УКР РУС

Україна перемогла Північну Македонію у битві з 5 голами – Мудрик, Циганков і ходи Реброва створили історичний камбек

16 червня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна України здобула першу перемогу в матчі 3-го туру відбору до Євро-2023, перегравши Північну Македонію на виїзді. Звіт читайте на "Футбол 24".

Поєдинок проти Північної Македонії мав дуже велике значення, адже це вже відбір до Євро-2024. Україна стартувала з 2-го туру, зазнавши поразки від Англії – а в нашій групі є ще й Італія. За таких умов необхідно перемагати майже в кожній зустрічі, а будь-яка втрата очок ризикує стати фатальною.

Сергій Ребров не став вносити змінити у стартовий склад збірної України. Тренерський штаб виставив ту ж основу, що і на товариський поєдинок проти Німеччини – і в тій же схемі 4-2-3-1 з Циганковим на позиції "десятки". В цьому рішенні був і позитив, і небезпека.

З одного боку, команда виходила у Скоп'є з тим, що вже було відпрацьовано в Бремені. З іншого, існував ризик втоми у таких гравців, як Степаненко чи Ярмоленко. Зрештою, північним македонцям було легше підлаштуватись.

Перший тайм – провал

Вже після перших 15 хвилин стала очевидною проблема з пресингом збірної Північної Македонії. Балканці накривали обох опорників і центрбеків, залишаючи вільним Тимчика. Олександр не дуже сильний у білд-апі, тож Трубін частіше виконував виноси, ніж пасував у фланг. Коли ж динамівець отримував м'яч, то ставала очевидною раціональність рішення господарів.

Простору в центрі не було. Циганков і Довбик були відірваними від партнерів, а звичних коротких розіграшів не виникало. З плином часу пресинг підопічних Благоє Мілевскі ставав тільки агресивнішим, однак робота в середньому блоці та при переміщеннях у македонців теж виглядала здорово.

Крім того, балканці використовували вразливість України на правому фланзі. Багато дзвіночків у цій зоні пролунало ще в Бремені, однак там Ярмоленко провів фантастичний матч з точки зору чорнової роботи.

У Скоп'є ж Україна занадто часто втрачала м'яч тоді, коли Ярмоленко був зависоко. Капітан залишався відірваним від Тимчика, не маючи змоги йому допомогти, чим користувався Аліоскі. Під кінець тайму македонці почали цілеспрямовано перевантажувати лівий фланг.

Ярмоленко намагався повертатись, але провисання було комплексним. Андрію не вистачає мобільності, його зміщення в центр залишали Тимчика наодинці, а компенсаторних механізмів не передбачили.

З іншого боку, проблема не стала б настільки кричущою, якби Тимчик регулярно проривався по флангу. Олександр же зробив лічену кількість просувань, а у доволі простих ситуаціях губився. Він – більше про швидкість та вривання, ніж про роботу в обіграшах у білд-апі.

Тимчик може віддати пас Судакову. Є хороші перспективи швидко вийти з оборони й покарати Аліоскі за високу позицію. Ярмоленко готовий підтримати попереду. Втім, Олександр загальмував, віддав кволий пас у боротьбу й розвалив епізод.

За 45 хвилин Тимчик програв п'ять єдиноборств з восьми, двічі був обіграний на дриблінгу (з трьох спроб), 7 разів втратив м'яч і віддав всього 8 точних пасів з 12-ти.

Як наслідок, збірна України не створила жодного моменту до перерви. Було лише два негострих удари, один з яких заблокували. Разом з тим, варто відзначити, що і Північна Македонія мало що створила. Системи входу в штрафний майже не було – все зводилось до закидань, кросів і стандартів.

Втім, їхня кількість виявилась занадто високою. Як і кількість наших втрат, причому збірна регулярно залишалась у напівпозиціях. Такий футбол час від часу призводив до легкої паніки, коли в лінію оборони сідали і Ярмоленко, і Степаненко, та й Судаков втискався. Такий дисбаланс дозволяв балканцям сміливо навалюватись.

