УКР РУС

Маліновський тероризує Італію та наближає ЛЧ – українець з фокусом Фігу продовжив неймовірну серію, Аталанта забила 5

9 травня 2021 Читать на русском

Аталанта без проблем розібралась з Пармою в гостьовому матчі 35 туру Серії А (5:2). Маліновський вийшов зі старту та відкрив рахунок.

Серія А не може похвалитися чемпіонською інтригою, але тут є дещо цікавіше – шалена боротьба за Лігу чемпіонів. Такий собі локальний аналог Суперліги зі спортивним принципом: 4 команди розігрують між собою 3 путівки до престижного євротурніру. Маліновський та Ко змагаються з Юве, Міланом, Наполі та навіть Лаціо, який за 4 тури до кінця першості поступався бергамаскам 5-ма очками. Наш хавбек відзначався результативними діями 7 турів поспіль (4 забиті м'ячі та 7 гольових пасів), а Парма виглядала ідеальним "клієнтом" для покращення особистої статистики. Українець забивав "хрестоносцям", що достроково покинули італійську еліту, у минулому сезоні.

Маліновський знову забив розкішний гол – Парма стала восьмою поспіль жертвою українця

Маліновський розпочав дуже активно. Саме після його розрізної передачі Сапата, здавалось, вибігав на побачення з голкіпером Парми, та лайнсмен зафіксував офсайд у колумбійця. Зрештою, Дуван чомусь вирішив котити вздовж лінії воротарського, де не було жодного партнера. Італійські режисери малювали позицію українця на лівому фланзі атаки, проте Руслан частіше з'являвся у центрі, на позиції "треквартісти".

На старті поєдинку Маліновський багато комбінував з Ілічічем. Ця парочка й організувала гол на 14-й хвилині. Отримавши передачу від словенця, вихованець Шахтаря фірмовим ударом з-за меж штрафного вразив правий від Сепе кут. Та ще й поміж ніг Осоріо. Словом, якщо ви бачили голасо Фігу у ворота Сімена на Євро-2000, це щось схоже, тільки менш ефектно. 5-й м'яч Руслана у 8-ми останніх турах. Браво!

Після забитого м'яча Аталанта трохи заспокоїлась. Натомість господарі переважно відповідали швидкими проривами Жервінью, який не знаходив попереду гострих рішень. Технічному івуарійцеві взагалі не дозволяли розігнатися. На 28-й хвилині Маліновський прийняв на себе постріл зі штрафного та відразу запустив у прорив Сапату, але той вирішив дочекатись партнерів. Шкода. Той же колумбієць пробив у поперечку після класної триходівки за участі Ілічіча та Ромеро. Словенець тонко зіграв п'ятою на аргентинця, який був близьким до чергового асисту.

Маліновський знову розрядив гармату метрів з 18-ти – суперник відчайдушно кидається під удар і блокує. Вже за мить наш хавбек виводить Сапату на ударну позицію, але зірковий партнер знову не реалізовує вбивчий момент, пробив повз дальню стійку. Тотальний футбол у виконанні Руслана до перерви. Він встигав абсолютно усюди, забив сам і виконав ще кілька потенційно гольових передач. Opta нагадує, що у 8-ми останніх турах Руслан зробив більше (5 м'ячів, 7 асистів), ніж за 37 матчів минулого сезону.

У перерві Мурієль замінив Сапату, а Пессіна вийшов замість Ілічіча. Подвійна заміна від Гасперіні спрацювала на сто відсотків. Перший асистував, а другий – більярдно виконав під дальню стійку метрів з 13-ти. Через кілька хвилин гості могли відзначатись втретє, але Мурієль зіпсував вихід 2 в 1 з Маліновським, пробивши самотужки – кволо і неточно. Руслан лишень махнув рукою. Зрештою українець покинув поле на 58-й. Вочевидь, Гасперіні уже думав про майбутні поєдинки. Аталанта проведе ще три фінали за ЛЧ (Беневенто, Дженоа, Мілан) та розіграє Кубок Італії з Ювентусом.

