УКР РУС

Італія виграла бронзу Ліги націй, втримавши перемогу над Нідерландами – "ораньє" ледь не відігрались у матчі з 5 голами

18 червня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу за третє місце Ліги націй УЄФА 2022/23 збірна Нідерландів програла Італії (2:3). Звіт читайте на "Футбол 24".

Нідерланди з поверненням Рональда Кумана перетворились у збірну-терпилу. Два з трьох матчів "ораньє" під його керівництвом завершились поразками, у яких команда пропускала по чотири голи. Весняний розгром у Франції ще можна було зрозуміти, а от 2:4 від Хорватії три дні тому шокували.

Не цього очікували вболівальники та експерти у домашньому "фінал чотирьох" в Лізі націй. Втім, національна команда могла реабілітуватись, вигравши матч за третє місце проти Італії.

Рональд Куман не здивував при виборі складу, а Манчіні змінив майже все

Частково невдалі результати "ораньє" можна було пояснити кадровими негараздами. Зокрема, у Лізі націй не могли допомогти Де Лігт і Депай. Втім, конкретно в півфіналі ЛН ключовою проблемою стали тактичні метання Рональда Кумана. У поєдинку з хорватами він спробував кілька схем (зокрема, скопіював у Пепа 3-2-2-3 на м'ячі), а Дюмфріса засунув суто в захист.

Коуч заявив, що для нього важливішим є відбір на Євро-2024, але пообіцяв виставити на Італію найсильніший склад. Формально схема залишалась старою (4-2-3-1), однак в різних стадіях ця модель приймала різний вид. В кадровому плані сталася всього одна заміна – Коопмейнерса замінив Ланг.

У Італії останнім часом справи теж кепські. Навесні програли Англії, а у півфіналі Ліги націй "Скуадра" згоріла Іспанії – в обох випадках збірна провалила по тайму й мало що створила. До того ж, установка розігрувати від воріт низом у останній зустрічі вилилась у обрізку Бонуччі й пропущений гол вже на 3-й хвилині.

Роберто Манчіні заявив, що міг помилитись зі схемою. І він дійсно вирішив її змінити – на матч з Нідерландами італійці перебудувались з 3-5-2 на 4-3-3, характерні для епохи з Євро-2020. Були й масштабні кадрові перестановки.

Зокрема, змінилась вся лінія атаки. Замість Іммобіле й Дзаньйоло попереду з'явились 19-річний Ньйонто, 23-річний Ретегі й 23-річний Распадорі. В центрі оборони замість Бонуччі вийшов дебютант Буонджорно, а Барелла й Жоржінью поступились місцем Верратті та Крістанте.

Новий план Кумана не спрацював. Простенький блок Манчіні поставив Нідерланди у дуже вразливу позицію

План Рональда Кумана в цілому повторював наратив з матчу проти Хорватії. Центрбек Геертруда, як Стоунз у Сіті, при володіннях підіймався в опорну зону до Де Йонга, причому діяв дещо вище за Френкі. Схема на м'ячі прийняла вигляд 3-5-2.

Дюмфріс у такій моделі міг активніше виконувати ривки правим флангом, чого не було у півфіналі. Теплова карта Дензела красномовна.

В такі моменти його підстраховував все той же Геертруда. Це відрізняється від підходу Манчестер Сіті, де Стоунз на м'ячі завжди високо. Центрбек Феєнорда давав лишень просування в першій фазі – доволі неоднозначне рішення, якому ще й бракувало автоматизму.

Без м'яча, як і тиждень тому, працювала схема 4-5-1 з доволі агресивним тиском. Пресинг міг переходити в 4-3-3 чи навіть 4-2-4 (знову згадуємо про схему Сіті), в залежності від позиції Сімонса та Віффера.

Італійці, своєю чергою, намагалися перекривати канали просувань через центральну зону. Підопічні Роберто Манчіні накривали опорників вузьким блоком. Тиск намагалися чинити і на фулбеків "ораньє".

В середньому блоці вінгери "Скуадри" опускались до центрхавів, формуючи схему 4-5-1. При цьому Распадорі й Ньйонто завжди були готові висмикнутись на фулбеків суперника.

Доволі щільно працював і низький блок. Власне, більшу частину матчу гості в ньому й просиділи, тримаючи м'яч всього 38 ігрового часу.

Модель була неідеальною. Сильніша збірна могла б карати Італію на перебудовах – саме тому "Скуадра" й не грає у фіналі. Втім, Нідерланди постійно гальмували. Якість їхнього просування м'яча яскраво демонструє статистика ударів до перерви – всього один з гри.

"Ораньє" доводилось компенсувати якість роботи на чужій третині кількістю. Вони втягувались туди великою кількістю футболістів, катали м'яч взад-поперек – і зрештою втрачали його. Після цього Італія вмикали флангові контратаки. Благо, зон вистачало.

