УКР РУС

Перед матчем. "Металіст" - "Карпати"

30 квітня 2011

У кого більше шансів на перемогу в харківсько-львівській війні за бронзу - про це сьогодні сперечається редакція сайту "ФУТБОЛ 24".

Юрій Басенко:

У матчі двох хороших команд перемагає та, яка грає на своєму полі", - це стара футбольна істина, яка пояснює, чому "Металіст" у цьому протистоянні буде фаворитом. Проте на перший план у цьому матчі, на мою думку, все ж виступить турнірна мотивація, яка у харків'ян повинна бути на порядок вищою. "Металіст" має дуже невеликі шанси, аби випередити "Динамо" і здобути срібні нагороди. Але все ж шанси є, і команда, яка задекларувала високі цілі, повинна боротися до кінця.

Що стосується "Карпат", то команда впевнено виконала своє завдання на сезон, достроково гарантувавши собі місце у єврокубках, і тепер може лише його перевиконати. Теоретично підопічні Кононова можуть навіть зачепитися за бронзу, проте навіть перемоги над "Металістом" у Харкові буде замало, аби здобути медалі. Тому цей матч для наставника "Карпат" в першу чергу стане хорошою нагодою перевірити деякі тактичні схеми, нових гравців на фоні дуже сильного суперника. А якщо при цьому вдасться ще й здобути результат - це взагалі буде чудово для "Карпат".

Проте шанси львів'ян у цьому поєдинок знижує відсутність двох ключових гравців - Голодюка і Федецького. І якщо Голодюка ще буде ким замінити - зараз в "Карпат" хороший вибір креативних хавбеків, то втрата Федецького - харизматичного лідера теперішніх "Карпат", і дуже цінного гравця - може дорого коштувати львівській команді.

Андрій Думич:

Після зимової перерви “Металіст”, насамперед, не вражає захистом, а “Карпати” вміють добре використовувати огріхи у обороні суперника. Хоча цікаво буде спостерігати і за захисними діями “зелено-білих”. Дуже хотілося б побачити протистояння Тайсона та Федецького, проте Кононову доведеться неабияк поламати голову, ким замінити Артема. Найімовірніше, на правому фланзі захисту зіграє Тарас Петрівський.

Також, напевне, вийде в основі “Металіста” Девіч, який непогано зарекомендував себе у матчі з “Шахтарем”, і здається, що він влаштує непогану перевірку для центру оборони “Карпат”.

Гра, найімовірніше, буде рівною і чомусь здається, з великою кількістю моментів. Хотілося б, аби перемогли львів’яни, оскільки, якщо буди справедливим, харків’яни на срібло не заслужили, а в такому випадку інтрига за бронзу загостриться і не виключено, що триватиме вона до останнього туру.

Северин Стецюк:

Як відомо, на тижні Лозаннський суд оприлюднив графік слухань судових справ аж до середини липня. У списку не знайшлося місця справі про буцімто договірний матч між нашими сьогоднішніми суперниками дворічної давнини. А значить, "Металіст" і "Карпати" ще з півроку можуть спати спокійно - в класі їх ніхто не понизить і очки не віднімуть. Хоча, зрештою, спортивний суд Лозанни зможе це це зробити потім, якщо підтвердить звинувачення Дисциплінарного комітету ФФУ і визнає гру 2008-го року такою, що не відповідала спортивним принципам.

Стосунки на клубному рівні між "Металістом" і "Карпатами" завжди були складними. На полі це не завжди виливалось у конфлікти, однак напруження в кожній з таких зустрічей сягала апогею. Як от в матчі першого кола, в якому все вирішив лиш один м'яч Тайсона.

Для Мирона Маркевича ігри проти "Карпат", своєї рідної команди, яку колись він покинув зі скандалом і великою образою на президента клубу Димінського, стали дуже принциповими. З останніх дев'яти поєдинків між "Металістом" і "Карпатами" підопічні Маркевича програли лиш один - минулого сезону у Львові. Підопічні Кононова по-спражньому змужніли, пройшли неоціненний єврокубковий досвід, який реально допомагає "Карпатам" боротись за високі місця і входити до когорти найсильніших українських команд.

Так, Кононов велика фігура для львівського клубу, але, попри все бажання, наврядчи білоруському спеціалісту вдасться повторити історичний бронзовий успіх "Карпат" 98-го під керівництвом Мирона Богдановича. На сьогодні "Карпати" настільки ж "сирі" для бронзи ("яку ледь не приватизували" харків'яни в останні сезони), наскільки "Металу" далеко до Ліги чемпіонів.

Хоча, з іншого боку, варто врахувати ще один факт. "Металіст" реально ще може розраховувати на те, щоб наздогнати "Динамо", в якого календар досить непростий. В психологічному плані "Карпатам" легше - з п'ятої сходинки їх ніхто не потіснить, а от на щось більше замахнутись можна. Що ж, в такому разі, у карпатівців є чудовий шанс довести на справі свої претензії на бронзові медалі в очній зустрічі проти головного конкурента.

Олесь Білій:

Після поразки у Донецьку "Металіст" продовжує зберігати непогані шанси на… срібні нагороди і, відповідно, путівку у Лігу чемпіонів. Для цього, по-перше, необхідно перемагати "Карпати". По-друге – сподіватися на поразку "Динамо" від "Шахтаря". При теперішньому стані справ і те, й інше не належить до жанру фантастики. Гандикап киян в такому випадку скоротиться до трьох очок, які Шева і Ко можуть запросто втратити у наступному турі, коли гостюватимуть у Львові.

"Боротимемося доти, доки існуватимуть математичні шанси стати чемпіонами", - сказав напередодні баталії з МЮ Арсен Венгер. Гадаю, що в схожому ключі налаштовуватиме своїх підопічних і Мирон Маркевич. Зрештою, навіть якщо відкинути будь-які турнірні амбіції, цим командам є що доводити одна одній. Давні чвари між Димінським і Маркевичем, скандал із договірним матчем, "той самий" стадіон "Динамо"… Ех, яка ж пристрасна дуель очікує на шанувальників футболу! Хтось ще збирається перемикати телекартинку на АПЛ, Прімеру чи Бундеслігу? :)