УКР РУС

Олександр Зінченко: внесок українця у чемпіонство Ман Сіті – від європейського рекорду до критичних оцінок

16 квітня 2018 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" детально розбирає гру українського хавбека на лівому фланзі оборони новоспечених чемпіонів англійської Прем’єр-ліги.

За 4 тури до закінчення сезону Манчестер Сіті оформив свій п'ятий чемпіонський титул. Команді Гвардіоли, а також її головному конкуренту – МЮ, залишилося зіграти ще по 5 матчів, однак розрив, який сягнув 16 очок, не залишив червоному Манчестеру навіть математичних шансів на успіх.

Україна вперше з часів виступу Олега Лужного за Арсенал може пишатися тим, що наш футболіст досягнув такого визначного тріумфу. Олександр Зінченко виходив на поле не так вже й часто – лише 7 разів, однак цього цілком вистачило, щоб і йому дісталася чемпіонська медаль (мінімальна норма для отримання престижної бляхи – 5 матчів).

Зрозуміло, що найбільше наш хавбек постарався за межами поля – він посприяв чудовому мікроклімату в колективі, генеруючи безліч приколів, розіграшів, заряджаючи одноклубників позитивним настроєм.

А от що було в ігровому плані? Тим паче, що усі 7 матчів Зінченко провів не на рідній позиції у півзахисті, а прикриваючи лівий фланг оборони. Гвардіола – знаний експериментатор.

1. Суонсі – Ман Сіті – 0:4

Дата: 13 грудня 2017 року

Час на полі: 18 хвилин (замінив Фабіана Делфа)

Дебют Олександра у Прем'єр-лізі видався достатньо непоганим. Від авторитетного порталу WhoScored українець отримав бал 7,2 – це більше, ніж у Яя Туре, Фернандінью чи, скажімо, Отаменді. Зінченко навіть наважився на один удар по воротах – щоправда, у площину не влучив. "Маленький крок вперед до мети", – написав Зіна в Instagram після закінчення поєдинку.

2. Ман Сіті – Ньюкасл – 3:1

Дата: 20 січня 2018 року

Час на полі: 90+ хвилин

Вперше у чемпіонаті Англії Зінченко вийшов на поле в стартовому складі. І каші не зіпсував – Гвардіола довірив йому увесь матч. Упродовж двох таймів Сашко здійснив 106 передач – статистики оперативно підрахували, що такої кількості пасів не виконав жоден із гравців топ-5 європейських чемпіонатів за підсумками вікенду. Приємний рекорд!

Щоправда, Стів Макларен, екс-наставник збірної Англії, відшукав у грі українця серйозний огріх. "Зінченко втратив позицію, чим скористався Мерфі, що призвело до голу Ньюкасла", – констатував експерт.

3. Ман Сіті – Вест Бромвіч – 3:0

Дата: 31 січня 2018 року

Час на полі: 90+ хвилин

Ще один пристойний матч українця! Зінченко виконав 5 відборів (найбільше в команді), а також виконав один удар по воротах. Звісно ж, надійно відпрацював у захисті, що не оминув нагоди відзначити WhoScored, нагородивши Зіну балом 7,7 – найвищим серед усієї оборони Сіті. Кращі оцінки отримали тільки Агуеро, де Брюйне, Стерлінг і Фернандінью.

4. Ман Сіті – Лестер – 5:1

Дата: 10 лютого 2018 року

Час на полі: 65 хвилин (був замінений на Даніло)

Перша невдача. На фоні потужної гри команди, Зінченко виглядав непереконливо і став співавтором голу Лестера. Він виконав невдалий підкат проти Варді неподалік власного штрафного майданчика. Форвард "лисиць" увійшов у штрафний майданчик і завдав результативного удару. Заміна українця на Даніло в середині другого тайму нікого не здивувала. WhoScored наділив Олександра балом 6,9. Гіршу оцінку отримали тільки Едерсон, Ляпорт та Отаменді.

5. Арсенал – Ман Сіті – 0:3

Дата: 1 березня 2018 року

Час на полі: 19 хвилин (замінив Кайла Вокера)

Суха статистика: Зінченко виграв дві повітряні дуелі, здійснив 1 відбір, виконав 1 вдалий обіграш і 28 передач (влучність 89,3%). Вдало протистояв Генріху Мхітаряну – двічі зупиняв проходи вірменина, а одного разу змусив його сфолити. Оцінка WhoScored була посередньою – 6,6, проте найголовнішим підсумком цієї появи Зінченка на полі стало подолання мінімального бар’єру в 5 матчів за сезон для отримання медалі. Вже тоді де-факто стало зрозуміло, що бляха буде золотою.

6. Манчестер Сіті – Челсі – 1:0

Дата: 4 березня 2018 року

Час на полі: 87 хвилин (був замінений на Даніло)

"Зінченко може вважати, що легко відбувся", – написало після матчу видання Daily Mail, яке оцінило гру Сашка 6 балами із 10. У першому таймі українець вдався до жорсткого підкату проти Мозеса і отримав за це жовту картку, хоча ймовірним могло б бути навіть вилучення.

Із позитиву – акуратність передач Зіни виявилася найвищою у команді, цілих 97%. Він виграв 5 єдиноборств із 6, здійснив 3 відбори, 1 перехоплення і 5 підбирань. WhoScored виставив українцеві бал 7. До прикладу, це більше від усіх гравців Челсі за винятком Аспілікуети.

7. Сток Сіті – Ман Сіті – 0:2

Дата: 12 березня 2018 року

Час на полі: 90+ хвилин

Поки що останній матч Зінченка у чемпіонаті. Він же – найгірший. Із 108 передач українця влучними виявилися 91,7%. Він 6 разів вступав у єдиноборства і 4 рази програвав. Шакірі й узагалі осоромив Сашка, прокинувши йому м'яч поміж ніг, що відзначили у виданні Daily Mail. Англійські журналісти виставили Зінченку найнижчу оцінку в команді – 6,5 балів. Не врятував нашого легіонера навіть пристойний удар, з яким не без проблем впорався голкіпер Батленд. WhoScored також був солідарний із англійськими експертами – найнижча оцінка з-поміж команди, всього лише 6,8 балів.

*******

Приємно констатувати, що у всіх 7 матчах, де зіграв Олександр Зінченко, Ман Сіті неодмінно здобував перемогу, обігравши своїх суперників із загальним рахунком 21:2. Завдяки генію Гвардіоли наш збірник став універсальним гравцем, здатним закрити увесь лівий фланг. Він не губився у матчах проти грандів, але відіграти увесь отриманий час на стабільно високому рівні не зумів.

Головне досягнення пройденого Зінченком етапу – надпрестижний чемпіонський титул, здобутий у складі одного з найкращих клубів світу, а також неоціненний досвід роботи під керівництвом топ-тренера. Сезон близький до завершення, тож, ймовірно, українець частіше з’являтиметься на полі в матчах, позбавлених турнірного значення. Майбутнє Олександра Зінченка у Манчестер Сіті залежатиме від того, чи побачить у ньому Гвардіола потенціал для подальшого прогресу.

Сторінка автора у Facebook

Манчестер Сіті vs ПСЖ: чиє чемпіонство більш переконливе?