УКР РУС

Нігерія. Африканські бразильці без динамівського "суперорла"

8 червня 2014 Читать на русском

Знайомимося із командою, славу якій принесли "супервуйки" Амокачі, Йєкіні, Бабаяро, Ікпеба та інші висококласні гравці своєї епохи.

Золота епоха "суперорлів" припадає на 1990-ті. Саме тоді нігерійці вперше пробилися у фінальну частину Мундіалю, а також здобули олімпійське "золото"-1996. У наступному десятилітті фурор змінився депресивним тупцюванням на місці. Двічі (2002 і 2010 роки) Нігерії не вдавалося вийти з групи, а на німецький Мундіаль команда узагалі не кваліфікувалася.

Новий турнір - нові й сподівання. У Бразилію "суперорли" їдуть без Брауна Ідейє, що стало головною несподіванкою у рішеннях Стівена Кеші, зате з твердим наміром вперше з 1998 року вийти у плей-офф. Чи є у нігерійців підстави для наполеонівських планів - поговоримо нижче.

Нігерія

Прізвисько: Суперорли, африканські бразильці

Кольори: Білий і зелений

Рейтинг ФІФА: 44 місце

Титули: Чемпіон Африки 1980, 1994, 2013, чемпіон Олімпіади-1996

Найкращий бомбардир: Рашиді Йєкіні - 37 м'ячів

Найбільше матчів: Джозеф Йобо - 96

Найбільша перемога: Нігерія - Дагомея (сучасний Бенін) - 10:1 (1959 рік)

Найбільша поразка: Гана - Нігерія - 7:0 (1955 рік)

Топ-досягнення на Кубку світу: 1/8 фіналу (1994, 1998)

Шлях на Мундіаль

Нігерія, маючи один з найвищих рейтингів серед африканських збірних, була позбавлена рутинного сита, крізь яке на Чорному континенті просіюються найменш значущі у футбольному плані країни. "Суперорли" стартували вже у другому раунді, де команди розбилися на численні квартети. І не скажеш, що команді Стівена Кеші спершу було легко. У другому турі нігерійці на останніх секундах втратили перемогу в Малаві, а у турі №3 лише на четвертій доданій хвилині врятували практично програний кенійцям домашній матч.

Переломною стала гра на території Кенії. Кіпер Вінсент Еньяма і його товариші зберегли свої ворота на замку, а попереду єдиним м'ячем відзначився московський "армієць" Ахмед Муса. Залишалася формальність - набрати бодай три очки в останніх двох матчах, з чим "зелено-білі" успішно впоралися і спокійно вийшли у плей-офф з першого місця.

Там "суперорлам" випала "темна конячка" - Ефіопія. Темна для нас, але не для тренерського штабу Нігерії, який розгадав козирі суперників цілком і повністю - африканські бразильці перемогли і у гостях, і вдома. До речі, цікава річ: вісім з одинадцяти м'ячів, які нігерійці забили упродовж відбіркового турніру, припали на останні півгодини ігрового часу. А це свідчить про те, що вони вміють дотискати суперника.

Група F

3 червня 2012. Нігерія - Намібія - 1:0 (Уче, 80)

9 червня 2012. Малаві - Нігерія - 1:1 (Банда, 90+3 - Егвуекве, 89)

23 березня 2013. Нігерія - Кенія - 1:1 (Одуамаді, 90+4 - Кагата, 35)

5 червня 2013. Кенія - Нігерія - 0:1 (Муса, 80)

12 червня 2013. Намібія - Нігерія - 1:1 (Кавенджі, 77 - Обоабона, 82)

7 вересня 2013. Нігерія - Малаві - 2:0 (Еменіке, 45+1, Мозес, 50, з пен.)

Підсумок: Нігерія - 12 очок, Малаві - 7, Кенія - 6, Намібія - 5

Стикові матчі

13 жовтня 2013. Ефіопія - Нігерія - 1:2 (Ассефа, 57 - Еменіке, 67, 90, з пен.)

16 листопада 2013. Нігерія - Ефіопія - 2:0 (Мозес, 20, з пен., Обінна, 81)

Тренер

Стівен Окечукву Кеші, або ж Big Boss, як його називають у команді, - культова персона для нігерійців. Його прізвище, звісно, не таке відоме у світі, як, наприклад, у Бабаяро чи Амуніке, але за свої 52 роки досягнув він, повірте, немало. Після шести років гри на позиції захисника у чемпіонаті Нігерії і остаточного формування у першості Кот-д'Івуару, Кеші перебрався у Європу, де всю другу половину 1980-х успішно виступав за "Локерен" та "Андерлехт". З брюссельським клубом Стівен здобув чемпіонський титул, а також Кубок Бельгії, забиваючи при цьому чимало - майже три десятки м'ячів. Потім був французький "Страсбур", повернення у Бельгію ("Моленбек") і виступи за три аматорські клуби США. У 1994 році Кеші привів національну збірну своєї країни до перемоги на Кубку Африки в Тунісі - якраз тоді йому належала капітанська пов'язка.

