УКР РУС

Парма – Аталанта: Маліновський забив 8-й гол і перевершив усіх у топ-лігах, але страждав від суперверсії Циганкова

29 липня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Парма програла Аталанті (1:2) у 37 турі чемпіонату Італії 2019/20. Руслан Маліновський забив черговий гол, вийшовши на заміну. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Парма – Аталанта, стартував на "Футбол 24" о 20:30. Маліновський після нереалізованого пенальті в Мілані на Сан-Сіро сьогодні опинився за межами стартового складу. Хавбека збірної України підміняв Маріо Пашаліч за відсутності травмованого Ілічіча – лідера команди Гасперіні. Відзначимо, що Аталанта все ще бореться за медалі: бергамаски відставали на 1 бал від Інтера та мали рівну кількість очок з Лаціо. Безпрограшна серія "Богині" у всіх турнірах налічувала 18 матчів.

Гармата Маліновського та вольова перемога Аталанти у відеоогляді матчу проти Парми

Парма непогано почала з двох ударів і швидкої контри, однак перший момент гостей був гострішим – Фройлер пробивав після осічки Бруну Алвеша метрів з 10, банально пробачив. Проданий Аталантою в Ювентус за 35 мільйонів євро Кулусевскі, який виступає за пармезанців на правах оренди, розрізав лінії оборони, Капрарі далі перевів майже на порожні ворота, але Голліні встиг накрити удар Гальйоло у красивому стрибку. І тут на сцену знову вийшов Кулусевскі. Спочатку 20-річний правий вінгер влучив у стійку, а згодом зробив посміховисько з резервного захисника Шутала і прошив голкіпера.

Парма – Аталанта: онлайн-трансляція матчу Серії А

Дуже погано виглядала "Богиня" у першому таймі, Парма робила все, що заманеться. Не вистачало креативу Аталанті. Тож заміни напрошувалися. Ще на 36-й вийшов фланговий захисник Хатебур замість центрального оборонця Паломіно, а у перерві Маліновський і Джімшиті замінили Пашаліча та Шутала. Відразу кілька нервових пасів і не дуже вдалий дриблінг від Руслана. Аж надто багато браку. А на 52-й українець і взагалі привіз контратаку на свої ворота. Завовтузився під тиском двох захисників, які перехопили і блискавично організували випад на чужу половину – врятував відчайдушний підкат Кастаня.

Маліновський заробив перший кутовий в матчі для Аталанти, зачепивши стінку потужним штрафним. Як же смачно грає цей Кулусевскі. Ледь не шиєю прийняв дальній пас, увірвався майже у воротарський і виклав під удар партнеру – вище. Не минуло й години, як Гасперіні поміняв і третього центрбека. Нападник Мурієль замінив захисника Кальдару. Луїс після пасу Сапати завершував швидку контратаку після помилки Кулусевскі. А тут уже Маліновський обійшов кількох опонентів і виклав Дувану під удар – міг ставати заслуженим асистентом, але снаряд пролетів над воротами. Руслан повертається! Допоміг заробити штрафний і сам же хитро пробив під дірявою стінкою.

Тим часом це вже 5-й гол екс-лідера Зорі та Генка у 2020 році з-за меж штрафного майданчика в Серії А. Ніхто більше за Маліновського не забивав подібних м'ячів у топ-чемпіонатах за ці 7 місяців. А це вже Алехандро Гомес зарядився, пройшов кількох захисникі, неначе нерухомі прапорці, та пробив здалеку – є камбек. Мурієль мав забивати третій, заблокували постріл з кількох метрів.

Двічі класно підстрахував "Малі" в обороні на останніх хвилинах. Кулусевскі блискуче обіграв Кастаня на фланзі та виклав Дермаку під розстріл з меж воротарського. Партнер примудрився влучити в захисника. Дальній удар українського хавбека вийшов не дуже прицільним. Наприкінці ще Мурієль кілька разів чарував своєю магією, але бергамаски і на 2 взяття воріт за системою очікуваних голів не награли, тому це було б вже занадто. Фінал Серії А обіцяє гаряче шоу Аталанти та Інтера за срібло. За тур до фінішу "Богиня" відстає на 1 бал, але може здолати Інтер в 38 турі, після чого повернутися на друге місце.

Маліновський повертається до розкішності – третій після богів

Руслан вніс переломний момент своєї заміною у перерві. Спочатку було дуже нервово, купа втрат і майже привезений гольовий момент, але потім не придерешся. Коли треба потягнути і заробити штрафний, які проблеми. Коли треба загострити і класно викотити на партнера, та будь ласка. Взяти на себе ініціативу і пробити – прийміть і розпишіться. Забив 9-й гол у сезоні, 8-й у чемпіонаті Італії, 6-й з-за меж штрафного (прості смертні забивають такі, як Пармі, в середньому 3 рази зі 100 спроб). У 2020-му Малині немає рівних серед усіх гравців топ-чемпіонатів за цим показником. А за весь сезон поступився лише Мессі (9 результативних влучань здалеку проти 6).

Четвертий загалом і третій у команді за версією FotMob (7,3), замикає топ-5 у рейтингу SofaScore (7,2). Та найбільш справедливими видаються сьогодні оцінки FootbalCritic (7,1) і Whoscored (7,5), які помістили Руслана на другу сходинку після двох лідерів команд – Гомес усе ж забив переможний гол, ще гарніший за виконанням, а Кулусевскі вкотре довів, що це взагалі історія з іншої планети. Мав не тільки забивати, а й віддавати передгольовий суперас і прекрасний асист оформити на останніх хвилинах.

Схожий на Циганкова вибуховий правий вінгер з тим же рудим волоссям, постійно націлений на загострення і небанальні рішення. Деян бере своє ще й крутезним дриблінгом і силовою манерою, яка доповнює технічний клас. Така собі вдосконалена версія віце-капітана Динамо. Практично без недоліків, хіба що питання досвіду гри за топ-клуб виникає. Перший за 7 років іноземний футболіст Серії А, який до 21 року забив двозначне число голів за сезон (10 плюс 9 асистів). Тоді в сезоні 2012/13 феєрили 20-річні Ікарді (10+4) та Ламела (15+5).

Парма заслужила навіть перемогу (1,45 на 0,96 очікуваного гола). Якби не дива дальніх ударів, зачепилася б за нічию. Це було б справедливіше. Адже Гасперіні, Маліновський і всі-всі-всі дуже страждали аж до гола Руслана зі штрафного. Утім, вкотре відзначаємо ідеальний менеджмент головного тренера Аталанти. Замінити всіх трьох центральних захисників, випустити замість одного з них другого форварда і не зволікати з виходом "Малі" – Гасп пробував різні ходи, не завжди вдалі, але тиснув і додавав ще драйву, поки не почало проривати дамбу. Це ідеальний взірець для всіх тренерів, що таке справжня ротація і широка обойма гравців та як 5 замін здатні змінити гру на твою користь, коли все дуже тоненько.