УКР РУС

Огляд 13 туру Бундесліги

23 листопада 2010

Дортмундська "Борусія" встановлює абсолютний рекорд Бундесліги, переслідувач "Майнц" перериває серію невдач і продовжує гонитву за підопічними Юрґена Кльопа, а чемпіон комфортно розмістився у середині турнірної таблиці після нічиєї із "Байєром"... Пропонуємо вам переглянути 13 тур Бундесліги мовою фактів та цифр.

ГОЛИ
У 13 турі футболісти команд Бундесліги забили 30 голів - у середньому 3,3 голи за гру. Середній показник цього сезону становить 3,15 (369 голів у 117 матчах). Результативність у цьому чепіонаті поступається лише гольовій зливі сезону 1986/87, коли цей показник був 3,24 гола за матч.

**************************************
ЧЕМПІОНСЬКИЙ ЗАБІГ
Лідер чемпіонату дортмундська "Борусія" грає найкращий сезон всіх часів Бундесліги. 34 очки після 13 матчів вдавалось здобути лише нинішньому чемпіону "Баварії" у сезоні 2005/06, однак з гіршою різницею забитих та пропущених м'ячів.

**************************************
ВАЖІЛЬ ЧУЖОГО ПОЛЯ
У 13 турі господарі святкували лише дві перемоги і дві нічиї. Решта поєдинків закінчилась перемогою гостей (5). Отож середній показник перемог в гостях досягнув позначки 38%, що на 7 відсотків більше, ніж минулого сезону.

**************************************
БОМБАРДИРИ
Список найкращих снайперів по воротах продовжує очолювати форвард "Айнтрахта" Теофаніс Гекас (11), якому вже два тури поспіль не таланить відзначитись у воротах суперника, а у цьому турі його команда зазнала нищівної поразки від "Хофенхайма" перед власними уболівальниками. Гонитву за грецьким футболістом намагається втримувати Папіс Демба Сісе із "Фрайбурґа" (10 голів), якому також не вдалось забити у цьому турі лідеру чемпіонату. Ще на один гол менше у своєму активі має форвард "Вольфсбурґа" Едін Джеко, який у цьому турі забив у ворота "Санкт-Паулі", принісши своїй команді нічию. Іспанський форвард "Шальке" Рауль Ґонсалес зробив перший хет-трик у Бундеслізі, причому останній гол у матчі став черговим шедевром у виконанні Рауля. Цей гол поступається лише красивому голу у падінні через себе захисника "Гановера" Крістана Шульца у п'ятірці найкращих голів туру на офіційному сайті Бундесліги. 13 тур збагатився ще чотирма дублями: Ведада Ібісевіча ("Хофенхайм"), Самі Аліґі ("Майнц"), Марка Ройса ("Борусія" М) та 18-річного південнокорейця Хойнь-Мін Сона ("Гамбурґ"), якого фани вже охрестили "корейським Мюлєром" в честь легендарного Ґерда Мюлєра. Для Ройса, Сона та Алаґі ці дублі стали першими у Бундеслізі. Натомість Ведад Ібісевіч забив найшвидший дубль у сезоні: між двома голами форварда "Хофенхайма" минуло лише 63 секунди. Рекорд Бундесліги у цьому показнику належить гравцю "Вердера" Уґо Альмейді, якому знадобилось лише 44 секунди, щоб 22 вересня 2007 забити у ворота "Штутґарта".

**************************************
АСИСТЕНТИ
Гравець "Гамбурґа" Зе Роберто продовжує очолювати список найкращих авторів гольових пасів (7). За ним йдуть Люїс Холтбі ("Майнц"), Крістіан Тіферт ("Кайзерслаутерн") та Чіпріан Маріка, у яких по 6 гольових передач. У цьому турі одразу три футболісти зробили дублі у гоьвих пасах: Себастіан Руді ("Хофенхайм"), Джонатан Пітройпа ("Гамбурґ") та Крістіан Фукс ("Майнц").

