УКР РУС

Північна Македонія вчинила погром у матчі суперників збірної України – зірки АПЛ і Серії А ефектно погрожують Шевченку

4 червня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Північна Македонія розгромила Казахстан (4:0) у контрольній грі в рамках підготовки до Євро-2020. Рахунок і огляд матчу суперників збірної України – на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Північна Македонія готується до поєдинку проти України у 2 турі Євро-2020. Водночас з Казахстаном команда Шевченка сенсаційно обпеклася вдома у поточній кваліфікації на Чемпіонат світу (1:1). Матч суперників збірної обіцяв дати багато інформації для роздумів. Менш ніж за 2 тижні до зустрічі на континентальному форумі македонці заявили себе атакувальним колективом з володінням м'ячем у 60-70% часу. Утім, до першого взяття воріт моменти біля воріт казахів вони створювали досить натужно: у невисокому темпі завдяки своїм зірковим індивідуальностям.

Північна Македонія – Казахстан: онлайн-трансляція матчу

Перше влучання господарів на 13 хвилині. Ельмас здалеку пробив у Покатілова, який зупинив Україну в київському матчі відбору ЧС-2022. Саме хавбек Наполі – найактивніший у македонців попереду, такий собі їхній Маліновський. Другий за активніст Пандєв і у свої 37 створює чимало гостроти. Форвард Дженоа подав на Трічковскі, але партнер по нападу не влучив з меж воротарського. Ця ж парочка перед тим ще раз ледь не організувала взяття воріт – у підсумку пробивав Ельмас, з блоком. Обидві команди виставили по 5 захисників (тріо центральних), але якщо Казахстану це допомагало глибоко сидіти біля своїх воріт і відбиватися, то в балканців усі захисники активно працювали на чужій половині.

Непоганий високий пресинг учасників Євро створював ледь не найбільші проблеми гостям. Так, в одному з моментів казахи вибили прямо на ногу Костадінова – атакувальний хавбек словацького Ружомберока непогано пробив під поперечину, сейв Покатілова. Технічні лідери Північної Македонії Аліоскі та Ельмас відчувають біль після грубих ударів по ногах. Захисник Лідса гостро вибухає на своєму фланзі та виконує всі стандарти. Їхня зв'язка ліворуч (на око 50% креативу йде від них) спрацювала на 36 хвилині. Ельмас накрутив захисників і змусив на собі фолити, Аліоскі допоміг створити коридор, а потім блискуче реалізував пенальті.

Езган феєрить в АПЛ під орудою Б'єлси (2 голи та 3 асисти в дебютний сезон) і сьогодні сповна підтверджує свій клас. Кілька разів македонці відверто загравались. Ельмас закрутив фінтами голову і супернику, і собі. Казахи перехопили і вирізали швидкий пас за спини. Не вистачило майстерності Щоткіну, який вже увірвався у штрафний суперника. Довелося завершувати атаку другим темпом – могутній удар Тагібергена здалеку, повз стійку. За ударами 9:4, македонці стабільно дають вибігати в контратаки.

Центральний захисник Мусліу вирізав класний пас на Ельмаса, який відкрився ледь не у воротарському. Еліф знову спробував сам усіх обіграти, але тільки дозволив себе накрити. Таке враження, що моментами переоцінює себе зірка Наполі. Мужиков на 45+2 прямою ногою влетів у Кіре Рістевскі. Абсолютно заслужений підсумок тайму для брутальних казахів – червона картка. Гості ніби з усіх сил намагаються переламати якнайбільше ключових гравців наших суперників.

Ельмас знову протягнув м'яч у штрафний і віддав під удар Пандєву – воротар казахів Сейсен, який вийшов по перерві, впевнено парирував. Розкішна комбінація через центр – швидко, в дотик, на техніці. Ніколов на Пандєва, той закидає у штрафний Костадінову, який тонко пасує на порожні ворота, Трічковскі таке реалізує із заплющеними очима. Македонці у 2 таймі вирішили перебудуватися на схему з 4 захисниками. Подвійна заміна в атаці. Перші кадрові рухи Ангеловскі на 62 хвилині. Дали відпочити 37-річному Пандєву, який свій передгольовий пас віддав ефектно.

Александар Трайковскі, який грає за іспанську Мальорку, після заміни Ельмаса видав справжнє шоу. Вийшов на 73 хвилині, а дубль асистів оформив до 76-ї. Спочатку ідеальна подача з кутового на голову дебютанта Мілана Рістовскі. А згодом індивідуальний прохід, красивий фінт і пас під розстріл з воротарського: 20-річний хавбек Штутгарта Чурлінов примудрився ще й поміж ніг голкіперу пробити в падінні.

Чергова націлена подача з кутового. Цього разу Трайковскі спробував забити сам – сейв Сейсена. Як же розриває на контрах Аліоскі. Швидкісний прохід, ідеальний пас від "Джанні". Чрлінов отримав дуже багато часу і простору, але пробив повз дальній кут. Той же Аліоскі міг і дубль оформити після того, як казахи запалили свічку перед штрафним, однак мінімально не влучив, перекидаючи голкіпера. Ще парочка знущальних фінтів і рейдів Аліоскі – 10-тисячна публіка македонських фанатів відчуває екстаз, казахи повинні радіти, що все завершилося лише 4:0.

21:8 за ударами, 11:1 за влучаннями у площину. Македонія намагалася всіляко принизити суперника, караючи за невиправдані грубощі, іноді загравалася, але загалом показала клас атакувальних гравців у всіх красі. Ельмас та Аліоскі перебувають у розквіті сил та на піку форми. Пандєв – як добре італійське вино. Джокери Трайковскі та Чурлінов виглядають не менш загрозливими для захисту суперників.

Македонці ростуть і дають чіткий сигнал Шевченку та іншим тренерам, що можуть покарати за недооцінку. Водночас не можна сказати, що це вже першокласна цілісна збірна, яка претендує як мінімум на вихід у плей-офф Євро-2020. Навіть більш ніж скромним казахам вони дозволили багатенько попереду. Їх так само можна і треба кусати. А жоден інший результат, крім перемоги, не може знайти розуміння в українських фанатів.

Євро-2020: приземлена збірна України, конкуренти сяють іменами, але не грою, темна конячка з Балкан – прев'ю групи C