УКР РУС

Олександр Паляниця: Колишній команді Блохіна забивав три голи

26 лютого 2014 Читать на русском

Один з кращих бомбардирів українського футболу, в недавньому минулому форвард збірної України Олександр Паляниця в інтерв'ю "Футболу 24" , розповів про один з етапів своєї багатої на події кар'єри, який він провів в австрійському клубі ЛАСК з міста Лінца.

- Олександре, як вийшло, що провівши досить непоганий сезон в дніпропетровському "Дніпрі" ти несподівано перейшов в австрійський ЛАСК?

- Сезон 1995/1996 вийшов дійсно непоганим. За його підсумками ми зайняли з "Дніпром" третє місце. Команда була на ходу. Був сильний склад і кваліфікований тренер, німецький фахівець Бернд Штанге. Наступний сезон ми з половиною складу з Дніпропетровська мали почати в київському ЦСКА-Борисфені, але відбулися якісь зміни і залишилися, як кажуть: "Біля розбитого корита"... Перехід не відбувся.

- Виникли якісь проблеми організаційного характеру ?

- Так. Адже з "Дніпра" я йшов в якості кращого бомбардира за підсумками чемпіонату з 13-ма голами. І в цій ситуації по-людськи поступив Бернд Штанге, який зумів нас працевлаштувати в хороші команди. Так, Вітя Скрипник поїхав виступати за бременський "Вердер", Саша Євтушок - в англійський "Ковентрі", німець Андреас Зассе повернувся до Німеччини і став виступати в Бундеслізі за " Ваттеншайд", а бразильський нападник Луїс Емерсон пішов за прикладом Зассе і став забивати свої м'ячі за німецький "Санкт- Паулі". Мені запропонували поїхати на перегляд в ЛАСК (Лінц) який виступав в австрійській Бундеслізі.

- Судячи з усього "оглядини" в Лінці пройшли вдало, так як ти став одним з гравців основного складу?

- Я приїхав перед першими зборами, встигнувши взяти участь у міні-турнірі між командами австрійської Бундесліги, де зумів стати кращим бомбардиром команди, але водночас в кінці турніру отримав травму. Незважаючи на це керівництво клубу, і тренер залишилися задоволені моїми ігровими кондиціями і уклали зі мною орендний контракт терміном на один рік з правом викупу.

- Тобто права були у "Дніпра"?

- Ні. У компанії "Інтергаз".

- У ЛАСКу добре прийняли?

- Команда професійна. Хлопці та тренери бачили моє ставлення до тренувального процесу, тому і в іграх, і у футбольному, і психологічному планах труднощів не було. Клуб надав мені відмінні умови. Котедж, службову машину. Коли я влаштувався до мене приїхали моя дружина - Наталія та донька - Олександра. Уже перебуваючи в Австрії, у нас народилася Христина.

- Але все ж було не так просто. Розвинута європейська країна, інша мова, не наш менталітет у людей...

-  Дякую, Саші Метлицькому. Якщо пам'ятаєш такого захисника з чемпіонського складу мінського "Динамо" і молодіжної збірної СРСР. Протягом усього мого перебування в Лінці він як міг, так і допомагав адаптуватися до європейських реалій. Ми з ним і по сьогоднішній день товаришуємо.

- Як можеш охарактеризувати свою гру в Австрії?

- Мені складно давати самому собі оцінку. Але думаю, що якщо тренер Фрідель Рауш і керівництво клубу хотіли підписати зі мною контракт, то виступав непогано. Хоча спочатку заважали наслідки травми і на перших порах незіграність з партнерами. Потім все увійшло в своє русло. Відчувши впевненість, став частіше вражати ворота суперників і роздавати паси партнерам.

Запам'ятав ще такий момент, що колишній команді Олега Блохіна "Форвертс" зі Штайра в поєдинку кубка Австрії забив три м'ячі, про що не забули згадати партнери по команді і австрійська преса. Якщо говорити про тренувальний процес, то для мене, не стало несподіваним, те, що команда не заїжджає на тривалі збори на тренувальну базу. Адже до ЛАСКа я тренувався у Бернда Штанге, який також сповідував європейський підхід до тренувального процесу. Кожен з нас професіонал і в першу чергу повинен сам стежити за своїм функціональним станом. Тому проблем у цьому питанні не було.

- Яким на той момент був рівень австрійського футболу ?

- По-футбольному турнір в Бундеслізі був сильним. В австрійських командах грала велика кількість легіонерів з республік колишнього СРСР, балканців, німців, південноамериканців... У чемпіонаті ми грали в чотири кола, турнір був насиченим і непередбачуваним у своїх результатах. Пам'ятаю, що дійшовши до півфіналу, ми протистояли "Штурму" з Граца, а вирішальний гол наприкінці зустрічі в наші ворота забив культовий нападник з Хорватії Івіца Вастіч, який багато років виступав і за австрійську збірну.

- Чому ж ти не продовжив свої виступи в Австрії?

- "Інтергаз " і ЛАСК не зуміли домовитися про ціну за мій перехід. Тоді представники "Інтергазу" запросили надто непідйомну суму для австрійського клубу.

- Нещодавно твоя колишня команда дніпропетровський "Дніпро" непогано зіграла в Лізі Європи проти "Тоттенхема", обігравши англійців з рахунком - 1:0. Але чи буде достатньо одного забитого м'яча дніпропетровцям у ворота англійців для проходу в наступний етап Ліги Європи?

- Як казав один з великих тренерів: "Шанси завжди є, навіть якщо їх немає!". Підопічні Рамоса добре виглядали в матчі проти британців. У наших хлопців збалансований склад. Є прагнення досягнути позитивного результату. Вони провели чимало контрольних поєдинків під час зборів, і я бачу що у "Дніпра" є потенціал для посилення командної гри і на сприятливий результат у двораундовому проти "Тоттенхема".

Розмовляв Віктор Хохлюк