УКР РУС

"Побачив жіночу сумочку на сидінні автобуса збірної і зрозумів – щось не так". У ФФУ назвали причини провалу збірної на Євро-2016

24 червня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Москаленко

Федерація футболу України на чолі з президентом Андрієм Павелком дала прес-конференцію по результатам виступу національної збірної України на Євро-2016.

Причетних до перемоги після тріумфу завжди знайти легше, аніж винних після нищівної поразки. Саме цих винних і намагалися сьогодні спільно з президентом ФФУ Андрієм Павелком і тренером збірної Володимиром Онищенком знайти представники преси на прес-конференції в Будинку футболу.

Основним спікером сьогодні був Андрій Павелко. Він цього разу не пожалкував ані сил, ані часу, щоб поспілкуватися з присутніми журналістами. Але чи конструктивним був цей діалог?

"Як уболівальника, моя оцінка найнегативніша"

Розпочав свій виступ президент ФФУ оцінкою виступу "очима вболівальника".

"Вдячний усім, хто не байдужий до нашої футбольної сім'ї. Як вболівальника, моя оцінка найнегативніша. Як у всіх, у нас були очікування від виступу збірної. Але зараз нам потрібно зробити висновки з того, що відбулося.

Той багаж інформації, який був зібраний з виступу нашої збірної, з виступу всіх збірних, які пробилися на Євро, спілкування з колегами, які опинялися в таких самих ситуаціях ( в тому числі, такі мега-збірні, як Німеччина, Іспанія), дає нам надію, щоб в майбутньому збірна, яка виходить в фінальну частину, була не тільки учасником, але й мала право на гідний виступ.

Нам необхідно всім разом взяти участь в тому, щоб цей аналіз був конструктивний, щоб нашою метою була не тільки участь. Потрібно провести цей аналіз. Важливо не концентруватися на сьогохвилинних завданнях, на кшталт ЧС-2018, потрібно будувати стратегічні плани на майбутнє".

"Ми відходимо від олігархічного чемпіонату"

Президент також зачепив ситуацію в країні, у зв'язку з якою важко звинувачувати когось у відсутності результату на Євро-2016.

"Прем'єр-ліга не має чіткої впевненості, скільки клубів гратимуть, скільки закінчать чемпіонат. Потрібно реально розуміти, в якому економічному стані знаходиться наша країна. Збірна не приземлилася з іншої планети, гравці залучені в ту ситуацію, яка у нас є в країні.

Окрім цього, має бути розуміння того, що особисті та клубні інтереси не повинні бути вище інтересів збірної. Ми вдячні командам, які підготували гравців для збірної. Потрібно сказати спасибі тим, хто вкладає свої сили і засоби в його розвиток. Не може бути відповідальность лише на тренерському штабі, на конкретних особистостях. Сьогодні український футбол переживає одну з найбільш історично важких ситуацій.

Ми відходимо від олігархічного чемпіонату до більш реального в умовах нашої країни. Змінюється щодня як економічна картина, так і ситуація всередині клубів. Це виклик, який вся українська футбольна родина повинна сприймати, як реалії. Це стосується не тільки УПЛ, але і Першої, Другої ліги".

Павелко розповів, куди пішли 8 мільйонів, виділених УЄФА за участь збірної на Євро-2016

"Потрібно подякувати футболістам і тренерському штабу"

Андрій Павелко підкреслив, що будь-які поразки роблять збірну сильнішою. А також закликав підтримати футболістів і подякувати їм за сміливість у визнанні своєї провини.

"Необхідно також подякувати футболістам. У міру сьогоднішньої ситуації, вони зробили чоловічий вчинок – вибачилися за провал. Потрібно подякувати і Михайлу Івановичу, і всьому тренерському штабу за вихід до фінальної частини. Але і ми повинні бути сміливими, щоб у майбутньому радіти не тільки за вихід до фінальної частини першості.

Тільки поразки можуть давати можливість, щоб в майбутньому бути сильніше. Без поразок ми не можемо чекати перемог, адже вони дозволяють об'єктивно проаналізувати виступи.
Я вибачаюся перед усіма попередниками, але раніше просто не було стратегії розвитку, сподіваюся що зараз ця стратегія буде розроблена, починаючи від дитячо-юнацького футболу. Щоб в майбутньому у національної збірної була можливість розглядати по декілька кандидатів на позицію.

У нас є два стратегічні завдання, які мають бути основними на найближчий час:

1. Виконком в середині липня, на якому буде розглянуто пропозиції робочої групи (на чолі із Семеном Альтманом) щодо тренерського штабу збірної. Цей штаб має повести команду у кваліфікації на ЧС-2018, а у випадку успішної роботи, і у відборі до Євро-2020.
2. Розробка і презентація стратегії розвитку всього українського футболу. Це завдання має довготривалу перспективу і розраховане з прицілом до 2030-го року".

Павелко про обрання нового тренера збірної: Часу на розкачку у нас не буде

"Побачив жіночу сумочку на сидінні водія і зрозумів, щось не так"

Окрім Андрія Васильовича на питання журналістів також відповів член тренерського штабу збірної України Володимир Онищенко.

На жаль, відповіді на питання про дивний вихід Анатолія Тимощука на останніх хвилинах матчу з Польщею отримати не вдалося. Володимир Іванович зауважив, що це питання виключно у компетенції головного тренера команди, і саме він приймав це рішення.

А от на жартівливе питання одного з журналістів про наявність жінок разом із збірною у Франції, і можливі причини нефарту, пов'язані з цим фактом, він відповів досить цікаво.

"Коли ми приїхали до Франції, зайшли в наш командний автобус, то одразу ж кинулася в очі жіноча сумочка на водійському сидінні. Я одразу зрозумів, щось тут не так. Пізніше виявилося, що дійсно, водієм нашого автобусу буде жінка (посміхається)", – сказав Онищенко.

Хто конкретно винен у провалі збірної, на жаль, дізнатися не вдалося. Можемо лише сподіватися, що наступного разу приводів до таких пошуків вже не буде.

Хто стане головним тренером збірної України? 5 причин на користь Мирона Маркевича

Хто стане головним тренером збірної України? 5 причин на користь Андрія Шевченка