УКР РУС

"Попрацював над ударами у стилі Роналду". Андрій Тотовицький – про хет-трик "Шахтарю", сутичку із "Дніпром" і фінал Кубка України

16 травня 2016 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

В ексклюзивному інтерв’ю "Футбол 24" півзахисник "Зорі" розповів, як йому спалося після голів "Шахтарю" та "Дніпру", проанонсував поповнення у сім’ї і не хоче вдаватися в деталі скандального інциденту імені Романа Зозулі.

"Це мій перший хет-трик"

- Андрію, що це вчора було? Які ваші враження?

- Та емоції тільки позитивні. Я радий, що допоміг команді обіграти «Шахтар» і зумів забити три голи. Це перший мій хет-трик.

- Після таких емоцій змогли спокійно заснути, чи не спалося?

- Я ще після півфіналу Кубка всю ніч не спав (Усміхається). Після матчу із «Шахтарем» також важко спалося. Я кожну гру – на емоціях, потім непросто заснути. Але після цих матчів – щось особливе.

- На ваш погляд, чи мав шанс Пятов врятувати «Шахтар» хоча б після одного з ваших ударів?

- Навіть не знаю. Важко сказати.

- Ви товаришуєте з Іваном Ордецем. Вчора він посприяв деяким із ваших голів…

- Ні-ні, не можу сказати, що забив з його допомогою. Там випадково зрикошетив м’яч. На його місці міг опинитися будь-хто інший. Іван намагався мене закрити, але мені трохи більше пощастило.

- Святкуючи взяття воріт, ви заховали мяч під футболку. Очікуєте на поповнення у сімї?

- Так, очікую. Це станеться вже скоро. Чи хвилююся? Ні. Морально готовий до цього.

- Як прокоментувала ваш хет-трик команда? Що казав Юрій Вернидуб?

- Атмосфера після матчу в нашій роздягальні була дуже приємною. Все-таки у двох надважких матчах ми зуміли виграти. Зараз у моральному плані «Зоря» - на підйомі. Колектив, звичайно, мене привітав – тренери, гравці, увесь персонал. Мені було надзвичайно приємно.

- Чи приємно забивати своїй колишній команді?

- Ну як «колишній»? Я в першій команді «Шахтаря» і не грав – лише за «дубль». Приємно забивати в будь-якому матчі. А якщо ти у цієї команди на контракті – то тим паче дуже хочеться відзначитись.

- Чому не вдалося пробитись в першу команду «Шахтаря»?

- Не хочу про це зараз говорити. Не бачу сенсу.

- З ким із «гірників», окрім Ордеця, продовжуєте підтримувати стосунки?

- З Максимом Малишевим. Ми зідзвонюємося, спілкуємося дуже часто. А Ваня у мене взагалі кумом буде!

- На «Славутич-Арені» за матчем «Шахтар» - «Зоря» спостерігала достатньо велика аудиторія, зважаючи на сьогоднішні реалії. Кому трибуни симпатизували більше?

- Важко сказати. На мій погляд, симпатії глядачів розподілилися порівну. Спасибі людям велике за те, що прийшли на футбол. Начебто вже й турнірної інтриги не було ніякої, але вони все одно прийшли і заповнили стадіон. Я аж здивувався, коли побачив, як заповнюється арена. Це дуже приємно. Коли є така публіка, футбол зовсім по-іншому дивиться – і з трибун, і по телевізору. Класно, словом!

"Львів вже "наївся" футболу"

- «Зоря» вже звикла до запорізької публіки? Можливо, почуваєтеся тут, як вдома?

- Так, ми вже звикли до реалій, що нам доводиться грати за межами Луганська. Нас тут доволі непогано приймають, ми вдячні Запоріжжю за це. У нас, футболістів, таке життя, що потрібно швидко звикати до нових умов. Неважливо, в якому місті ти живеш. Головне, щоб було комфортно тобі і твоїй сім’ї, щоб розвиватися в плані футболу, щоб були умови для цього.