Аталанта продовжувала диктувати супернику умови і забила втретє. Міранчук помітив у штрафному вільного Пашаліча, а хорват не пошкодував м'яча для Мурієля, якому залишалося влучити у порожні ворота. Парма майже відразу скоротила відставання, відзначився Брунетта, проте Мурієль дуже швидко відновив перевагу у 3 голи. Пессіна пробив у стійку – колумбієць опинився першим на добиванні.

Сом знову скоротив відставання, легко обігравши Спортьєлло після красивої передачі Пелле. Утім, пармезанцям не вдалося уникнули розгрому. Міранчук поставив фінальну крапку, прошивши кількох захисників і голкіпера – 5:2. "Богиня" (72 очки) повернула собі другу позицію, обійшовши Наполі (70). Головні конкуренти – Юве та Мілан – проведуть очну ставку сьогодні ввечері. Обоє мають у своєму активі по 69 залікових балів.

Маліновський – диво, але не MVP

Українець провів на полі 58 хвилин. Гасперіні замінив його невдовзі після гола Мурієля, коли стало зрозуміло, що Аталанта вже не відпустить суперника. Руслан, як один з найкращих гравців команди (якщо не найкращий), отримав заслужений відпочинок перед майбутніми битвами зі значно сильнішими суперниками. Бергамасок очікують, зокрема, Юве та Мілан. Завершальний матч сезону проти "россонері" навіть важливіший, ніж битва з "зебрами" в Кубку, адже на кону – Ліга чемпіонів, престиж та гроші. Кожен футболіст основи повинен бути максимально свіжим, а Руслан зараз – один з таких. Він покидав поле Еніо Тардіні з посмішкою на обличчі. Зробив свою справу та сів відпочивати.

Маліновський забив перший та найважливіший гол. Його невідпорний удар лівою перетворюється на візитівку Серії А. Суперники намагаються швидко накривати, але нічого не виходить. Таке собі футбольне читерство. Той, хто грав у симулятор FIFA, точно зрозуміє, про що йдеться. Однак Руслан – це не лише феноменальні постріли з середньої чи дальньої дистанції. Вплив українця на гру нинішньої Аталанти складно переоцінити. Він справді робить різницю (12 балів за системою гол+пас у 8-ми матчах), як ніхто інший в чемпіонаті.

На Еніо Тардіні Маліновський традиційно багато рухався та не був прив’язаний до якоїсь конкретної позиції попереду, хоча італійська преса бачила його зліва, в трикутнику з Сапатою та Ілічічем. З першої хвилини Руслан взяв нитки гри до своїх рук: розганяв атаки, класно відкривався між лініями, пробивав при першій-ліпшій нагоді, кілька разів виводив Сапату на ударну позицію. У них з колумбійцем особлива хімія. Щоправда, цього разу Дувана підвела влучність.

Наш хавбек – другий найкращий гравець матчу за версією статичних порталів SofaScore та WhoScored (7,7 та 7,8 балів відповідно). Він найчастіше торкався м’яча до 60-ї хвилини (43 рази), відзначився стовідсотковою точністю дальніх передач (2/2) та більш-менш якісно оборонявся (1 заблокований удар, одне перехоплення, один відбір). Руслан взагалі не намагався обігрувати, та однаково був найгострішим гравцем Аталанти до перерви. Той же Ілічіч грав спалахами.

Серед мінусів – 11 втрат і 7 неточних передач, та це не трагічно, адже Маліновський постійно шукає нестандартних рішень. Хто не ризикує, той не помиляється. Вищу оцінку отримав лише Мурієль (8,8), який вистрілив дублем та асистом після виходу на заміну.

Маліновський – прикраса і кістка в горлі: у війні за ЛЧ збирає овації італійських ЗМІ, лякає Роналду, перевершує Мбаппе