УКР РУС

Новий спадкоємець Б'єлси зняв столітнє прокляття і переписав історію Аргентини за 16 матчів

6 червня 2021 Читать на русском
Автор: Антон Федорців

Скромний Колон із Санта-Фе здобув головний аргентинський трофей пандемічної епохи – Кубок Дієго Армандо Марадони. У фіналі турніру "чорні" розгромили Расінг Авельянеда.

Аргентина, Кубок Марадони-2021, фінал

Колон – Расінг Авельянеда – 3:0

Голи: Альєндро, 57, Бернальді, 71, Кастро, 85

Тевес оголосив про свій відхід з Бока Хуніорс – сімейна трагедія змусила ветерана задуматися про завершення кар'єри

Команда Едуардо Домінгеса контролювала матч із першої до останньої хвилини, тому лише диво дозволило тримати інтригу до середини другого тайму. Колон почав конвертувати власну перевагу в забиті м'ячі на 57-й: правого оборонця Муру пасом із центра поля кинули у фланговий прорив, той швидко оцінив ситуацію і прострілив на лінію воротарського, а Родріго Альєндро в падінні замкнув ближню стійку.

На 71-й хвилині "чорні" оформили зразковий гол. Це Крістіан Бернальді змістився з лівого флангу до центру, накрутивши на шляху двох оборонців, обігрався із Легісамоном і елегантно підсік м'яч над голкіпером при виході віч-на-віч. Добив Расінг на 85-й Алексіс Кастро – хавбек підхопив м'яч у межах штрафного після виносу й майстерно поклав у дальній нижній кут – 3:0!

А ще обертів за 10-15 секундної стрілки 36-річний Луїс Мігель Родрігес на прізвисько Блоха підняв над головою не тільки перший для себе персонально трофей, а прем'єрний – за понад столітню історію Колона. Творцем цього тріумфу став скромний уродженець Лануса, 42-річний ентренадор Домінгес.

На аргентинських просторах його вважають атиповим тренером. Домінгес не дивиться і не слухає футбольні програми, а замість листування у месенджерах воліє спілкуватися віч-на-віч. Старт тренерської кар'єри теж став незвичним. У 2015 році він несподівано очолив Уракан і почав керувати гравцями, з якими ще тиждень тому разом потів на тренуваннях. Зате екс-оборонець отримав напуття від легендарного Карлоса Б'янкі – багаторазового чемпіона Аргентини з Велес Сарсфілдом і Бока Хуніорс, 4-разовим переможцем Копа Лібертадорес із ними ж, 2-разовим тріумфатором Інтерконтинентального кубка з "генуезцями" та просто тестя Домінгеса. Герой Колона одружений із донькою Le Goleador'а.

Ентренадор "чорних" – людина старого гарту. Він не соромиться критикувати негативні вади сучасного футболу. Домінгес занепокоєний лицемірством колег, які божаться журналістам про відданість конкретному стилю, а їхні команди грають із точністю до навпаки. Йому не до вподоби невгамовні функціонери, які регулярно тасують тренерів і ще й постійно обирають фахівців із відмінними філософіями. А ще Домінгес переконує, що не знає про свій образ у пресі. У нього просто немає до цього інтересу.

У роки ігрової кар'єри керманич Колона звик перебувати в тіні свого старшого на два роки брата Федеріко – чемпіона світу U-20 в складі "альбіселесте", зірки Велеса, який навіть зіграв 1 матч за національну команду в час роботи там Марсело Б'єлси на початку 2000-х. Едуардо Домінгес за 6 років у рідному "Форті" трохи не дотягнув до сотні матчів і поїхав у скромний Олімпо з Баїя-Бланки. Там він провів топовий сезон і вже збирався підкоряти еліту з Расінгом, як згодом зазнав важкої травми. Другого шансу в Авельянеді Домінгес не отримав. Ця драма отримала щасливий фінал у ніч проти суботи, коли Колон уже посивілого екс-оборонця фактично декласував Расінг у єдиному топ-змаганні Аргентини коронавірусних часів.

Домінгес вийшов із тіні брата. Його порівнюють із великими майстрами, яких той мав за щастя побачити в ділі. Робота згаданого "скаженого" Б'єлси, колишнього асистента культового Менотті Анхеля Каппи, "Маестро" Оскара Табареса і творця сенсаційного ЛДУ Кіто 00-х Едгардо Бауси надихають Домінгеса до постійного вдосконалення. Щоб здобути титул 42-річному керманичу "чорних" знадобилося усього 16 матчів на чолі Колона, який він вдруге очолив щойно в березні. Тепер чекаємо на подвиги Домінгеса в Копа Лібертадорес-2022. А поки Санта-Фе може насолоджуватися першим за 116 років елітним трофеєм.

"Металіст в Аргентині пам'ятають досі": оплакує Марадону, хвалить Карраскаля і дає пораду Динамо та Шахтарю