УКР РУС

Невдалий реванш. Перші підсумки матчу "Фейєнорд" – "Зоря"

21 жовтня 2016 Читать на русском
Автор: Володимир Скиба

"Футбол 24" виділяє важливі моменти матчу 3 туру Ліги Європи у Роттердамі.

"Зоря" мінімально програла "Фейєнорду" і не змогла помститися за прикру поразку в кваліфікації Ліги Європи 2 роки тому.

Не найкраща гра "Зорі" другим номером

Гості, звично для себе, не форсували перебіг подій на полі. Розуміючи, що "Фейєнорд" грає вдома та є фаворитом зустрічі, підопічні Вернидуба віддали їм ініціативу. Команда з Роттердама цілком спокійно відреагувала на це, не кинувши всі сили в атаку та не застосовуючи високого пресингу. Команда ван Бронкхорста добре розібрала гру "Зорі", тому майже не залишала простору для контратак луганської команди, які проходили у Манчестері.

План Вернидуба не був реалізований на повну саме завдяки чіткій, організованій та компактній грі "Фейєнорда". Суперники діяли дисципліновано впродовж усього матчу. Втім, до честі луганців, і вони не дали створити нідерландцям купу моментів, а гол пропустили лише після своєї ж помилки. У цілому, гра була нічийною, хоч і з територіальною перевагою господарів.

Правофланговий акцент

"Зоря" будувала більшість своїх атак (45%) через правий фланг, а усереднені позиції гравців наочно показують, що більшість футболістів частіше діяли саме біля флангу Каменюки і Караваєва.

Однією з причин стала провальна гра Петряка, у якого нічого не клеїлось попереду. Відтак,частіше намагались задіювати Караваєва на протилежній бровці. Крім того, півзахисники тяжіли до правого флангу, допомагаючи справитись з Башачікоглу, який був одним з найактивніших у складі суперника. На жаль, саме завдяки його настирливості і прийшов гол у ворота "Зорі".

Безальтернативна заміна Кулача

Владислав Кулач намагався бути активним та чіплятись за м’яч попереду у першому таймі, але в нього майже нічого не виходило. Проблема з нападником була помітна ще у матчі попереднього туру Ліги Європи проти МЮ.

Після першого тайму українця замінив Любеновіч. Спочатку подумалось, що Вернидуб спробує повторити свій експеримент з Петряком на вістрі атаки. Проте все вийшло значно простіше – серб почав діяти в атаці. Любеновіч, як і Ліпартія, не володіє високою швидкістю, що лише ускладнило перехід з оборони в атаку. Тренер "Зорі" точно не відмовився б мати у складі якісного нападника, щоб, принаймні, створювати конкуренцію в атаці.

Фатальна помилка Сівакова

І ніби все було добре. І ніби надійна гра центральних захисників ще після матчу з "Манчестер Юнайтед" вселяла упевненість. І ніби ніщо не передвіщувало біди. Але сталося те, що сталося. Михаіл Сіваков спробував не просто відразу винести м’яч зі штрафного, а зіграти хитріше та знайти продовження ближче до флангу. У нього був хороший намір, направлений на конструктив, проте вилилось це у втрату м’яча на межі власного штрафного майданчика. Забив, напевно, найнебезпечніший гравець суперника – Ніколай Йорґенсен, проте завдячувати він у першу чергу має Башачікоглу, який вдало запресингував Сівакова та чітко викотив під удар данцю.

Слабка гра флангів

Команда Вернидуба завжди робить акцент на якісній грі флангових гравців: швидких Караваєва та Петряка в атаці; цупких і непоступливих Каменюку і Соболя в обороні, які теж можуть вдало підключитися до атакувальних дій. Проте у всієї четвірки сьогодні гра не пішла. Петряк цілком справедливо був замінений ще на 59-й хвилині. Але і Пауліньо, який з’явився замість нього, не вразив на фланзі. Лише після зміщень у центр поля він намагався якось загострювати гру, заробив небезпечний штрафний. Каменюка у першому таймі кілька разів втрачав позицію, яку доводилося страхувати Караваєву. Соболь не нагадував самого себе зразка останніх матчів. Одним з головних факторів того, що луганці не змогли зіграти на своїх козирях – вдала побудова гри своєї команди Джованні ван Бронкхорстом, який "перекрив кисень" швидким гравцям "Зорі".

"Зоря" програла "Фейєнорду"