Італія жорстоко покарала Кумана за тактичний провал

Нідерланди нічого не створили до перерви. Шість їхніх ударів потягнули всього на 0,25 очікуваних голів – жоден з пострілів не влучив у площину. Та й гострих моментів не виникало.

Виключенням став епізод на 41-й хвилині, коли Гакпо отримав розрізний пас від Ланга й пробив з близької відстані повз дальню стійку. Це був чи не єдиний провал італійської оборони. А от в атаках "Скуадра" раз за разом розривала збірну Нідерландів.

За перші півгодини гості мали забивати мінімум тричі – і команда майже все реалізувала. Відкрити рахунок вдалося вже на 6-й хвилині, коли розіграли флангову контратаку. Ньйонто подав, Ретегі спробував пробити через себе (невдало), а м'яч відскочив до Распадорі.

Джанлука стягнув на себе захисників і п'яткою скинув сферу на лівий край штрафного, куди без жодного спротиву зайшов Дімарко. Федеріко пробив з-під Дюмфріса у дальній кут. 0:1!

А на 20-й хвилині гості подвоїли перевагу. Дімарко прорвався через діру на лівому фланзі й виконав потужний простріл. Ньйонто прийняв м'яч і пробив метрів з 20-ти, а м'яч рикошетом від Віффера відскочив на Фраттезі. Давіде уникнув офсайду й розстріляв ворота з близької відстані. 0:2!

На 27-й хвилині Дімарко міг і третій вколотити, але його удар з-за меж штрафного пройшов над поперечкою. Після цього італійці дещо заспокоїлись, ставши грати по рахунку. До перерви він не змінився.

Куман пішов all-in та прогорів, але й Італії пощастило

У роздягальні тренер "ораньє" вдався до потрійної заміни. Ланг, Мален і Геертруда покинули поле, а на полі з'явились Вегхорст, Вейналдум і Бергвейн. Трохи згодом на банку відправився Сіммонс, поступившись місцем Коопмейнерсу.

Нідерланди перебудувались на схему з трьома захисниками, а мобільний Гакпо отримав у допомогу стовпа. Вейналдум мав покращити просування через центр. Ці ходи суттєво покращили футбол господарів.

Італія продовжила сидіти в низькому блоці. Це могло погано завершитись. До 70-ї хвилини збірна Нідерландів вела за ударами з рахунком 8:1, чого могло вистачити для камбеку. Вже на 47-й хвилині Гакпо отримав закидання від Ван Дейка й потужно пробив з меж штрафного, однак Доннарумма парирував.

На 52-й хвилині забивати міг Бергвейн, який отримав м'яч на правому куті воротарського, але в останню мить удар накрив Дімарко. Також у Гакпо був небезпечний простріл вздовж лінії воротарського. Крім того, Нідерланди провели кілька перспективних атак без гострого завершення.

"Ораньє" тиснули і, зрештою, забили гол. Гакпо та Коопмейнерс обігрались у центрі, після чого пішло закидання у карний майданчик. Зрізка від одного із захисників запустила "свічку" – Бергвейн підхопив відскок, хитнув Дімарко й пробив у дальній кут. 1:2!

Роберто Манчіні одразу провів подвійну заміну, випустивши на поле Бареллу й К'єзу. І він вгадав! Вже на 72-й хвилині Скуадра Адзурра забила втретє – К'єза скористався грубою помилкою Дюмфріса, влетів на лівий фланг штрафного й завдав удар під дальню стійку. М'яч рикошетом від неї влетів у ворота. 1:3!

Підопічні Кумана були близькими до камбеку

Цей гол мав би деморалізувати Нідерланди, однак команда Рональда Кумана не здалася. Вони продовжували чинити тиск і навіть забили на 82-й хвилині – Коопмейнерс зі стандарту пробив низом і влучив у Вейналдума, а рикошет підхопив Вегхорст. Ваут переграв Доннарумму, але заліз у офсайд. Рахунок не змінився.

Аж на 89-й хвилині Нідерланди відродили інтригу. Спрацював високий пресинг "ораньє" та заміни Кумана – свіжий Верман розрізав оборону пасом на Вейналдума, а той відправив м'яч у сітку. 2:3! Щоправда, за кілька хвилин після цього Італія вискочила в контратаку, перегравши усю оборону господарів у карному майданчику. Від гола врятував невдалий удар Пеллегріні з 11-ти метрів.

Арбітр компенсував аж 9 хвилин. Зіграли на 2 хвилини більше, але Нідерланди так і не врятувались. Фінальний свисток зафіксував перемогу Італії – "Скуадра Адзурра" завойовує бронзові медалі Ліги націй.