УКР РУС

Олександрія – Шахтар: анонс матчу УПЛ

15 вересня 2018 Читать на русском

Олександрія вдома приймає Шахтар в рамках 8-го туру УПЛ. Анонс та прогноз матчу читайте на Футбол 24.

Олександрія – Шахтар

15 вересня, 14:00, Олександрія, КСК "Ніка"

Головний арбітр: Ярослав Козик (Мукачево)

Телетрансляція на каналі "Футбол 2", текстова онлайн-трансляція на сайті "Футбол 24"

Якби на початку сезону хтось сказав, що перед восьмим туром УПЛ Олександрія відставатиме від Шахтаря на два очка й при цьому йтиме на другій сходинці у турнірній таблиці – його б засміяли. Тим не менш, це трапилось у реальному світі – і в ньому підопічні Володимира Шарана рвуться якщо не в Лігу чемпіонів, то в групу Ліги Європи напряму – точно. За останні 19 матчів олександрійці поступилися лише київському Динамо, хоча в останній своїй грі вони ледь не зазнали фіаско, "закамбечивши" після поразки скромному Львову в першому таймі з рахунком 2:0. Словом, Олександрія може грати по-різному, але сталевий характер дозволяє їй вилазити із найбільш скрутних ситуацій – і ця риса дуже знадобиться у зустрічі проти Шахтаря, яка завжди являє собою 90 хвилин складних ситуацій. Втім, перемагати "гірників" "жовто-чорні" вміють.

Шаран: Для Олександрії немає значення – Шахтар, Динамо чи хтось інший

Євген Банада забив чотири голи у новому сезоні й наразі є другим бомбардиром чемпіонату

Шахтар, попри поразку від Динамо у третьому турі, може назвати свою ходу по сезону ідеальною. Донеччани виграли всі інші матчі, забивши 18 м'ячів (поки що це найкращий показник УПЛ), а якість їх оборони поступається лише динамівській та олександрійській (чотири пропущених голи проти трьох). На всі позиції у складі претендують по кілька сильних виконавців, а єдина проблема на футбольному полі полягала у кротах, які прорили нори на ОСК "Металіст" – і навіть вони були лише частиною промо-кампанії нового маскота клубу. Можна було б говорити про те, що важко уявити поразку Шахтаря Олександрії, але саме це і відбулося майже рік тому – тоді вкрай проблемна команда Шарана приїхала у Харків та несподівано прибила "помаранчево-чорних" з рахунком 1:2. Його було зроблено вже до 27-ї хвилини, що виглядало досить болісно – за дану осічку футболістів Шахтаря критикували навіть легенди клубу. Таким чином, перемога над Олександрією для "гірників" є справою честі.

"Це ганьба, дійсно ганьба", – Фонсека про матч Динамо – Карпати і "7 очевидних пенальті", які не дали Шахтарю

Статистика протистояння та цікаві факти

1. Шахтар та Олександрія у чемпіонаті провели між собою 14 матчів, з яких "гірники" виграли 12. Ще одна зустріч завершились внічию, а перемога над Шахтарем у Харкові рік тому стала для олександрійців єдиною.

2. Загальний рахунок протистояння між Шахтарем та Олександрією – 39:14 на користь донеччан. В рамках чемпіонату – 29:11.

3. Найкращими бомбардирами у протистоянні команд в чемпіонаті з боку Шахтаря є Алекс Тейшейра (4 голи), Дентінью, Факундо Феррейра та Олексій Бєлік (по три). З боку Олександрії – Артем Полярус та Сергій Старенький (по два голи).

4. Найбільша перемога Шахтаря над Олександрією у чемпіонаті відбулася у сезоні 2002/2003. Тоді "гірники" вдома розгромили суперника з рахунком 5:0.

5. Найбільш результативні матчі між командами були зіграні у сезонах 2011/2012 та 2015/2016. В обох випадках Олександрія вдома програла з рахунком 2:3.

6. В останніх п'яти матчах проти Шахтаря у чемпіонаті Олександрія лише одного разу не забила гол і жодного разу не поступилася з різницею більше, ніж у один м'яч. Більше того – "гірники" у цих матчах виграли лише тричі.

Пятов: Шахтарю ніколи не було легко грати проти Олександрії

Кадрова ситуація

У Шахтаря з кадрами все непогано. Дискваліфікованих або травмованих у складі "гірників" немає, але перед стартом у ЛЧ Паулу Фонсека вирішив приберегти Івана Ордеця, Ларі Кайоде та Дентінью – вони вже відновилися від травм, але у заявку на гру не потрапили. З іншого боку, в склад повертається Сергій Кривцов, який залікував пошкодження й вже встиг зіграти за збірну.

Сергій Кривцов після довгого перебування у лазареті повертається до основи Шахтаря

Фонсека: Про Лігу чемпіонів поки не думаємо, увага на Олександрії

В Олександрії ситуація виглядає трохи гірше. Дискваліфікацій у команді Шарана немає, але тренер прямо перед матчем втратив двох дуже важливих футболістів – Павла Пашаєва та Євгена Протасова. За словами наставника "жовто-чорних", це серйозна втрата, адже він планував грати проти Шахтаря по-іншому.

Орієнтовні склади на матч Олександрія – Шахтар

Олександрія: Паньків, Цуріков, Бондаренко, Шендрик, Микицей, Банада, Запорожан, Задерака, Ковалець, Полярус, Пономар

Шахтар: Пятов, Ісмаїлі, Ракицький, Кривцов, Бутко, Степаненко, Алан Патрік, Нем, Тайсон, Марлос, Мораєс

Прогноз Футбол 24 – 1:2

Олександрія, звісно ж, крута – вона не поступається рівним собі (а зазвичай – перемагає їх) та дає бій всім сильним світу цього. Команда Володимира Шарана вміє діяти по-різному: у матчі з Динамо вона продемонструвала першокласний автобус, а у грі з бронзовою Ворсклою – агресію й зачатки універсального футболу. Рік тому навіть у напіврозібраному стані "жовто-чорні" розбили Шахтар на виїзді – страшно уявити, що вони можуть зробити з ним сьогодні вдома. Втім, не менш страшну картину можуть намалювати й "гірники".

Грицук: Матч з Шахтарем – хороший іспит для Олександрії, адже гратимемо проти найкращої команди країни

Гравцям Олександрії дуже важливо зупинити Ісмаїлі

Донецький клуб сьогодні грає майже ідеально. Так, іноді трапляються казуси – як, наприклад, у поєдинку проти добре організованої оборони Динамо або в останні 15 хвилин матчу з Олімпіком– але, в цілому, рівень Шахтаря для команд УПЛ недосяжний. Якщо у зустрічі проти Олександрії не станеться чогось екстра-ординарного та якщо бразильці налаштуються як слід, то у підопічних Шарана не буде ніяких шансів – а перед стартом ЛЧ навряд чи хтось із лідерів "гірників" захоче себе зарекомендувати погано. Шахтар на папері має провести непростий, але виграшний матч – тепер справа за футбольним полем.

Михайло Юхименко, Футбол 24