УКР РУС

Парад сейвів Луніна врятував Реал у Німеччині – "вершкові" втримали перемогу над РБ Лейпциг у 1/8 фіналу ЛЧfire

13 лютого 23:59 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал Мадрид в рамках першого матчу 1/8 фіналу ЛЧ 2023/24 переміг РБ Лейпциг. Звіт читайте на "Футбол 24".

Карло Анчелотті не здивував, а Марко Розе адаптувався

У ентренадора Реала майже не було варіантів для маневру при виборі складу. Із центрбеків здоровим залишався тільки Начо, який вийшов у парі з опорником Чуамені. Травмованого Беллінгема прогнозовано замінив Браїм Діас. Хоселу, як і очікувалось, залишився у запасі – Карло Анчелотті не обійшов увагою 57% виграних верхових дуелей у захисників РБ Лейпцига.

Схема 4-4-2 ромб теж залишилась без змін. Реальна інтрига існувала тільки на позиції голкіпера, але і там було б дивно побачити когось, крім нашого Андре. Так і вийшло – Лунін з'явився у старті. У п'ятому матчі поспіль. Хороший сигнал.

Марко Розе, своєю чергою, відійшов від традиційних 3-5-2 без м'яча, обравши модель 4-2-2-2 з Хенріксом у опорній зоні. Бен мав допомагати обороні, створюючи чисельну більшість проти Вінісіуса й Браїма. Крім того, така модель врівноважувала четвірку мадридців у центрі, а в позиційному захисті знімала додаткове навантаження з Сіммонса та Ольмо. Плюс, така схема була зручнішою для контрпресингу.

У володінні ж німці вишикувались в схему 3-1-4-2 чи 3-1-5-1. Шлагер залишався лівим ЦЗ, Сімакан переходив у позицію латераля, Шешко й Опенда тиснули на двох центрбеків Реала.

У білд-апі намагалися формувати чисельну перевагу схемою 2+2. При контргрі ж німці намагалися перевіряти Крооса на предмет перехідних фаз. Карло Анчелотті помітив небезпеку й відтягнув Камавінгу в опорну, а Крооса з Вальверде поміняв місцями (у пресингу на Шлагеера почав тиснути Феде) – Марко Розе у відповідь повернув Ксавера в опорну зону.

Майже сухий перший тайм

Тактична битва була цікавою для гіків. Та і загалом матч починався симпатично. Вже на 2-й хвилині РБ Лейпциг забив гол після подачі з кутового – Лунін вибив її за межі штрафного, звідти пішов удар з відскоком від газону, а м'яч прилетів на голову Шешко.

Той пробив з близької відстані, але гол не зарахували через активний офсайд у Хенрікса. Він приклав руки до Андрія й теоретично міг заважати. За правилами, Беньямін брав активну участь у епізоді, перебуваючи в положенні поза грою.

Реал огризнувся своїм корнером – Чуамені відправив м'яч під праву стійку, однак Опенда зупинив сферу на лінії воріт. Подальша атака другим темпом завершилась кволим ударом в руки Гулачі.

Відповідь РБ Лейпцига була миттєвою – Шешко увірвався на правий край штрафного та пробив під опорну ногу Луніну. Андрій парирував!

А далі починалася нудна історія. Підопічні Марко Розе круто пресингували, створюючи великі проблеми мадридцям для виходу на чужу половину. "Вершкові", своєю чергою, продовжували працювати у тактиці контролю м'яча ціною загострень – маючи такий вразливий захист, Карло Анчелотті намагається уникати перехідних фаз.

Втім, "королівському клубу" непогано давалися виходи через фланги. Особливо активно запускали Вінісіуса, але такого ж домінування, як над Жироною, не сталося. В цілому ж, тренери звалилися до парирування ходів один одного в центрі поля – як наслідок, до перерви моментів вже не виникало. Були лише небезпечні підходи з поганим завершенням.

Другий тайм – бенефіс Луніна. І Браїма

РБ Лейпциг міг бути задоволеним першим таймом. Команда трималася на рівних і навіть виглядала цікавіше за інертний Реал. В принципі, на початку другого тайму нічого не змінилось – за винятком одного факту. Німці пропустили ранній гол.

Вже на 48-й хвилині Браїм Діас відкрив рахунок. Це був чистий геній іспанця – він пройшов трьох захисників, витримавши кілька ударів по ногах, і пробив метрів з 20-ти. Точно у дальню дев'ятку! Надзвичайно важливий гол.

РБ Лейпциг міг відіграти цей м'яч вже на 51-й хвилині внаслідок дальнього пострілу Ольмо. М'яч пішов під поперечку, а Лунін відбив його у бік – туди вже прибіг Шешко, готовий зіграти на добиванні. Наш голкіпер встиг скоротити дистанцію і накрити постріл!

