УКР РУС

Підсумки 17 туру АПЛ. За сценарієм "Карпат"

23 грудня 2011 Читать на русском

В АПЛ з’явилася команда, яка до болю нагадує підопічних Павла Кучерова.

Він до болю закушував губу, а з трибун лунали вже звичні свист та обструкція. Не потрібно було вдивлятися у текст на плакатах, щоб зрозуміти їх суть. Ці фани готові в будь-яку мить викласти з кишені в кільканадцять разів більшу суму, лиш би "Таксі для Кіна" приїхало якомога скоріше. Так, Стів знову програв. Програв у матчі Життя.

На "Івуд Парку" того вечора відбулася дивовижна метаморфоза. Ота навіжена відчайдушність, яка була притаманною "Блекберну", перекочувала до "скакунів". Вельми незвично було бачити агресивні дії підопічних Койла в атаці, адже "Болтон" вже всіх привчив, що розмахує білим прапорцем, тільки-но суперник вдається до масованого наступу. Яке ж мінливе футбольне життя! Ще вчора "Блекберном" захоплювалися і пророкували успішну боротьбу за виживання, а вже сьогодні ця команда на самісінькому дні, адже додали "газу" основні конкуренти – "Болтон" та "Віган". Перемога дала змогу Оуену Койлу зберегти за собою посаду. Та що більш дивно: поразка не похитнула позицій Стіва Кіна, тож примарі Алана Ширера залишається хіба що зловісно кружляти довкола чаші стадіону. Футбольна "Санта-Барбара" продовжується!

Не менш гаряче було і в матчі на "Молінью", який відбувався практично паралельно. "Вовки" атакували багато і пристрасно, проте прагматичні "канарки" таки втримали в дзьобі прийнятну для себе нічию. На останніх хвилинах "Вулверхемптон" мав кілька зручних нагод, аби забити переможний м’яч, але Фортуна лише дражнила гравців та фанів у помаранчевих футболках. Що вже казати про Міка Маккарті, який місця собі не знаходив. "Вулвз" і надалі перебувають в небезпечному сусідстві зі зоною вильоту. Гра в них значно яскравіша, аніж в трійки аутсайдерів. Та чи додає це оптимізму на "Молінью"? Найважливіше в теперішній ситуації – це очки, а їх, як відомо, можна здобути навіть тоді, коли граєш в "антифутбол". 

У середу в бій пішла і важка артилерія. Когось вона розбомбила вдрузки, а дехто таки зумів вправно ухилитися від рясного обстрілу. Мова йде, як ви мабуть здогадалися, про "МЮ" та "Ліверпуль", а також їх суперників – "Фулхем" і "Віган". "Котеджерів" вважали силою, яка здатна відібрати очки в команди Фергюсона, тому підсумкові 0:5 відверто шокували. В якийсь момент матч у Лондоні спонукав автора цих рядків до аналогії зі ще свіжим у пам’яті поєдинком львівських "Карпат" проти "Шахтаря". І справа не лише в ідентичному рахунку. Команда, якій не позичати бойовитості, такий собі бульдог, здатний вчепитися в горлянку ведмедеві, приймає чемпіона, але коли справа доходить до сутички, задкує, повністю віддавши територію під контроль ворога. Ось першочергова схожість! Та й взагалі "Фулхем" можна вважати побратимом "Карпат" по нещастю. Начебто і в тих, і в інших склад непоганий, періодично спалахує яскрава гра, але виліт з єврокубків і балансування над зоною вильоту повністю затьмарюють усі приємні асоціації.

Не до радощів прихильникам "Ліверпуля". Справді, "Віган" надзвичайно неприємний суперник для мерсисайдців, якщо брати до уваги статистику. Проте шанувальники "червоних" сподівалися на кращу долю своїх улюбленців, адже останнім часом Суарес і Ко якщо й провалювали матчі, то не настільки часто. Цікаво, яким був би підсумковий рахунок, якщо б Адам зумів реалізувати пенальті, та він програв свою дуель Хабсі. У команди Далгліша очевидна криза мотивації на матчі з НЕ лідерами, і вона продовжується від матчу до матчу. Можливо, настав час шукати нового мотиватора?

Щось незбагненне коїться і з "Ньюкаслом", круте піке "сорок" продовжується. Основна причина останніх невдач, на мій погляд, у провальній грі оборони команди, яка в останніх шести матчах пропустила 14 м’ячів. Для порівняння, в інших 11 матчах чемпіонату "сороки" лише вісім разів дозволяли суперникам здобути ворота. Така надійність, помножена на феноменальну гру Демба Ба і його напарників була фундаментом перемог. Демба й надалі старається, не покладаючи ніг, проте коли позаду прохідний двір, один у полі – не воїн. "Вест Бромвіч" дуже грамотно використав огріхи господарів. Одемвінгі, МакОулі, Шорі, Шарнер, Лонг раз у раз з’являлися у вільних зонах оборони "Ньюкасла", розстрілюючи Крула без жодного жалю. До речі, після голу Одемвінгі автор цих рядків практично не сумнівався у перемозі "дроздів". Нігерієць має звичку забивати лише в успішних для "Вест Брома" матчах.   

Вдруге поспіль втратив очки "Челсі". Команда Віллаш-Боаша змарнувала шанси наблизитися до манчестерських суперклубів у турнірній таблиці, проте, щоб не нудьгувати, прихопила зі собою ще й "Тоттенхем". Тепер відставання "шпор" від першого місця становить вже шість очок. Це за умови, якщо парубки Реднапа переможуть "Евертон" у перенесеному матчі. В іншому випадку гандикап "Ман Сіті" становитиме 8 або й усі 9 очок. В останніх трьох поєдинках "Тоттенхема" гостро відчувається, що "шпорам" необхідно зробити невеликий піт-стоп. Та де йому взятися, якщо на носі – два непростих виїзди на територію "Норвіча" і "Суонсі". Що ж, доведеться замовляти в Санти кілька ящиків "Ред Булу" - коли не слухаються ноги, слід налягати на крила.

Олег Бабій