Катастрофа з нічого

Україна виглядала погано, але перший тайм міг завершитись більш-менш спокійно. У Північної Македонії нічого не виходило з гри, але на 30-й хвилині господарі заробили кутовий – а подачу з нього руками вибив... ну звісно ж Матвієнко! Це якийсь жах.

Арбітр переглянув повтор і призначив пенальті, а Барді впевнено його реалізував. 1:0!

Варто відзначити, що епізод не зоовсім випадковий. Ввсе почалося з чергового ривка Аліоскі.

Він прийняв м'яч, обігрався з Нестеровскі, а той вже заробив фатальний кутовий. Барді розіграв його пасом на ближнього (Аліоскі), а далі вони розіграли 2-в-1 проти Циганкова. Езган виконав подачу, яку Матвієнко вибив рукою...

З одного боку, це випадковість. Північні македонці перевантажували штрафний, але українці там все перекривали. З іншого, дозволяти ось так вільно навішувати після стандарту було ризиковано – тим паче, з нашими проблемами на другому поверсі. Тренерському штабу слід подумати про цей нюанс.

А на 38-й хвилині прилетів другий гол! Він почався з того, що "синьо-жовті" не змогли втримати м'яч після власного ж вкидання з ауту. Балканці якісно перевантажили зону для вкидання.

А далі господарі реалізували більшість на нашому правому фланзі.

Ельмас отримав м'яч і метрів з 25-ти закрутив його точнісінько в дальню дев'ятку. 2:0. Шедевр, який став можливим через жахливу структуру в обороні.

Хоча в цілому скупчення в одній зоні в глибині – це тактична помилка господарів. За кілька секунд до гола в них була значно перспективніша ситуація. Македонці запороли епізод, але Італія в такій ситуації здатна покарати.

Перед перервою у ворота збірної України міг і третій гол залетіти. Аліоскі зі штрафного закрутив сферу в ближню дев'ятку, Трубін парирував, а добивання від Трайковскі встигли заблокувати. У підсумку, команди відправились відпочивати за рахунком 2:0 на користь Північної Македонії.

Сергій Ребров перегорнув гру

У роздягальні тренер збірної України провів подвійну заміну. Довбика замінив Ванат, а Конопля вийшов замість Тимчика. Логіка була зрозумілою – Юхим краще за Олександра працює на м'ячі й у білд-апі, а Ванат мобільний, свіжий і вміє якісно обігруватись. Що найбільш важливо, він хороший у пресингу та перехідних фазах.

Довбик теж класний у цьому плані, але в першому таймі пресинг взагалі не працював. Можливо, взнаки дається втома Артема – варто не забувати, що наприкінці сезону УПЛ нападник теж трішки здав.

Були й тактичні зміни. По перерві агресивніше став працювати Миколенко, який відкривався в опорній зоні й атакував лівий напівфланг. Взагалі, він розташовувався у вузькій позиції, залишаючи фланг Мудрику.

Тут Судаков не став виконувати пас під ривок Віталію

Таким чином тренерський штаб намагався розбити "коробочку" македонців у стадії їхнього пресингу. Господарям стало не вистачати футболістів. Україна отримала варіативність попереду й почала швидко комбінувати, в чому неабияк допомагав Судаков.

Заміна на правому фланзі оборони принесла миттєвий ефект. Вже на 59-й секунді другого тайму стала помітною різниця між Тимчиком і Коноплею в якості просувань. Юхим відрізав трьох македонців пасом на Ярмоленка, що одразу ж розігнало контратаку. Господарі навіть не встигли запресингувати фулбека.

У господарів конкретно так зламався вихід з оборони в атаку. Їх почали затискати на флангах.

Мудрик і Ванат злагоджено тиснуть попереду. Позаду підтримують Миколенко й Судаков.

Миколенко перехоплює м'яч і віддарзу ж віддає класний пас Ванату. А Мудрик вже може відкриватись у вільну зону в центрі, куди летить і Циганков. М'яч втратили, але одразу ж повернули.

