УКР РУС

"Ніндзя", який переріс Серію А. Чому Раджа Наінгголан – один з найкращих хавбеків сучасності

5 квітня 2017 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" характеризує визначального гравця "Роми", якому слід якнайшвидше піти на підвищення.

"Скільки він коштує? Я вважаю, що не менше Погба. Він не схожий на звичайних гравців, він – один з найкращих". Такими словами охарактеризував Наінгголана наставник "Роми" Лучано Спалетті. Влітку тренер і найкращий гравець, скоріш за все, покинуть Рим у пошуках нових викликів.

Бедбой з оригінальною зовнішністю, зачіскою та численними тату. Раджа виділяється серед інших футболістів ще до початку будь-якого матчу. Однак зі стартовим свистком він не зливається із загальною масою. Ігровий стиль настільки ж яскраво вирізняє бельгійця серед партнерів та суперників, як і зовнішній вигляд.

Бойовий характер

В першу чергу, Наінгголан заслуговує компліментів за високу працездатність та незмінний бойовий настрій. Войовничий характер футболіста сформувався ще в дитинстві, коли батько, від якого Раджа успадкував індонезійську зовнішність, покинув сім’ю в злиднях. Мати важко працювала, щоб втримати себе і сина на плаву, хлопчику також доводилося зовсім не легко. Новим ударом для нього стала смерть матері, на честь якої згодом з’явилося спеціальне татуювання.

Наінгголан пройшов через неймовірні життєві труднощі, тому слова з його уст слід сприймати лише з мінімальною іронією. "Я завжди ненавидів "Ювентус". Коли грав за "Кальярі", то був готовий віддати свої яйця, щоб їх перемогти". Його заяви гучні, але в жодному разі не пусті. Виходячи на поле, бельгієць заряджений на боротьбу в кожному епізоді, кожен підкат може позбавити опонентів здорових ніг. Раджа не сприймає умовностей, а такий стиль в купі зі східним колоритом вчепив до нього нікнейм "ніндзя".

Відмінна техніка

Від зарядженості та енергійності зовсім не страждає технічна складова. Головною якістю в грі Наігголана залишається висока точність передач. Відчуття партнерів та динаміки контролю м’яча дає змогу розтатуйованому хавбеку бути ключовим елементом атак "Роми", а його філігранний пас на довгі дистанції часто ставить суперників у глухий кут.

Раджа – універсальний футболіст центра поля, однаково ефективний як в опорній зоні, так і ближче до атаки. Він непоступливий, прекрасно "читає" гру суперника, добре діє у відборі. Поряд з цим, бачення поля та швидкість дозволяють вмить розпочинати наступ у протилежному напрямку. Завдяки Наінгголану "вовки" уникають втрати секунд, пов’язаних з транзитом м’яча від руйнівника до креативника, через що опиняються на крок попереду опонентів.

Лідерські якості

Візитівкою Наінгголана стали шикарні результативні удари з дальньої відстані. Суперники обізнані про асистентський талант Раджі та обмежують вільних адресатів для його передач, однак тим самим підпускають самого маестро на ударну позицію. У січні-лютому бельгієць видав результативний відрізок, протягом якого забив 8 голів. Найбільш ефектним був його дубль у ворота "Інтера", який, до того ж, приніс "джалороссі" перемогу.

Солідний вік Тотті та Де Россі спонукав Раджу взяти на себе повноваження лідера римлян. Успіх у цій ролі підтверджує довірена капітанська пов’язка. Складається враження, що він не просто став ключовим футболістом "Роми", а переріс її рівень та рівень Серії А загалом. "Ніндзя" два роки поспіль потрапляє до символічної збірної італійського чемпіонату і майже напевно буде удостоєний такої честі втретє.

Завадити цьому взимку намагався "Челсі". Антоніо Конте бачить для нього місце в стартовому складі, сам футболіст хоче спробувати свої сили в найсильнішій лізі світу, а "Рома" не зможе відмовитися від смачної пропозиції за без п’яти хвилин 29-річного виконавця. Здається, серйозних перепон на шляху описаного трансферу немає. Лондонців не зупинить навіть сумнівна поведінка Наінгголана за межами поля, пов’язана з курінням у розташуванні національної збірної.

"П’яченца", "Кальярі", "Рома", далі "Челсі"? Кар’єра розвивається впевнено і поступово, як заповнюється оригінальними татуюваннями тіло. "Ніндзя" підкорив Апенніни – прийшов час нових звершень.

Римське дербі. Кров, політика та фашизм у боротьбі за Вічне місто