УКР РУС

Огляд 14 туру Бундесліги

30 листопада 2010

Черговий тур з вилученнями, хет-триками, дублем Тимощука, словом вартістю 50 тисяч євро... Про те та інше в огляді 14 туру чемпіонату Німеччини.

 

 

 

 

 

 

 

ГОЛИ
У 14 турі Бундесліги гравці забили 36 голів - у середньому 4 голи за гру. Отож у цьому чемпіонаті футболісти забили у 126 іграх 405 голів. Однак показник середньої кількості голів за матч (3,21) зараз є дещо нищий, ніж у рекордному сезоні 1986/87 (3,24).

******************************************

ЧЕМПІОНСЬКА ГОНКА
Лідер чемпіонату дортмундська "Борусія" проводить найкращий сезон всіх часів серед усіх команд Бундесліги. 37 очок після 14 ігор вдалось раніше здобути лише "Баварії" у сезоні 2005/06, однак мюнхенська команда мала гіршу різницю забитих і пропущених м'ячів (26 - "Борусія";  21 - "Баварія").

******************************************
ФАКТОР ПОЛЯ

У 14 турі господарі поєдинків здобули 7 перемог та 2 нічиї. Отож цей тур став першим у цьому сезоні, коли гостям не вдалось здобути бодай одну перемогу. Проте невдачі гостей не дуже зіпсували статистику виїзних перемог у цьому чемпіонаті порівняно з минулим сезоном - 35% (44 гостьові перемоги у 126 іграх) проти 31% (поки що рекорд Бундесліги за весь чемпіонат).

******************************************
БОМБАРДИРИ
Список найкращих голеадорів Бундесліги продовжує очолювати Теофаніс Ґекас (12 голів). Грецькому форвардові "Айнтрахта" вдалось забити єдиний гол своєї команди у Мюнхені проти "Баварії". Переслідувач Ґекаса - гравець "Фрайбурґа" Папіс Демба Сісе - зумів забити гол "Гановеру", однак арбітр матчу відмінив чистий гол. Отож Сісе залишився із 10 голами. А ось третє місце із 9 голами займають одразу кілька гравців: Едін Джеко ("Вольфсбурґ"), Маріо Ґомес ("Баварія"), який забив один гол у цьому турі, Срджан Лакіч ("Кайзерслаутерн"), який двічі відзначився у ворота "Шальке" та Уґо Альмейда ("Вердер"), який у ворота "Санкт-Паулі" забив три "сухі" м'ячі , що стали його першим хет-триком у Бундеслізі. Для Лакіча два голи у ворота "Шальке" стали другим дублем у чемпіонаті Німеччини, а ось Анатолій Тимощук оформив свій перший дубль у Бундеслізі.

******************************************
АСИСТЕНТИ
Гравець "Кайзерслаутерна" Крістіан Тіферт одноосібно очолив список найкращик авторів гольових пасів (9). Зе Роберто ("Гамбурґ") відстає на два паси. Третю сходинку зі шістьма гольовими передачами займає три футболісти: Льюїс Холтбі ("Майнц"), Маріо Ґьоце (дортмундська "Борусія") та Чіпріан Маріка ("Штутґарт"). Тіферт допоміг забити три із п'яти голів у ворота "Шальке". Причому йому вже вдавався такий "хет-трик" цього сезону у матч проти "Штутґарта". Окрім Тіферта тричі асистувати в одному матчі у цьому чемпіонаті вдалось Нурі Сахіну, Чіпріану Маріці та Даніелю Пранічу. Маріо Ґьоце ("Борусія" Д) вдалось вперше за часів його виступів у Бундеслізі двічі віддати гольові паси в одному матчі.

