УКР РУС

Показова перемога Фонсеки. Перші підсумки матчу "Шахтар" – "Брага"

29 вересня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" виділяє важливі моменти матчу 2 туру Ліги Європи у Львові.

Активність флангових захисників

У "Шахтаря" традиційно сильні флангові захисники. У матчі ж проти "Браги" Ісмаїлі та Бутко, який продовжує вдало заміняти Срну, часто були навіть активнішими в атаці за півзахисників Бернарда і Марлоса, які діяли вище. Проте вони часто зміщувалися в центр, і звільняли зони для вривань. Бутко та Ісмаїлі діяли фактично як латералі, закриваючи увесь фланг. Адже коли гірники володіли м’ячем, то Фред або Степаненко опускались глибоко і діяли на одній лінії з центрбеками. Відтак, Бутко разом з Ісмаїлі часто опинялись на чужій половині поля та продуктивно використовували вільні зони.

Злагоджені дії у захисті

Одна із головних запорук успішного результату – відсутність небезпеки біля власних воріт. Португальцям було дуже важко знаходити вільні зони поблизу штрафної "Шахтаря". Андрій Пятов по-справжньому майже і не вступав у гру, особливо у першому таймі. Хоча навіть після перерви та, особливо, вилучення Фреда "Брага" все одно не змогла завдати бодай одного удару в отвір воріт. Ордець та Кучер нічого не дозволили Хассану та Вілсону Едуарду. Бутко та Ісмаїлі, окрім активності в атаці, не забували й про дії в обороні: не втрачали позицій і "своїх" гравців. Степаненко вже звично цементував опорну зону. Ніяких інноваційних рішень і тактичних побудов. Але головне, що гравці чітко дотримувались плану на гру та змінювались позиціями, при потребі страхуючи партнерів по команді. Як наслідок, підопічним Фонсеки вдалось зробити все для того, аби не пропустити в другому поспіль матчі в Лізі Європи.

Невдалий матч Фреда

Червона картка Фреда стала підсумком в цілому провального матчу бразильця. Фред не виглядав так переконливо, як у більшості ігор в цьому сезоні. Йому не вдавалося бути диригентом атак та вести гру "Шахтаря". Навіть якщо бразильський півзахисник робив перехоплення, обігрував суперника або протягував м’яч метрів на 20, то потім не міг знайти продовження і втрачав м’яч. Або, щонайменше, не загострював гру.

Грамотна гра після вилучення

Після вилучення Фреда на самому початку другого тайму "Шахтар" не те що не посипався чи притиснувся до своїх воріт, а, навпаки, продовжив грати так, ніби нічого не сталося. Так, зменшився відсоток володіння м’ячем. Але "Шахтар" чудово готовий до гри на контратаках. Гірники майже не грали на відбій, а намагались організовувати блискавичні атаки.

Показово, що Фонсека не відреагував на вилучення заміною. Коваленко опустився нижче і розмістився поруч зі Степаненком. Віктор забив гол і в цілому виглядав переконливо, розганяючи атаки з глибини. Також активніше заграв швидкий Бернард, який проводив 100-й матч у складі "Шахтаря". Загалом, донецький клуб спокійно і впевнено довів гру до перемоги. Фонсека грамотно перебудував гру і показав, що може вдало застосовувати різні плани на гру та тактичні задумки по ходу одного матчу. Футболісти чудово виконали задумане ним. Роль тренера після перемог часто применшують, але сьогодні головним її творцем був саме він.

Важливість Срни для "Шахтаря"

Здавалось би, Срна не потрапив у заявку, хоча, за словами Фонсеки, і відновився після травми. Проте капітан вирушив з командою у Львів на матч з "Брагою", і навіть брав участь у передматчевому тренуванні на "Арені Львів". Під кінець гри хорват спустився з віп-зони ближче до лави запасних. І саме тоді в трансляцію потрапив кадр, коли Срна підбадьорював Фреда, який із зіпсованим настроєм спостерігав за грою. Можна говорити, що це все дрібниці. Але саме такі дрібниці виокремлюють лідера колективу і професіонала своєї справи, який намагається бути корисним для команди у будь-якій ситуації.

"Шахтар" у меншості переграв "Брагу" завдяки голам українців