**************************************
РЕКОРДИ
Дортмундська "Борусія" встановила ще один рекорд Бундесліги, здобувши 7 виїзних перемог поспіль (вісім є у "Баварії", але мюнхенці здобули їх на стику двох сезонів у 2005 році).

"Фрайбурґ" забив у 17 турах Бундесліги підряд, повторивши свій рекорд сезону 1994/95.

**************************************
ВИЛУЧЕННЯ
"Жодного туру без вилучень!" - здається, під таким гаслом проходить цей чемпіонат Німеччини. 13 тур "подарував" два вилучення. Гравець "Кайзерслаутерна" Танос Пецос отримав пряму червону картку, а за другу жовту з поля мусів піти Філіп Барґфреде ("Вердер"). Від початку сезону арбітри 25 разів відправляли футболістів у роздягальню завчасу.

**************************************
ПЕНАЛЬТІ
У 13 турі судді призначили 3 пенальті. Гравець "Нюрнберґа" Андреас Вольф потрапив з одинадцятиметрової позначки у перекладину, а Артуро Відаль ("Байєр") забив свій четвертий пенальті у сезоні у ворота "Баварії". Пенальті у виконанні форварда збірної Німеччини та "Кельна" Лукаса Подольскі принесло його команді перемогу в гостях над "Штутґартом". Рахунок "Забив" - "Не забив" став 22:10 (69% реалізація пенальті).

**************************************
ПОВЕРНЕННЯ
Після 2093 днів Мартін Пікенхаґен повернувся у Бундеслігу. Воротар "Майнца" замінив під час матчу із мьонхенґладбахською "Борусією" травмованого Крістіана Веткльо. Перед цим поєдинком Пікенхаґен востаннє брав участь у матчі чемпіонату Німеччини 26 лютого 2005 року.

**************************************
ЮВІЛЕЇ
Марко Ройс увійшов в історію Бундесліги та мьонхенґладбахської "Борусії" як гравець який забив 2500-ий гол "Борусії" у Бундеслізі.

Гравець "Кельна" Юсеф Мохамад зіграв сотий матч у Бундеслізі.

Тімо Ґебхард зі "Штутґарта" провів 50-ий матч у вищому ешелоні Німеччини.

Гравець бременського "Вердера" Філіп Барґфреде став 500-им гравцем, якого вилучили через дру жовту картку з моменту впровадження вилучення через дві картки. Взагалі від часу впровадження такого вилучення було зафіксовано 738 таких випадків Бундеслізі. Перше вилучення через два "гірчичники" у Бундеслізі заробив Штефан Ефенберґ у четвертому турі сезону 1991/92 у матчі "Баварія" - "Шальке" (20 серпня 1991 року, 3:2).

**************************************
ЦІКАВО
Завдяки Крістофу Метцельдеру всі 18 команд Бундесліги мають принаймні одного німецького гравця, який забив гол у цьому сезоні. До цього туру "Шальке" була єдиною командоюу чемпіонаті Німеччини, у якій голи забивали лише іноземні футболісти.

**************************************
СЕРІЇ
Дортмундська "Борусія" не програє 12 турів поспіль (11 перемог та 1 нічия) - найдовша такого роду серія у Бундеслізі.

Мьонхенґладбахська "Борусія" не може здобути домашньої перемоги вже дев'ятий раз вряд - новий антирекорд для "Борусії".

"Баварія" забила у 22-ій поспіль дуелі проти "Байєра". Впродовж стількох матчів мюнхенська команда не забивала будь-якій іншій команді із нинішнього чемпіонату.

**************************************
АВТОГОЛИ
У матчі між "Фрайбурґом" та "Борусією" (Д) два гравці забили у власні ворота. Невдахами стали Мац Хумельс та Менсур Муйдза, які забили 9-ий та 10-ий гол чемпіонату.