УКР РУС

Підсумки останнього туру Бундесліги. ФОТО. ВІДЕО

16 травня 2011

Хто із чемпіонів не забив чотири пенальті поспіль, яка команда стала найбільш вольовою у чемпіонаті, кого можна вважати найнебезпечнішим гравцем чемпіонату... Про це та інше в огляді останнього туру 48 сезону Бундесліги.

ВИЛІТ З БУНДЕСЛІГИ

"Айнтрахт" вчетверте вилітає з Бундесліги.

Мьонхенґладбахській "Борусії" вперше в історії доведеться грати перехідні ігри за право залишитися у Бундеслізі і не повторити своїх двох вильотів у 1999 та 2007 рр.

"Санкт-Паулі" втретє покинув Бундеслігу після 1997 та 2007 рр. У цьому сезоні, як і в 2001/02, команда із Гамбурґа протрималася в Бундеслізі лише один сезон.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ГОЛИ

В останньому турі Бундесліги гравці забили 29 голів - у середньому 3,2 голу за гру. Отож у 48 сезоні Бундесліги командам не вистачило шести голів, аби рахунок голів за сезон був 900. У 306 матчах чемпіонату арбітри зафіксували 894 голи - у середньому 2,92 голу за гру.


Найкращі голи 34 туру

Константін Рауш ("Гановер")

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Мато Яяло ("Кельн")

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Себастіан Роде ("Айнтрахт")

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Шінджі Оказакі ("Штутґарт")

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ПРОМАХ ТУРУ

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
РЕКОРД ЧУЖОГО ПОЛЯ

У 34 турі гості збільшили рекордну планку кількості перемог на виїзді до 102 перемог за сезон, що становить третину всіх матчів чемпіонату. Попередній рекорд із минулого сезону був 95 ігор.

Леверкузенський "Байєр" встановлює рекорд Бундесліги за кількістю виїзних перемог за сезон (11). Стільки ж перемог в гостях здобували раніше "Гамбурґ" (2005/06), "Вердер" (2003/04), а також чемпіон Німеччини 2011 року дортмундська "Борусія" (у цьому сезоні). Крім того, набравши 36 очок, "Байєр" став найкращою гостьовою командою чемпіонату.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
НАЙКРАЩИЙ БОМБАРДИР

Забивши гол у ворота "Штутґарта", Маріо Ґомес довів рахунок своїх голів до 28 і став "королем зі стрільби по воротах" у чемпіонаті. На шість менше голів залишилось у форварда "Фрайбурґа" Папіса Демби Сісе.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИЙ ГРАВЕЦЬ

"Баварія" має у своєму складі двох найнебезпечніших гравців для воріт суперників. Маріо Ґомес, окрім 28 голів, віддав ще й дві результативні передачі і займає перше місце у цьому рейтингу.

На другому місці йде ще один гравець атаки мюнхенського клубу Томас Мюлєр, який набрав 23 очки (12 голів, 11 пасів).

Третю позицію зберіг Папіс Сісе, якому подобається лише забивати голи.

Найбільше подобається "готувати" голи гравцеві "Кайзерслаутерна" Крістіану Тіферту, який за сезон віддав 17 гольових пасів.

Другу позицію зайняли одразу четверо гравців: Томас Мюлєр, Франк Рібері ("Баварія"), Артуро Відаль ("Байєр") та Маріо Ґьоце ("Борусія" Д) - по 11 пасів.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
КАРТКИ

У 34 турі єдине вилучення заробив гравець одного із невдах чемпіонату "Айнтрахта" Марсель Тіч-Рівейро.

За весь сезон арбітри показали 57 червоних карток. 1038 - стільки жовтих карток побачили гравці перед собою за весь сезон 2010/11, що становить 3,39 картки за гру - найвищий показник 1991/92 (3,25).

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ПЕНАЛЬТІ

У цьому турі арбітри призначили аж п'ять пенальті, однак гравцям вдалось реалізувати лише два "удари з точки". Найбільше нереалізованих пенальті у цьому чемпіонаті було у 18 турі, коли із чотирьох 11-метрових ударів не було забито жодного голу.

Рахунок забитих і незабитих пенальті за сезон став 57:26 (реалізація 68,7%).

Цікаво, що новий чемпіон Німеччини не по-чемпіонськи пробивав останні пенальті у сезоні - зі шести спроб вдалось заробити "бублик" голів (4 рази не забив Шахін, а в останньому турі Баріос та Деде доповнили невдалу серію).


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ДИВОВИЖА

В 17 матчах другого кола "Баварія" забила 50 голів - найкращий показник у чемпіонаті за цей проміжок часу. Перед цим, такого результату вдалось показати також "Баварії" у сезоні 1985/86.

У 12 іграх під керівництвом Лусьєна Фавра мьонхенґладбахська "Борусія" пропустила у свої ворота лише 9 голів - другий показник після "тезок"-чемпіонів.

Гравець "Майнцу" Самі Алаґі половину своїх голів забив, вийшовши на заміну (5 із 10).


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
СЕРІЇ
Крістоф Даум відколи став тренером "Айнтрахта" у цьому сезоні (7 ігор) не зміг здобути хоча б одну перемогу (3 нічиї, 4 поразки). Крім того, це перша команда Даума , яка вилітає із Бундесліги.

"Гамбурґ" не виграв жодної із останніх семи ігор. Востаннє таке було у 2009 році.

"Шальке" зазнало шостої поспіль поразки в офіційних матчах - чотири у Бундеслізі та дві у Лізі чемпіонів. Таке з командою траплялось лише одного разу з часу створення Бундесліги - понад 40 років тому у 1970/71 (5 поразок у чемпіонаті та одна у півфіналі Кубку Німеччини від "Кельна" (2:3)).

"Кельн" вдома здобув дев'ять перемог у десяти матчах (1 поразка).

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
РЕКОРДИ

"Гановер" вперше в історії Бундесліги займає четверте місце. Крім того, "Гановер" встановив ще один рекорд: 37 очок в домашніх матчах за сезон - найвище досягнення команди. 12 перемог вдома - також рекорд для клубу.

37 очок вдома... минулого сезону за весь чемпіонат "Гановер" здобув на чотири очки менше.

"Айнтрахт" став першою командою у Бундеслізі, якій довелось понизитись у класі після того, як у першому колі вдалось набрати найбільшу кількість очок (26).

"Майнц" став найбільш вольовою командою чемпіонату - програючи під час матчів, команді вдалось набрати у підсумку 32 очки. Навіть в останньому турі "Майнц" вирвав перемогу від "Санкт-Паулі", програючи 0:1.

Фінський футболіст "Байєра" Самі Хююпя завершив кар'єру футболіста...