УКР РУС

Олімпійський спортсмен відмовився виступати за свою країну через військовий переворот – несподівані подробиці

26 липня 2021 Читать на русском

Найкращий плавець збірної М'янми Він Хтет Оо бойкотував Олімпійські ігри у Токіо.

Атлет повинен був представляти М'янму у турнірі з плавання ОІ-2020 на дистанції 50 метрів вільним стилем. Проте заявив, що не хоче змагатись під рідним прапором через нещодавній військовий переворот.

Політичний скандал на Олімпіаді: алжирський спортсмен відмовився від змагань через національність суперника

Він Хтет Оо також поскаржився на порушення прав людини на своїй батьківщині та закликав Міжнародний олімпійський комітет відсторонити усю збірну М'янми від участі в Іграх. Раніше 27-річний плавець просив дозволу в організації виступити на Олімпіаді у Токіо під нейтральним прапором, однак комітет відмовив йому під приводом політичного нейтралітету.

"Коли стався переворот, я вирішив не представляти М'янму під її прапором, під військовим режимом. Прийняти м'янмський Олімпійський комітет таким, який він є зараз, – означає визнати легітимність кривавого режиму", – цитує Він Хтета Оо видання Time.

Зазначимо, спортсмен є автором одразу трьох рекордів з плавання у вільному стилі на своїй батьківщині – у запливі на 50 метрів, 100 метрів та 200 метрів. Він Хтет Оо здобув путівку на Олімпійські ігри у Токіо завдяки успішному виступу на Іграх Південно-східної Азії 2019-го.

"Бачив людей, яких мачете розрізали на шматки": полон на Донбасі і шоколадні цукерки для сомалійських піратів