УКР РУС

Нідерланди – Україна: антиреклама Миколенка, Зінченко завис у Сіті, хто п'ятками торує свій шлях – оцінки за старт на ЧЄ

14 червня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Збірна України розпочала виступи на Євро-2020 з прикрої поразки від Нідерландів (2:3). "Футбол 24" оцінив роботу наших футболістів, виділивши найкращих. Максимальний бал – 10.

Голкіпер

Георгій Бущан – 6,5

Жора у своєму репертуарі поєднав ефектні сейви з дитячими помилками. Бущан залишив збірну в грі до перерви, врятувавши від швидкого пропущеного. Він виглядав суперменом, коли тягнув удари Депая, Дюмфріса та Вейналдума. У другому таймі подвиги Георгія призабулися, м'яч тричі сколихнув сітку за його спиною, а воротар був небезгрішним. Перед вирішальним голом чомусь не вибив м'яч якомога далі, а відкинув на фланг, чим скористалися нідерландці.

Нідерланди – Україна: Ярмоленко з голом турніру пише історію, райський футбол на старті Євро-2020 – Шевченко винен

Захисники

Олександр Караваєв – 6

Правий фланг збірної України не зазнав таких нальотів, як лівий. Караваєву більше доводилося захищатися в статиці, а не на швидкості, що само по собі простіше. Ще і Ярмоленко допомагав, відпрацьовуючи до власного штрафного. Олександр гідно вистояв в обороні та зробив два рейди на чужу половину. І все ж Караваєв – не арбітр, щоб хвалити його за непомітність.

Ілля Забарний – 6,5

Продовжуємо захоплюватися зрілістю 18-річного центрбека. У діях Забарного був брак, Ілля моментами піддавався загальній паніці "синьо-жовтої" оборони, але після завершення епізоду відразу виправлявся, забував ситуацію та повертав собі холоднокровність. Став найкращим у матчі за перехопленнями (4) та виносами (5). Забарний обирав надійні напрямки передач, що зрозуміло на такому рівні, однак примудрився записати собі в актив два обіграші.

Микола Матвієнко – 6

Від Матвієнка, як від лідера оборони, навпаки очікування завищені. Микола намагався страхувати партнерів, заблокував 3 удари, ще в кількох епізодах перекрив суперникам площину воріт. Однак в ситуаціях з пропущеними голами мусив відіграти краще – неоковирне вибивання прямо на ногу Вегхорсту сильно спростило завдання Нідерландам. З м'ячем майже не помилявся, але фірмових закидань з глибини також не було (жодної передачі на чужу половину).

Віталій Миколенко – 4

Антигерой матчу. Так, його "підставили" виходом Марлоса, який не допомагав в обороні. Так, на Миколенка звалився страшенний обсяг роботи, часто доводилося розриватися між двома опонентами. Так, його тероризував феноменальний Дюмфріс. Але ніде правди діти – Віталій припустився двох результативних помилок. В обох епізодах фулбек Динамо був першим на м'ячі і не зорієнтувався. Зважаючи на всі обставини, не дивно, що Нідерланди розтерзали Миколенка. Втім, він же не рядовий гравець з УПЛ, якому можна пробачити нерви та втрату концентрації на найвищому рівні. Миколенко – перший українець в черзі на трансфер у топ-чемпіонат. Він до цього трансферу не готовий.

"Миколенко залишається в Динамо": претензії до Шеви і три ключові винуватці поразки – реакція на драму в Амстердамі

Півзахисники

Серій Сидорчук – 5

Центр поля збірної України провалився. У цьому є безпосередня провина Сидорчука. Від порівнянь зі Степаненком нікуди не втечеш. Тарас зазвичай покриває величезну зону, страхуючи центрхавів, і вигризає м'ячі. Сергію дуже бракувало динаміки та агресії. Він не звик самотужки тримати всю опорну зону, тому часто запізнювався, не встигав перелаштуватися. Десь занадто притискався до лінії оборони, десь зависав. А коли опинявся в потрібному місці, то діяв боязливо. Замість вступання у відбір Сидорчук зупинявся за два метри від суперника та давав йому час і простір, щоб виконати передачу на загострення. Україна начисто програла підбирання перед власним штрафним. Нідерланди завдали 60% ударів з нашої 14 зони! Де був Сидорчук? Після виходу Шапаренка та переходу на два опорники, Сергій отримав комфортні умови, знайомі по Динамо. Все стабілізувалося.

