УКР РУС

Польща – Португалія. 1/4 фіналу Євро-2016. Анонс

30 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

"Футбол 24" представляє анонс матчу 1/4 фіналу Євро-2016, в якому зійдуться національні збірні Польщі та Португалії.

Польща – Португалія

30 червня, 22:00. Марсель, "Велодром"

Головний арбітр: Фелікс Брих (Німеччина)

Телетрансляція на каналі "Україна", а також текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Обидва учасники першого чвертьфінального поєдинку отримали право увійти до 8-ки найкращих команд Європи завдяки надзусиллям. Португальцям для цього знадобилося 120 хвилин матчу, а поляки взагалі розігрували квиток до 1/4 в серії післяматчевих пенальті. Польська збірна показала, що є наразі однією з найперспективніших команд на цьогорічному турнірі, а її рівнем організованості можна лише насолоджуватися. Від неї чекають продовження переможного шляху.

Що ж стосується Португалії, то поки що цей колектив можна порівняти з мінливістю ранньої весни, коли в будь-який момент замість сонця може початися снігопад. Талановиті, але не зовсім стабільні піренейці не можуть постійно покладатися на везіння, а з поляками мають нарешті пояснити всій Європі, чому саме вони потрапили до 1/4, а не хорвати.

Польща стала командою, котра може претендувати на серйозні досягення

Від Польщі, яку ми пам'ятаємо ще у відборі до ЧС-2014 в одній відбірковій групі з Україною, мало що залишилося. Так, залишився "кістяк" команди, але рівень гри, який "Кадра" демонструвала тоді, і який вона демонструє зараз – дві великі різниці. Варто звикати до того, що Польща увійшла до когорти збірних, якщо не топового рівня, то явно вищого за середній.

Адам Навалка має в своєму розпорядженні команду з ментальністю переможців, яких вимуштрував на якісну командну взаємодію. Схоже, що поляки самі повірили в свою якість, позбулися думок про свою посередність і взялися ламати стереотипи. Черговий крок до панування в Європі "шляхтичі" мають зробити в матчі з Португалією. Важливіше за все для поляків – не стати черговою "Хорватією", яка впродовж двох таймів доводила, що за всіма показниками краща за португальців, але пропустила гол і залишилася за бортом Євро-2016. Матч із Португалією – момент істини для Польщі, адже прийшов час нарешті увійти до зали європейської футбольної слави.

Португалія дивовижним чином вирвала перемогу в Хорватії

Португальська збірна не виглядала переконливо ані в групі, ані в 1/8 фіналу. "Європейські бразильці" ледве-ледве змогли пролізти в плей-офф, при цьому пропустили вперед Угорщину та Ісландію. Гра португальців викликає змішані почуття: з одного боку ми маємо інтригу, місце для сенсації, проявів індивідуальної майстерності, а з іншого – ситуативність, випадковість успіху португальців. Останнє відбулося в 1/8 з хорватами, коли піренейці здобули перемогу в екстратаймі, але при цьому за рівнем гри серйозно поступалися супернику.

Ракітіч: Португалія взагалі не з'явилась на полі, чому це завжди трапляється з нами?

Але, як то кажуть, переможців не судять, тож в черговий раз отримаємо нагоду поспостерігати за грою португальців в матчі з командою, яка за рівнем організованості на полі їх суттєво переважає. Це не означає, що хтось із цієї пари поступається опоненту в майстерності, але треба визнати, що на Португалію чекає серйозна перевірка на міцність, коли може виявитися, що фарту замало для успіху.

Ось яку думку стосовно матчу з поляками озвучив захисник португальців Жозе Фонте.

Збірна Польщі дуже сильна. Вона на цьому турнірі пропустила всього один м'яч. Думаю, зустріч буде важкою. В рядах польської команди чимало класних гравців, Лєвандовскі один з них, але ми не будемо приділяти особливу увагу окремим футболістам, ми дивимося на суперників як на єдине ціле. Я впевнений, у нас буде план на гру, який дозволить звести нанівець всю силу збірної Польщі.

Статистика

Команди зустрічалися між собою 10 разів. Португалія виграла чотири з десяти зустрічей із Польщею. "Кадра" мала успіх 3 рази, а ще 3 поєдинки закінчувалися нічийним результатом.

Поєдинок на Євро-2016 стане 3-ю грою збірних на великих турнірах і 1-ю на чемпіонатах Європи. Попередні поєдинки пройшли на ЧС-1986 і ЧС-2002.

Португальці отримають нагоду 6-й раз зіграти в чвертьфіналі Євро, що є рекордною кількістю участі в 1/4 поміж усіх інших збірних.

Орієнтовні склади

Польща: Фабіанскі – Піщек, Глік, Паздан, Єнджейчик – Блащиковські, Крихов'як, Мончинскі, Гросіцкі – Мілік, Лєвандовскі.

Португалія: Патрісіу – Соареш, Пепе, Фонте, Геррейро – Маріу, А. Сілва, В. Карвалью, Гомеш, Нані – Роналду.

Прогноз "Футбол 24": 1:0

Чого б ти досяг з Україною на Євро-2016? Тест