УКР РУС

Португалія – Франція: анонс матчу Євро-2020

23 червня 2021 Читать на русском

Збірна Португалії в рамках 3-го туру групового етапу Євро-2020 зустрінеться з Францією. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24".

Розв'язка у "групі смерті" виявилась істинно чемпіонською. Перед останнім туром усі три гранди мають шанс як виграти квартет, так і опуститись / залишитись на третій сходинці (Угорщина, все ж, навряд чи підніметься з дна) – але лишень французька збірна гарантувала собі участь в плей-офф. "Ле Бльо" поки що лідирують, на 99% забезпечивши собі поєдинок проти Швейцарії в 1/8 фіналу, а от португальці з третьої сходинки можуть потрапити на Нідерланди або Бельгію – хоча для початку необхідно не вилетіти з топ-4 третіх місць через негативну або нульову різницю голів. Поки що у підопічних Фернанду Сантуша "+1" при п'яти забитих голах.

Що потрібно Україні для виходу до плей-офф Євро-2020 – Шевченко може виграти від поразки, всі розклади

Для України матч між Францією та Португалією матиме значення, якщо матчі групи Е не завершаться з потрібним для нас результатом. Тоді доведеться молитись на розгром піренейців з різницею в 3+ голів при паралельній перемозі Німеччини над Угорщиною (або ж при нічиїй). Інший варіант – звитяга мадярів над німцями з різницею в 2+ голів та будь-яка перемога "Ле Бльо". Розклад такий собі, але надія завжди помирає останньою.

Так чи інакше, португальці поки не збираються щось вираховувати. Кого-кого, а Францію цей колектив не боїться – в 2016-му "селесао" переграли підопічних Дідьє Дешама у фіналі Євро. Крім того, у Лізі націй чинні чемпіони Європи розписали з чемпіоном світу нульову нічию у Парижі, і лишень вдома вони зазнали мінімальної поразки. Взагалі, проти сильних суперників Португалія виступає успішно – за два останніх роки команда розписала дві нічиї з Іспанією, двічі перемогла Хорватію (забивши "картатим" 7 голів), виграла у Нідерландів в фіналі Ліги націй і громила Швецію.

Перед Євро-2020 підопічні Фернанду Сантуша здавалися готовими до прориву в пізні стадії плей-офф. "Селесао" демонстрували тактичну гнучкість і круто виглядали у всіх фазах, але старт турніру розчарував – португальці аж 84 хвилини грали внічию з Угорщиною (з мінімумом моментів), а Німеччині згоріли з рахунком 2:4. В обох поєдинках команда мала окремі світлі плями (правильні заміни, нетривалі рівні відрізки гри, виконання в завершальній фазі), але загалом вона виглядала вбого. Чемпіон Європи показав занадто повільний, тривіальний і нудний футбол, провалюючись під високим пресингом топів і маючи шалені проблеми з низьким блоком "карликів". Shame.

Втім, сьогодні португальцям може бути простіше. У матчі проти Франції "селесао" не стануть розкриватись раніше, ніж це буде потрібно – а от "Ле Бльо" вже давно мають труднощі у грі проти закритих суперників. Пам'ятаєте, як слабко виглядала атака чемпіонів світу в поєдинку проти України? Схожі проблеми команда мала у зустрічах з Португалією, Боснією та Фінляндією (Суомі взагалі перемогли), і навіть у Казахстані колектив невиразно виглядав до перерви. Аби подолати цей недолік, Дідьє Дешам наважився повернути у збірну Бензема, але йому явно бракує зіграності з партнерами. Як наслідок, у матчі проти Угорщини на Євро-2020 команда розписала справедливу нічию (1:1).

Втім, при грі на просторі "Ле Бльо" просто немає рівних. У першому турі вони рознесли Німеччину вщент, забивши три голи й ледь не забивши четвертий після виходів віч-на-віч і стійки – щоправда, два взяття воріт скасували через офсайд. Хоча і слабкість проти "автобусів" не варто переоцінювати: так, Франція стерильно володіє м'ячем і не може надовго притиснути суперника, однак свої 4-5 гольових моментів колектив знаходить – а на такому рівні багато нагод не треба. Португалія ж не є еталоном оборонного футболу проти грандів. Доведено Німеччиною.

Кадрова ситуація

У лазареті збірної Португалії залишаються два футболісти – Жоау Феліш відновлюється після ушкодження підколінного суглоба, а Нуну Гомеш отримав травму стегна. Інших втрат у таборі "селесао" не було.

Після провалу з Німеччиною в складі чинних чемпіонів Європи очікується ротація. Зокрема, на вихід у старті явно претендують Рафаел Сілва та Ренату Санчеш, яких постійно випускали з лавки запасних. Можливо, Фернанду Сантуш перейде на три захисники, аби компенсувати проблеми на флангах оборони – особливо правого, де привозному Семеду немає реальної заміни.

Франція ж залишилась без Усмана Дембеле, якому вдалося зіграти всього 20 хвилин у другому таймі проти Угорщини. Форвард отримав важке пошкодження, переніс операцію й вилетів на чотири місяці. Інших проблем зі складом у Дідьє Дешама немає.

У "Ле Бльо" також напрошуються зміни в складі. Зокрема, знову можна очікувати появи у старті Люки Ернандеса, хоча і правий фланг оборони може зазнати перестановок – Павар став одним із головних винуватців нічиєї з Угорщиною.

Орієнтовні склади на матч Португалія – Франція

Португалія: Патрісіу – Семеду, Пепе, Діаш, Геррейру – Бруну Фернандеш, Карвалью, Данілу Перрейра – Р. Сілва, Роналду, Жота

Франція: Льоріс – Кунде, Варан, Кімпембе, Ернандес – Погба, Канте, Толіссо – Грізманн, Жиру, Мбаппе

Прогноз "Футбол 24" – 1:1

Букмекери вважають Францію безумовним фаворитом зустрічі, що й не дивно. "Галльські півні" демонструють високий темп і круто пресингують, а в атакувальному плані ця команда по праву може вважатися найсильнішою на планеті. Підопічні Фернанду Сантуша, своєю чергою, тотально провалилися у матчі проти Німеччини, хоча нічого неймовірного в тактичному плані суперник не запропонував – до тих же ривків Госенса всі давно звикли.

Втім, існує велика ймовірність, що Португалія зачепиться за очки. У Франції занадто великі труднощі із закритими колективами, а подолати їх за 5 днів у надзвичайно важкому ритмі практично нереально – в обороні ж "Ле Бльо" не безгрішні. Якщо вже Угорщина забила чемпіону світу з гри й втримала нічию, то і "селесао" це до снаги. Тим паче, з нинішнім Роналду.

Вчителі Міхелса, вищі за Лобановського – як легенди австрійської "Вундертім" стали дідусями сучасної футбольної тактики