УКР РУС

Організатори Євро-2016 розповіли про особливості проведення чемпіонату, згадавши інцидент на "Донбас-Арені"

8 червня 2016 Читать на русском

У середу в Парижі відбулася прес-конференція, присвячена початку Євро-2016 у Франції. Більше за все журналістів, звичайно, цікавили питання безпеки.

Глава організаційного комітету чемпіонату Жак Ламбер зазначив, що не має інформації про загрозу терактів під час турніру від спецслужб інших країн. "Наша організація не володіє інформацією про точні конкретні загрози турніру Євро-2016, конкретним стадіонів або матчів. Повідомлення, що виходили від певних країн, були зроблені з метою попередження", - сказав він.

Ламбер також висловив упевненість, що якщо така інформація є, то іноземні секретні служби передадуть її в спецслужби Франції.

Голова оргкомітету також вказав, що ніхто не може ігнорувати те, що відбувається в Європі, у Франції в сфері безпеки в останні місяці, але які б не були обставини, потрібно залишатися зосередженими на меті провести найкращий чемпіонат Європи в історії, включаючи питання безпеки.

Ламбер також наголосив, що ніхто не готується проводити матчі за зачиненими дверима без вболівальників, але організатори намагатимуться передбачити усі можливі обставини, навіть виключні. Зокрема він вказав на ті несприятливі погодні умови, які спостерігаються останнім часом у Франції. В цьому контексті він згадав матч Євро-2012 між збірними України та Франції у Донецьку, коли гра була перервана на певний час через сильну зливу, але потім продовжена завдяки професійній роботі персоналу стадіону "Донбас-Арена".

Він розповів, що організатори не мають наміру відмовлятися від фан-зон. За його словами, при проході на стадіони будуть два периметра безпеки. На першому буде перевірятися можливу наявність зброї, вибухівки або інших заборонених предметів, а на другому буде перевірка квитків, але можуть бути також додаткові перевірки уболівальників в разі потреби.

В свою чергу операційний директор УЄФА Мартін Каллен закликав уболівальників приходити на стадіони заздалегідь, а вхід буде відкритий за три години до початку матчів.

Він також розповів, що майже усі збірні вже прибули на турнір, а останні чотири прибудуть в найближчі дні.

Каллен повідомив, що стадіони готові приймати матчі. Зокрема, в Ліллі, Марселі, де бути грати на груповому етапі наша збірна, та в Ніцці замінили газони.

Голова суддівського комітету УЄФА, добре відомий нам П'єрлуїджі Колліна відмітив, що це вже п'ятий турнір для нього в різних статусах, і всюди була дуже гарна атмосфера, а люди були поєднані однією метою – отримати задоволення від свята футболу. Він підкреслив, що очікує від футболістів поваги до гри, один до одного, до вболівальників та до арбітрів. Колліна також вказав на важливість безпеки гравців та захисту їх від травм. "Ми хочемо, щоб гравці грали в футбол, а не відновлювалися від травм", - сказав він.

В.о. генсека УЄФА Теодор Теодоріс погоджується, що ситуація навколо президента організації Мішеля Платіні створює певний негативний фон, але, за його словами, усі сконцентровані наразі на успішному проведенні Євро-2016. За його словами, Платіні зможе бути присутнім на матчах Євро-2016, але не в якості офіційної особи.

Автор офіційного гімну Євро-2016 Девід Гета, який також був присутній на прес-конференції, вважає, що футбол, і зокрема подібні турнірі, не ділять людей за расовою, сексуальною чи ще якоюсь ознакою, і всі причетні до цього становлять єдине ціле. "Усі люблять футбол, неважливо, багатий ти чи бідний, з Африки ти чи з Америки", - наголосив він.

Микола Романенко, Париж, спеціально для "Футбол 24"