- Чи додає ця перемога над «Шахтарем» оптимізму і віри в свої сили перед фіналом Кубка України?

- Звичайно! Так, ми розуміємо, що «Шахтар» грав неосновним складом, але тим не менше – дуже приємно обігрувати «гірників». Просто ми вже втомилися від усіх цих розмов про поразки 1:7, 1:4… Перемоги додають впевненості, це нам піде тільки в плюс.

- Вирішальний матч за Кубок пройде у Львові, а не у Харкові, наприклад, що викликало неоднозначні відгуки. Як вам місто Лева?

- Львів мені дуже подобається, як місто. Я нічого не маю проти. Але, на мою думку, Львів вже трохи «наївся» футболу – там і збірна грає, і «Шахтар» у Лізі чемпіонів. Варто було провести фінал в якомусь іншому місті. У тому ж Запоріжжі. Хоч там стадіон лише на 12-13 тисяч, але його б заповнили вщерть. Натомість «Арена Львів», яка вміщує понад 30 тисяч, навряд чи заповниться. Львів’яни побачили достатньо футболу хорошого рівня. Можна було навіть у Сумах провести – люди б прийшли. А Харків узагалі поза конкуренцією. Там зараз проживає велика кількість донецьких та луганських вболівальників. Але – не мені вирішувати. Моя справа – виходити на поле і грати.

"Зозуля був "заведений"

- Вікно у фінал ви прорубали ефектним голом у ворота «Дніпра» зі штрафного. На тренуваннях відпрацьовуєте такі удари?

- Так, я приділяю цьому багато уваги. Мені непогано вдаються «падаючі» м’ячі. Останнім часом Юрій Миколайович (Вернидуб, - «Футбол 24») мені радить: «Бий якомога частіше по воротах». От я і користуюся цим. Ще коли був у «Шахтарі», мені подобалося, як б’є Кріштіану Роналду. Я тренував такі удари і ось результат – тепер вони у мене непогано вдаються. М’яч падає за належною траєкторією.

- Емоції після заворушення із гравцями «Дніпра» у вашій команді вже вляглися?

- Та ми цей інцидент забули одразу після гри! Це не наші проблеми. Ми ж не провокували.

- Ви перебували поруч із епіцентром подій. Які ваші враження?

- Та я там практично нічого не бачив. Коли це все розпочалося, ми святкували вихід у фінал. Дивлюся – а там вже натовп, якась «заворуха». Ми підійшли і намагалися погасити цей конфлікт.

- На деяких кадрах ви намагалися заспокоїти Романа Зозулю. Це реально було зробити, чи слова до форварда «Дніпра» вже просто не доходили?

- Так, він був «заведений». Але б не хотів про це говорити. Вже й так багато всього наговорено. Скандали набридли.

- Останнє запитання по цій темі. На ваш погляд, чи вплинуть оці сутички футболістів «Дніпра» і «Зорі», «Шахтаря» і «Динамо» на мікроклімат у збірній України, якій невдовзі стартувати на чемпіонаті Європи?

- Думаю, що ні. Усі є професіоналами, і на полі битимуться один за одного. А те, що відбуватиметься за межами поля – це особиста справа кожного. Кожен сам вирішуватиме, спілкуватися, чи ні.

- Як гадаєте, ваша феноменальна гра в останніх матчах зможе переконати Михайла Фоменка у тому, щоб внести вас у заявку на Євро?

- Не буду нічого гадати. Моя справа – грати. А далі – як Бог дасть.

- Попереду – міжсезоння. Чергова група українських футболістів шукатиме собі кращої долі, хтось їхатиме закордон. А які плани у вас? Ви залишитеся у «Зорі»?

- Мені ще потрібно дограти цей сезон (Сміється). У мене контракт із «Шахтарем», а оренда із «Зорею» добігає свого кінця. Все буде зрозуміло після розмови з керівництвом.

Сторінка автора у Facebook

Ігор Левченко: Самі шукаємо відповідь на питання, чому "Зоря" завжди перемагає "Дніпро"