УКР РУС

Париж: місто свободи, романтики та футболу

18 квітня 2014 Читать на русском

Гаслом столиці Франції є вислів "Fluctuat nec mergitur", що у перекладі із латині означає "Плаває, але не тоне".

Важко не погодитися з таким словами, адже це місто на берегах Сени, пройшовши випробування часом, залишилося красивим та величним, а головне - продовжує свій розквіт, впевнено крокуючи у майбутнє.

Думка відвідати Париж з’явилася давно. Хотілося зануритися в атмосферу життя цього міста, яке мало величезний вплив на формування сучасного світу. Ну і звичайно, побачити на власні очі пам’ятки світової культури.

Будь-яка подорож завжди розпочинається із вибору транспорту. Оскільки столиця Франції знаходиться досить далеко від України, туди варто летіти літаком. І не слід боятися вартості квитків, адже у наш час є багато дешевих авіаліній, які вас привезуть до місця призначення за розумну ціну. Ми ж вирішили їхати зі Львова у Варшаву на автомобілі, де пересіли на літак. Врешті-решт після довгої дороги ми прибули до Франції. Париж, як і будь-яке велике місто, нас зустріло широкими автомагістралям та бурхливим життям місцевих мешканців. Вечоріло, тож ми вирішили спершу відпочити, а зранку розпочати свою екскурсію.

 Наступного дня, переглянувши карту маршруту, ми зрозуміли, що пішки відвідати усе те, що ми запланували – неможливо. Париж виявився більшим, ніж ми очікували, а визначальні місця розташовані у різних частинах міста. Тож у нагоді став метрополітен, яким можна доїхати у будь-яку точку мегаполісу. До речі, щодо цін на проїзд у метро. Стандартний квиток коштує 1,7 євро. Але є різні знижки для студентів та у вихідні дні. А можна взяти відразу 10 талонів, тоді також суттєво зекономиш.

Важливо також те, скільки часу у тебе є. Наприклад, у мене з друзями було кілька днів, тож ми могли розслабитися та отримати насолоду від прогулянок містом.

Якщо ж у вас є лише день, то необхідно докласти максимум сил, аби встигнути оглянути усе найцікавіше.

Багато часу займають музеї, але воно того варте. Нам вдалося побувати у трьох із них. Це музей Армії, д’Орсе та Лувр, які є найвідомішими у Парижі. Як на мене, то найцікавіше було розглядати експонати зброї від найдавніших часів до періоду Другої Світової війни. Але велич Лувру також вражає, а безцінні картини та скульптури змушують замислитися над прекрасним та духовним. Такий собі контраст сили зброї та мистецтва.

Дуже цікавою була прогулянка пагорбом Монмартр. З нього відкривається красива панорама Парижа, а колоритні вулички дозволяють краще відчути атмосферу міста кохання. Тут розташована базиліка Сакре-Кер, яка також є популярним місцем серед туристів.

А внизу біля сходів храму своєю футбольною технікою дивує відомий Ія Траоре. Цей фрістайлер таке витворяє з м’ячем, що усі спостерігають за виставою із відкритим ротом.

Якщо ви вже у Парижі, то обов’язково відвідайте Тріумфальну арку, прогуляйтеся Єлисейськими Полями, набережною Сени, оцініть красу Нотр-Дам, ну і звичайно сфотографуйтеся на площі Трокадеро біля Ейфелевої вежі. Насправді - це мінімум, адже у Парижі стільки всього є, що, мабуть, тижня не вистачить, аби передивитися. Не говорячи вже про околиці міста з королівськими резиденціями, замками та Дійснейлендом.

Столиця Франції досить дорога. Багато грошей доводилося тратити на харчування, тому було вигідніше самому робити сніданок та вечерю і лише обідати у ресторанах. Можна влаштувати пікнік біля Ейфелової вежі із сиром, шинкою, французьким багетом та вином. Обов’язково спробуйте їхні круасани, у нас таких не знайдеш.

Люди досить привітні, а щоб легше налагодити контакт, варто почати розмову французькими словами, наприклад, "бонжур". Ось побачите, ефект буде ще той.

Окремо скажу кілька слів про футбол. Всім відомо, що у Франції цей вид спорту популярний, але я не думав, що настільки. Тут на кожному кроці грають у футбол. І дорослі, і малі. В парках, біля Лувру, всюди. Навіть поблизу Ейфелевої вежі є спортмайданчик, де постійно ганяють м’яча. Важко собі уявити скільки коштує ця земля у центрі Парижу, але пріоритети тут очевидно зовсім інші.

Епілог

Якщо у вас буде можливість поїхати у Париж, то обов’язково нею скористайтесь. Це місто-свято вміє зачаровувати та дивувати своїм шармом. Якщо Вам пощастило побувати у Парижі, де б ви потім не були, він до кінця днів залишиться з Вами.

Юрій Шутка, Футбол 24

Фото: Володимир Іваш, Ігор Весна