Не менш цікаво складається тренерська кар'єра нігерійця. У самостійне плавання він вирушив зі збірною Того, яку очолював аж тричі (у 2004-му, 2007-му і 2011-му). Ще була робота на благо малійської націоналки, і ось Кеші опиняється біля керма рідної збірної. Близько двох років у нього пішло на те, щоб створити боєздатний колектив. Результат наполегливої праці ми побачили на КАН-2013, де Нігерія вийшла у фінал і перемогла там команду Буркіна-Фасо. Попереду новий виклик - Стівен Кеші спробує перервати невдалу смугу 2000-х і таки кваліфікуватися у плей-офф.

Капітан і зірка

Джон Обі Мікел не потребує додаткових рекомендацій - головна зірка команди. Опорник лондонського "Челсі" має потужну антропометрію і дуже надійний у відборі м'яча. Щоправда, у сезоні, що закінчився три тижні тому, Обі Мікел нічим особливим не виділявся. При Моурінью він більш-менш стабільно виходив у Лізі чемпіонів (7 матчів), зате втратив місце в основному складі у матчах Прем'єр-ліги (тільки сім разів зіграв з першої до останньої хвилини). До того ж, Обі Мікел практично не брав участі у відбірковому циклі своєї команди до Мундіалю. Тож не здивуюся, якщо у Бразилії з капітанською пов'язкою виходитиме Вінсент Еньяма, 31-річний голкіпер "Лілля", якого орендує тель-авівський "Маккабі". Він подолав зі збірною усі бар'єри відбору, перебуває в чудовому тонусі і хвацько диригує не лише обороною, але й гравцями інших ланок. Якщо ж капітан обиратиметься за найбільшою кількістю зіграних за націонал матчів, то пов'язку отримає неперевершений Джозеф Йобо.

Команда

Напевно, найбільшою несподіванкою офіційної заявки, яку сформував Стівен Кеші, стала відсутність у ній Брауна Ідейє, форварда київського "Динамо". Безперечно, Ідейє провів печальний сезон, як і вся команда зі столиці України. Однак талант Брауна однозначно став би "суперорлам" у пригоді на полях Бразилії. Натомість туди їде Майкл Бабатунде із "Волині", який в останньому чемпіонаті забив лише два м'ячі. Ну і 32-річний Шола Амеобі - дещо ризиковане рішення тренера. В АПЛ 2013/14 він відзначився тільки одним м'ячем, хоча мав достатньо часу, щоб забити значно більше.

Голкіпери: Вінсент Еньяма («Лілль»), Остін Еджіде («Хапоель» Беер-Шева), Чігозі Агбім («Гомбе Юнайтед»);

Захисники: Елдерсон Ечіеджіле («Монако»), Ефе Емброуз («Селтік»), Годфрі Обоабона («Різеспор»), Азубуйке Егвуекве («Уаррі Вулвз»), Джувон Ошаніва («Ашдод»), Джозеф Йобо («Норвіч»), Кунле Одунламі («Саншайн Старс»), Кеннет Омеруо («Челсі»)

Півзахисники: Обі Мікел («Челсі»), Оджені Оназі («Лаціо»), Рамон Азіз («Альмерія»), Майкл Учебо («Серкль Брюгге»), Рубен Габріель («Беверен»);

Нападники: Ахмед Муса (ЦСКА), Шола Амеобі («Ньюкасл»), Віктор Мозес («Ліверпуль»), Еммануель Еменіке («Фенербахче»), Пітер Одемвінгі («Сток Сіті»), Майкл Бабатунде («Волинь»), Уче Нвофор («Херенвен»)

Стосунки з суперниками

З Аргентиною "суперорли" зустрічалися шість разів і здобули лише одну перемогу (4:1, товариський матч, 2011 рік), одного разу розписали мир (0:0 на Кубку Короля Фахда-1995), а також чотири рази поступилися (1:2 на ЧС-1994, 0:1 на ЧС-2002, 0:1 на ЧС-2010 і 1:3 у спарингу 2011-го).

З Іраном нігерійці перетиналися лише одного разу: у січні 1998-го провели спаринг, в якому здобули мінімальну перемогу. А ось із Боснією та Герцеговиною "суперорли" зустрінуться вперше.

Прогноз

У групі F є один яскраво виражений фаворит - Аргентина, а решта команд можуть припіднести сюрприз як зі знаком плюс, так і зі знаком мінус. Щоправда, невихід Ірану у плей-офф доволі очікуваний, і трактуватиметься, як закономірність, а ось невдача Нігерії чи Боснії у боротьбі за одну з двох путівок спричинить хвилю незадоволення серед їх уболівальників. Для "суперорлів" визначальними стануть два стартові матчі, адже з аргентинцями важко буде розраховувати на перемогу. Максимум для збірної Нігерії - це 1/8 фіналу. Зважаючи на результати попереднього десятиліття, такий підсумок вояжу команди Стівена Кеші вважатиметься успішним.

Олег Бабій, Футбол 24

Twitter автора - @Gullit_87