Це був пролог до перфомансу українця. Реал з другої половини тайму став допускати все більше помилок у обороні. Якби не Лунін, то сталася б біда. Загинайте пальці.

60 хвилина: Раум виконує подачу на лінію воротарського, де у німців 2-в-1. Лунін грає на перехопленні, вибиваючи м'яч кулаками!

62 хвилина: Шешко отримує передачу на хід і виривається на рандеву з Андрієм. Лінія оборони "вершкових" залишила йому величезний простір, однак наш голкіпер вибіг за межі штрафного – і встиг вибити м'яч з-під ніг нападника!

71 хвилина: Дані Ольмо стріляє з дистанції у дальній кут, а м'яч ще й почав скакати по газону. Лунін парирував!

81 хвилина: Андрій парирує лонгшот Сіммонса. Візуально вийшло незграбно, однак м'яч знову підскочив. Для справедливості слід відзначити, що спочатку українець збирався ловити сферу, тож дещо пощастило.

Та ж 81 хвилина: Шешко вривається у величезну зону на правому краю штрафного. По суті, це вихід віч-на-віч з ударом низом у ближній кут – Лунін рятує!

84 хвилина: Айдара стріляє з лету після відскоку з кутового. М'яч летить у дев'ятку, однак Андрій дістає м'яч! Тут варто відзначити і хорошу позицію, адже якогось карколомного стрибка робити не довелося.

У актив Реала в цей період можна занести тільки один епізод. На 72-й хвилині, одразу після сейву Луніна, мадридці провели контратаку з проникним пасом. Вінісіус на лівому краю штрафного переграв Клостерманна й покотив у дальній кут – втім, м'яч поцілив у стійку.

Підопічні Карло Анчелотті в принципі намагались відповідати контратаками. Гра поступово розкривалась, от тільки довести свої атаки до завершення "бланкос" не вдавалося. Тим не менш, вони змогли виконати ключове завдання – Мадрид втримав свої гостьові 0:1. РБ Лейпциг так і не переміг Луніна.

Лунін провів найкращий матч за Реал. Українець порівнявся з легендами

Opta нарахувала Луніну 9 сейвів – таким чином, Андрій наздогнав Касільяса й Куртуа. Виконати 8+ сейвів у складі Реала в плей-офф ЛЧ вдавалося тільки їм. Ікер зробив це у 2009 році проти Ліверпуля (8 сейвів), а Тібо в 2022-му побив рекорд легенди (9, у фіналі проти того ж Ліверпуля). Ось на який рівень вийшов український голкіпер.

Насправді, у половині випадків Андрій нарвався б на розгромну критику, якби пропустив гол. Зокрема, це стосується лонгшотів Ольмо, Айдара й Сіммонса, та і постріл Шешко на 10-й хвилині голкіпер був зобов'язаний тягнути (хоча сам удар виявився дуже неприємним).

Тим не менш, Лунін врятував у трьох ситуаціях, коли гол РБ був вкрай ймовірним. При виході віч-на-віч, при добиванні від Шешко та при його ударі на 81-й хвилині.

Статистичні показники збігаються з відчуттями – наш воротар відвів 2,19 очікуваних голів. У світі xG такий показник вважається крутим і досягається саме таким чином, як у Луніна. 5-6 робочих сейвів + 2-3 героїчних. Втім, всі ці числа не мають вирішального значення.

Найбільш важливо, що Лунін неодноразово врятував Реал на найбільш важкому відрізку гри. І це стосується не тільки гри на лінії, а й на перехопленнях. Вибитий крос Раума був показовим, але не єдиним – Лунін шикарно діяв на виходах, вибивши декілька перспективних подач.

Плюс, варто відзначити гру ногами. 21 точний пас із 25-ти при 7 точних лонгболах із 10. Саме такі цифри набив Лунін у поєдинку з РБ Лейпциг. Це – дуже симпатичний результат, враховуючи профайл голкіперів Реала (вони усі, в першу чергу, шот-стоппери).

Декілька разів Лунін шикарно перевів м'яч у вільну зони на флангах – як у цьому епізоді з Карвахалем:

Чи у цій ситуації.

Важливо, що такий перфоманс Лунін виконав у п'ятому матчі Реала поспіль. Настільки регулярна гра в основі стала сигналом щодо готовності визнати українця основним – але ж ми розуміємо, наскільки мінливий характер Карло Анчелотті. Тепер же довіра до Кепи в найближчих матчах виглядатиме абсурдно.

В принципі, дон Карло вже близький до капітуляції. "Це був найкращий матч Луніна з моменту, коли я з ним познайомився", – заявив ентренадор Реала на післяматчевій прес-конференції. Не хочеться далі щось говорити, аби не наврочити, тож давайте просто побажаємо Андрію ще більше подібних ігор!

Ман Сіті у важкому матчі переграв Копенгаген у плей-офф Ліги чемпіонів – Холанд показав акробатику, але не забив