Руслан Маліновський – 6

Найкращий гравець фінішу Серії А погано увійшов у гру. Руслан відвик діяти настільки низько і настільки без м'яча. І в Аталанті, і в останніх матчах збірної він грав значно ближче до чужих воріт і значно частіше зустрічався з м'ячем. Вчора у Маліновського майже не було шансів показати свої сильні сторони. Можна пригадати три ситуації для загострення: раз погано пробив у ближнього суперника, раз віддав хитрий пас, який не зрозуміли партнери, раз не наважився на удар і зажував момент. Маліновський все-таки виблиснув своєю майстерністю, ідеально асистувавши Яремчуку зі штрафного.

Олександр Зінченко – 5

Від фіналіста Ліги чемпіонів чекали магії та лідерського футболу, але Зінченко не зумів вимкнути режим підігравання. Олександр ніби не помітив, що він не в Манчестер Сіті, а поруч не Стерлінг з Гюндоганом. Він виконував звичні функції рольовика Сіті в топ-матчі. І навіть непогано з ними впорався, враховуючи 70% виграних дуелей і 8 відбирань. Запресингувати, "віджати" м'яч, обстукатися, відіграти одного опонента, пас поперек, назад, а далі щось придумають. Але хто придумає? Придумати мав сам Зінченко. Натомість у Сашка високий відсоток браку, обрізки та лише дві передачі (неточні) в чужий штрафний майданчик. Доповнило картину фатально програне повітря Дюмфрісу на останніх секундах.

Нідерланди – Україна – відео голів і огляд матч

Форварди

Андрій Ярмоленко – 7,5

Ярмола забив поки що найкращий гол турніру. Нехай навіть наступні 20 подібних ударів Андрія полетять на трибуни, гол на Євро у ворота Нідерландів все компенсує. Клас на місці, Ярмоленка можна було б тримати на полі тільки заради цього, але він запропонував значно більше. Андрій, який в клубі давно забув, що таке ігровий тонус, вчора витримав 90+ хвилин інтенсивного футболу. Дисципліновано повертався в оборону, в міру сил працював без м'яча і при цьому залишався найгострішим попереду. Чудова робота.

Роман Яремчук – 9

Найкращий у складі "синьо-жовтих". Яремчук провів майже ідеальний матч, враховуючи стиль гри та всі умови. Прекрасно чіплявся за м'яч, не був відрізаним від команди (віддав більше передач, ніж Маліновський). У підіграванні Роман проявив себе взагалі монстром: стягував опонентів і вчасно котив партнерам. Які ж п'яточки у чужому штрафному! Асист на Ярмоленка не випадковий і не формальний – Яремчук так грав весь матч. Гол перетворив Романа в абсолютного героя. Якби ж вдалося зберегти нічию... Хто-хто, а Яремчук вже підіймає свою ціну. Трансфер у топ-лігу близько.

Олександр Зубков – без оцінки

Запасні

Марлос – 5

На бразильського "пішохода" вилилося дуже багато критики. Але чого ми чекали? Коли Марлос працював на оборону? Всі питання до Андрія Шевченка. Форс-мажор з травмою Зубкова і пошкодженням Циганкова (до матчу), не було кого випускати – це зрозуміло. А хто заважав взяти на Євро справжнього вінгера а-ля Петряк на такий випадок? Ну, а Марлос зіграв очікувано. Видав кілька тонких передач у фінальній третині, але залишив Миколенка напризволяще в обороні. Не пресингував, не перекривав лінії передач. Найяскравіший епізод: Дюмфріс головою без опіки розстрілює кут воріт, а Марлос просто стоїть у двох метрах.

Микола Шапаренко – 6

З виходом Шапаренка гра України змінилася в кращу сторону. Але в цьому випадку навпаки треба більше хвалити тренера, а не гравця. Адже допомогли не стільки дії Миколи, як перехід на гру з двома опорниками. Центр поля став стабільнішим, Сидорчук набув впевненості, лівий фланг "вилікували" зміщенням Зінченка. Персонально Шапаренку також треба видати належне за спокійну роботу з м'ячем і відсутність мандражу.