УКР РУС

ОГЛЯД 48 СЕЗОНУ БУНДЕСЛІГИ. ЧАСТИНА 1. НЕГАТИВИ

1 червня 2011

Про розчарування та невдах чемпіонату Німеччини пропонуємо вам поміркувати в огляді негативних моментів 48 сезону Бундесліги, який запам'ятався великою кількістю звільнень тренерів команд.

 

AUFWIDERSEHEN СЕЗОНУ: Луї Ван Ґааль (“Баварія”)

Влітку 2010 року, коли Ван Ґааль проголосив себе з балкону мюнхенської Ратуші “Feierbiest“ (дослівно "звіром свята"), все було гаразд для нідерландського фахівця. Однак після 10 квітня 2011 року газети писали на перших шпальтах вже не про "Feierbiest", а про звільнення Ван Ґааля.

Одні причиною звільнення називали незадовільні результати у чемпіонаті, інші ще додавали неадекватну поведінку у стосунках із "верхівкою" мюнхенського клубу, зокрема запеклі суперечки з президентом клубу Улі Хьонесом щодо, наприклад, заміни воротаря основи. Зрештою, 59-річний Ван Ґааль свою гру "на смерть або за гладіолуси" (так він часто говорив перед важливими іграми) з "Баварією" програв…


 

КЛОПІТ СЕЗОНУ: Фелікс Маґат та "Шальке"

Після того, як "всесильного" Фелікса Маґата запросили у "Шальке", "узи" із ґельзенкіренським клубом швидко почали тріщати. Навіть голова ради директорів клубу Клеменс Тьоніс, який привів Маґата у клуб і усіма можливими методами і засобами захищав Фелікса від нищівної критики та тиску уболівальників, зрештою відрікся від "всесильного".

Офіційний докір – тренер Маґат витратив на придбання футболістів надто багато фінансів клубу – значно більше, ніж дозволяло керівництво. Однак, чи була така позиція зумовлена лише одним із юридичних аспектів, щоб зекономити 12 мільйонів євро відступних, які "Шальке" мав виплатити Маґату за розірвання контракту, мабуть, не вдасться вже з’ясувати. "Шальке" прийняв до керма команди ще одного бажаного - Ральфа Ранґніка, а "всесильний" повернувся до чемпіонського "дому" - "Вольфсбурґ".

 

ПРОМАХ СЕЗОНУ: Якуб Блащиковскі ("Борусія" Д)

Полякові Якубу Блащиковскі вартувало одразу після "суперудару" по воротах "Фрайбурґа" викопати окоп у карному майданчику суперника і сховатися від ганьби перед, насамперед, Юрґеном Кльопом, який спересердя одразу ж закрив обличчя руками, а також Кубі треба було зважити на теле- та радіокоментаторів, яким забракло слів прокоментувати такий "трафунок".

Наставник чемпіонів Кльоп таки не міг втямити, як після пасу ще одного поляка Роберта Лєввандовські Куба не зумів відправити м’яч у порожні ворота метрів із 14: "Ми йому раз або навіть два рази нагадаємо про це найближчими тижнями. Можливо, ми навіть відтворимо момент, щоб йому показати, що у такій ситуації можна забивати голи".

На момент промаху "Борусія" вела у матчі із рахунком 2:1, однак цей промах міг стати ще й фатальним, якби "Фрайбурґу" за декілька секунд до кінця матчу вдалось забити з дуже вигідної позиції.

 

НЕВДАХА СЕЗОНУ: Крістоф Даум ("Айнтрахт")

Коли Крістоф Даум прийшов як "рятівник" в "Айнтрахт", команда із Франкфурта-на-Майні перебувала на 14 місці у турнірній таблиці. Завдання Даума полягало в тому, аби зберегти "Айнтрахту" прописку у Бундеслізі і сформувати команду із перспективами на Лігу Європи на наступний сезон. Такі міні-подвиги Дауму вже вдавались у Кельні, Штутґарті, Леверкузені, Австрії та Туруччині. Однак у Франкфурті "рятівник" зіпсував свою репутацію і вперше у своїй кар’єрі тренер-чемпіон Бундесліги на чолі "Штутґарта" "понизив" команду ("Айнтрахт") у класі.