******************************************
ЖОДНОГО ТУРУ БЕЗ ВИЛУЧЕННЯ
14 тур не став винятком для вилучень. Цього разу неписане гасло чемпіонату Німеччини вирішив не псувати Чіпріан Маріка, який примудрився отримати жовту картку і одразу через кілька секунд червону. 25-річний румунський футболіст сказав образливе слово ("Arschloch") на адресу арбітра матчу Вольфґанга Штарка, не погоджуючись із жовтою карткою за порушення, за яке можна було б і одразу показати червону картку. Сам футболіст стосовно образи Штарка сказав: "Мені й не приснилось б таке, що я так обматюкаю арбітра". Кажуть, що "Штутґарт" оштрафує Маріку на 50 тисяч євро, зокрема про це після матчу заявив спортивний директор клубу Фреді Бобіч. А федерація футболу Німеччини дискваліфікувала Маріку на три матчі. Інцидент на початку листопада у матчі Ліги Європи, здається, не навчив, як слід поводитися на футбольному полі Маріку. У матчі проти "Хетафе" румуна вилучили з поля за удар у вухо гравця іспанського клубу. Крім цього вилучення, ще два відбулось у Бремені, де "Вердер" приймав "Санкт-Паулі". Автор хет-трику у матчі Уго Альмейда змушений був йти приймати душ на 80-ій хвилині, а гравець гостей Маркус Торанд "полінувався" дограти одну хвилину до закінчення матчу і грубо сфололив, за що отримав "червінця". Від початку чемпіонату арбітри вже 28 разів вилучали футболістів з поля - у середньому 2 червоні картки за тур.

******************************************
ПЕНАЛЬТІ
у 14 турі арбітри призначили три пенальті. Артуро Відаль ("Байєр"), Іво Ілісевіч ("Кайзерслаутерн") та Джілфі Сіґурдсон ("Хофенхайм") реалізували всі пенальті, довівши рахунок забитих-незабитих пенальті до 25:10. Найважливішим ударом з одинадцятиметрової позначки став гол у виконанні Сіґурдсона, адже саме він приніс нічию своїй команді на останніх секундах домашнього поєдинку проти "Байєра" (2:2).

******************************************
ЮВІЛЕЇ
Матьє Дельп'єр ("Штутґарт") зіграв свій 150-ий матч у Бундеслізі, а Тобіас Левелс ("Борусія" (Мьонхенґладбах)) - 75-ий поєдинок у найвищій лізі Німеччини. Тренер "Айнтрахта" Міхаель Скібе святкував 300-ий гол у Бундеслізі (йдеться про голи, які забивали команди під його керівництвом). Лукас Баріос забив 400-ий гол у нинішньому сезоні Бундесліги у матчі проти мьонхенґладбахської "Борусії", довівши рахунок до 4:1.

******************************************
СЕРІЇ
Дортмундська "Борусія" не програє 13 турів підряд (12 перемог, 1 нічия) - найдовша такого роду серія у Бундеслізі.

"Байєр" ще не програвав на виїзді у цьому чемпіонаті (5 перемог, 2 нічиї). Якщо взяти до уваги матчі кінця минулого сезону, то леверкузенська команда не програє вже 8 гостьових матчів підряд.

Натомість "Штутґарт" - єдиний клуб, який ще не виграв бодай одну гру в гостях (5 поразок, 2 нічиї) у цьому сезоні. Враховуючи матчі минулого сезону, команда зі Швабії не знає смаку перемог на виїзді вже 8 матчів поспіль.

"Санкт-Паулі" не може здобути перемогу вже шість ігор поспіль. За цей проміжок часу гравцям гамбурзької команди вдалось забити лише 2 голи. Після 14 турів команда тренера Хольґера Станіславскі забила лише 13 голів - найгірша атака чемпіонату.

******************************************
СУПЕРНИК-МОНСТР
"Санкт-Паулі" не може виграти у "Вердера" вже 14 дуелей вряд. Першу і єдину перемогу команді із району Гамбурґа вдалось здобути над бременським клубом у першій зустрічі суперників у Бундеслізі 6 серпня 1977 року (3:1).

******************************************
ГЕРОЙ-НЕВДАХА
Форвард бременського "Вердера" Уго Альмейда перетворився у матчі проти "Санкт-Паулі" з героя на невдаху. Забивши три голи у ворота суперника, він вирішив відпочити на лаврах і заробив вилучення від арбітра матчу Фелікса Брюха. Майже день в день 17 років тому такий "подвиг" вчинив тодішній гравець "Кайзерслаутерна" Сергій Кіряков. 27 листопада 1993 року російський форвард зумів відквитати відставання від дортмундської "Борусії" (0:3) ще до свистка на перерву. Проте на 85-ій хвилині матчу Кірьякова вилучили з поля.

******************************************
ГАРАНТ ГОЛІВ
Форвард мюнхенської "Баварії" Маріо Ґомес підтверджує свою форму, забивши у цьому турі вже дев'ятий гол. Цікаво, що всі голи Маріо забив за останні 7 матчів.