При спробах вирішити цю проблему балканці відкривали простір у центрі, куди заходили і Ярмоленко з Коноплей, і Судаков. Задихав і Циганков, який почав обігруватись по всій площині поля.

В роботі на цих пересмикуваннях круто проявляв себе і Мудрик. Він міг і хорошу передачу на хід віддати, і сам протягнути м'яч, що зіграє свою роль наприкінці зустрічі. Михайло став нагадувати свою праймову версію – нахабну й вигадливу.

У перші 10-15 хвилин проблеми з білд-апом залишались актуальними, але Україна додала в перехідних фазах. Моментів не виникало, але з'явились натяки на них. Вони виникали після відбирань на чужій третині й комбінацій.

Україна явно захопила контроль над грою, що вилилось у заслужений гол на 62-й хвилині. Він прилетів з кутового – Циганков виконав подачу, а Забарний замкнув її ударом головою в дальній кут. 2:1!

Ходи Реброва принесли результат Мудрик, Циганков і Судаков влаштували епічний концерт

Благоє Мілевскі одразу провів потрійну заміну, але вже на 68-й хвилині Україна святкувала камбек! І хто його створив!

Мудрик згадав, що грає в АПЛ і коштує 100 мільйонів. Михайло нахабно протягнув м'яч на дриблінгу через увесь фланг, пройшов трьох суперників і з краю штрафного виконав прострільний "катбек". М'яч дійшов до правого кута карного майданчика, куди прибіг тільки Конопля – його могутній удар відправив м'яч під дальню стійку. 2:2!

А почалося все з ротації на фланзі. Судаков опинився з м'ячем на позиції лівого фулбека, Миколенко пішов робити ширину по флангу, а Мудрик відкрився у напівфланзі.

Сергій Ребров за дві хвилини до цього зняв втомленого Ярмоленка, випустивши Маліновського. Втім, на 72-й хвилині успіх принесла інша заміна. Судаков при виході з оборони виконав фантастичну діагональ метрів на 60 точно в ноги Ванату – а Владислав хитнув Мусліу й отримав по ногах.

Арбітр показав македонцю жовту картку, а вона була другою для фулбека! Північна Македонія залишилась у меншості. Циганков одразу ж міг покарати суперника ударом зі стандарту, але м'яч пролетів повз ближню дев'ятку.

А почалося все точно так же, як і перед голом Мудрика – тільки тепер Георгій виконав діагональ. Варто відзначити широку варіативність, адже можна було розіграти і комбінацію на фланзі. Маліновський створив трикутник.

Прийом з фланговими ротаціями почали використовувати ще при Шевченку й згадували у кваліфікації до ЧС-2022, але загалом при Петракові таке виконували рідко.

На 78-й хвилині Віктор знову був близьким до гола – і знову все почалось з диво-діагоналі Судакова. Наш вінгер прийняв м'яч за спиною захисника й опинився прямо перед голкіпером, але пробив над воротами!

Північна Македонія відверто розсипалася. Треба було зовсім трішечки, аби її дотиснути. І збірній Україні це вдалося на 83-й хвилині – тепер шикарну верхову передачу з глибини виконав Мудрик. Навіс-цукерочка пройшов за спину центрбеку, а Циганков саме увірвався в цю зону.

Наша каталонська зірочка у дотик перекинула Дімітрієвскі. 2:3!

Цей гол нокаутував Північну Македонію, яку на останніх секундах могли добити й четвертим голом. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу України – першу в рамках відбору до Євро-2024!

Сергій Ребров здобув дебютну звитягу в ролі головного тренера збірної. Взагалі, тріумф виявився історичним, адже виграти матч після 0:2 Україна не могла протягом 23 років. Востаннє це сталося у відборі до Євро-2000, в матчі проти Вірменії.

ФІФА поставилася до нас, як до Росії, – Палкін про гроші для українців, зброю ультрас і скандал Шахтаря в УПЛ