Ліги чемпіонів станом на 12 травня

Сіяні:

ДИНАМО Київ – 67,526

Аякс – 67,212 (якщо не виграє Лігу Європи)

Вікторія Пльзень – 40,635

ЦСКА Москва – 39,606

Брюгге – 39,480

Несіяні:

ПАОК – 35,080

Янг Бойз – 28,915

Ніцца – 16,766

Істанбул Башакшехір – 10,340

Динамо Бухарест – 6,370

Тут все зрозуміло, і зі суперників Динамо насторожує хіба що Ніцца, але французи можуть втратити кількох лідерів, зокрема, Балотеллі. капітана та Юнеса Беланда, тож невідомо, чи встигнуть після цього оговтатись і зміцнитись.

Башакшехір випереджає на 4 бали Фенербахче, який йде третім і міг би потрапити в групу сіяних, адже має високий коефіцієнт, щоправда, нижчий за Динамо. Башакшехір у цьому сезоні грав проти Шахтаря в плей-офф Ліги Європи і програв обидва матчі, але не без боротьби. Пам'ятаємо і наскільки непростим може виявитись Янг Бойз, який не пустив донецький клуб у Лігу чемпіонів. Тим паче, що від швейцарців Динамо, були сумні часи, також вилітали в ЛЧ.

ПАОК з Шаховим або Панатінаїкос, який може випередити команду українця в чемпіонаті Греції? Як і румунські Динамо Бухарест, Стяуа або Віторул, це також цілком прийнятні варіанти.

Цікавіше буде у четвертому раунді, до якого, сподіваємось, віце-чемпіони України дістануться.

Посів 4-го етапу Ліги чемпіонів станом на 12 травня

Сіяні

Севілья – 112,828

Манчестер Сіті – 100,078

Наполі – 88,566

ДИНАМО Київ – 67,526

Аякс – 67,212

Несіяні:

Вікторія Пльзень – 40,635

ЦСКА Москва – 39,606

Брюгге – 39,480

Спортінг Лісабон – 36,866

Хоффенхайм – 15,899

Наразі все добре, і навіть можна уникнути зустрічі з грандами, але в будь-який момент може змінитись. Найгірший з варіантів – потрапляння на німецьу сенсацію Хоффенхайм, проти якого водночас варто повболівати вже тепер. Адже якщо "селяни" обійдутьу чемпіонаті Борусію Д, від якої відстають на 2 очки, то саме дортмундці посунуть Динамо через вищий клубний коефіцієнт.

Якщо Дортмунд фінішує четвертим і, наприклад, Аякс програє Манчестер Юнайтед у фіналі Ліги Європи в серії пенальті, а в Ередивізії передбачувано залишиться другим, тоді амстердамці також зможуть обійти киян і перемістити український клуб уже в групу несіяних. Вболіваємо, відтак, за перемогу МЮ або Аякса в основний час.

У найгіршому випадку, коли Динамо може бути несіяним, а в топ-чемпіонатах розклади підуть не на нашу користь, кияни змушені будуть обирати з таких суперників, як: Манчестер Сіті, Наполі, Севілья і Борусія Дортмунд. Російські та українські клуби мають знову розвести, тому їх згадуємо лише в контексті боротьби за сіяність. Погодьтесь, шанси кваліфікуватись в основний турнір ЛЧ значно зменшаться, якщо грати проти перелічених представників топ-4 чемпіонатів, усі з яких грали щонайменше в 1/8 Ліги чемпіонів поточного сезону і взагалі виглядають дуже потужно.

Отже, київському клубові для того, щоб залишитись у когорті сіяних і уникнути вищенаведених неприємностей, вигідні такі розклади:

друге місце ЦСКА, а не Зеніта в чемпіонаті Росії (сходиться);

третє місце Борусії, а не Хоффенхайма в Бундеслізі (сходиться);

друге місце Наполі і третє Роми в Серії А (наразі не виходить, адже неаполітанці відстають на 1 бал)

щоб Аякс виграв Ередивізію або завершив фінал ЛЄ в основний час з будь-яким підсумком, крім нічиєї

З цих варіантів можна собі дозволити, аби не вигоріли 2 – рівно половина.

Цікава ситуація в чемпіонаті Англії. З одного боку, Динамо для посіву вигідне 4-е місце Ліверпуля (єдиного з претендентів в АПЛ, хто має нижчий за киян клубний рейтинг), але у такому разі не виключена зустріч з командою Клоппа в плей-офф, що теж є такою собі перспективою.

У принципі, все цілком реально, і Динамо має всі шанси залишитись серед сіяних клубів і на 4-му етапі плей-офф Ліги чемпіонів. Свого першого суперника в новому євросезоні українці дізнаються 14 липня.