 

СКАНДАЛ СЕЗОНУ: Стакан на "Мілєрнтор"

Гру "Санкт-Паулі" - "Шальке" довелось зупинити за рахунку 0:2. На 88-ій хвилині арбітр матчу Деніц Айтекін зупинив гру після потрапляння паперового стакана із пивом в асистента головного арбітра Торстена Шіфнера.

Рішення Німецької футбольної асоціації виявилося не надто суворим: першу гру наступного сезону, щоправда вже у другій лізі, "Санкт-Паулі" має провести на іншому стадіоні за межами Гамбурґа. Крім того, рахунок матчу залишили в силі - 0:2, яким він був на 88-ій хвилині.

 

ПОВЕРНЕННЯ СЕЗОНУ: Міхаель Баллак ("Байєр")

Сезон 2010/2011 Міхаелю Баллаку варто якнайскоріше забути. Після чотирьох років перебування на Туманному Альбіоні в "Челсі" екс-капітан німецької збірної повернувся на батьківщину із великими сподіваннями. Після вимушеного пропуску чемпіонату світу в ПАР через травму Баллак хотів взяти новий старт з "Байєром". Однак сезон у підсумку виявився для 34-гравця невдалим.

Травми не залишили Міхаеля і в "Байєрі". Щойно Баллак одужував від травми і готовий був вступати у гру, як головний тренер леверкузенців (а з наступного сезону "Баварії") Юп Хайнкес стверджував, що Міхаель ще неготовий і що йому потрібно попрацювати ще над фізичними кондиціями. Суперечка досягнула піку 5 березня, коли Баллак вирішив самовільно відмовитись від участі у матчі з "Вольфсбурґом", а провести індивідуальне тренування – вирішив помінятися ролями із тренером…

У небагатьох матчах, які Баллак провів "від а до я", йому не вдавалось повноцінно вписуватись у гру команди. Однак варто відзначити, що незважаючи на індивідуально слабку гру, "Байєр" майже завжди вигравав тоді, коли Баллак на полі проводив два тайми.

 

 

ЧЕРВОНА КАРТКА СЕЗОНУ: Марсель Тіч-Ріверо ("Айнтрахт")

Тіч-Ріверо під час свого дебют у Бундеслізі відзначився найшвидшим вилученням в історії Бундесліги. В останньому турі чемпіонату 21-річний гравець, вийшовши на заміну, взяв участь у грі лише 43 секунди – після фолу останньої надії у матчі проти чемпіона із Дортмунда (1:3) йому довелось піти у роздягальню домашнього стадіону.  

Попередній рекорд також був встановлений у цьому сезоні: Юсеф Мохамад із "Кельну" у грі першого туру проти "Кайзерслаутерна" (1:3) отримав червону картку після 87 секунд на полі також за фол останньої надії. Цей фол, здається, мав тривалі наслідки для ліванського футболіста, який не зумів віднайти себе у грі. Крім того, друге коло "Кельн" розпочав із новим капітаном – Лукасом Подольскі.

 

НЕПОРОЗУМІННЯ СЕЗОНУ: Стів Макларен ("Вольфсбурґ")

Перший англійський тренер у Бундеслізі Стів Макларен став поганим посланцем батьківщини футболу на німецьку землю. Макларен не зумів виправдати сподівання і завів "вовків" не у міжнародний футбол, а у боротьбу за виживання в еліті німецького футболу. Екс-тренеру англійської збірної не вдалось із дорогого ансамблю гравців за дев’ять місяців створити справжню команду. Вже у кінці першого кола Макларен не тямив, як йому формувати бойовий дух і гру "вовків".

Тодішній президент "Вольфсбурґа", щоправда, вирішив спочатку пошанувати британця, однак вже на початку лютого і йому увірвався терпець. Однак, це команді не допомогло і через п’ять тижнів вже сам Хьонес мусів покинути пост президента клубу.

Спочатку спрямувати "вовків" на правильну дорогу намагався помічник Макларена П’єр Літбарскі, однак він також не зумів зупинити стрімке падіння "Вольфсбурґа". Зрештою, керівництво повернуло "чемпіонського" Фелікса. Магату все ж вдалось в останньому турі врятувати команду від пониження в класі, однак і він безупинно критикував своїх попередників Макларена та Хьонеса, ставивши їм за провину жалюгідне становище "вовків".

P.S. У другій частині йтиметься про позитивних героїв