УКР РУС

Нескучний тренер. Топ-20 цитат Олега Блохіна

5 листопада 2015 Читать на русском

"Футбол 24" пригадав усе нетлінні шедеври, якими Олег Володимирович Блохін балував нас в роки своєї тренерської кар'єри.

Про результати

1. "Будемо розбиратися".

Безумовний "хіт №1" з лексики Олега Володимировича часів його тренерства в київському "Динамо". Універсальний відповідь на будь-яку втрату очок в будь-якому матчі. А ще ця фраза стала назвою для футбольної команди спортивних журналістів Києва.

2. "Ви вже дістали питаннями про відставку! Кожного разу одне і те ж! Не дочекаєтесь!"

У коментарі каналу "Футбол 1" після програного матчу луганській "Зорі" (0:2 в листопаді 2013 року).

3. "На досягнутому ми не зупинимося".

Після першого в 23-річної (на той момент) історії виступів "Динамо" (Київ) у чемпіонатах України великої поразки в турнірі - 0: 3 від "Металіста" у вересні 2013. Після цієї гри "Динамо" з 13-ма втраченими очками (в 9-ти матчах) перемістилося на 6-е місце в турнірній таблиці.

4. "Голи, пропущені в додатковий час, в розрахунок не беру".

Після того самого матчу проти "Металіста", коли "Динамо" двічі пропустило в компенсований час.

5. "Чорноморець" - не мій рівень".

Ох, і згадували одесити цю фразу ОВБ, якої він прокоментував своє небажання працювати в 2009-му головним тренером команди (цю посаду зайняв Андрій Баль, а ОВБ був спортивним директором)! Особливо після того, як той самий "Чорноморець" (у сезоні-2013/2014, коли їм командував нинішній тренер азербайджанської "Габалі" Роман Григорчук) виграв в Києві у "Динамо" Блохіна - 2: 1.

Про іноземні мови

6. "Я не розмовляю нігерійською".

Відповідь на питання: "Де знаходиться нігерійський форвард "Динамо" Браун Ідейє, який не прибув вчасно в розташування команди?" - "Хочете, самі йому зателефонуйте! Я не розмовляю на нігерійській", - це продовження фрази. Якщо ви не зрозуміли іронії, то повідомляємо, що офіційна (ще 527 неофіційних) державна мова Нігерії - англійська. А нігерійського мови в природі просто не існує.

"Ленс, камон, плей! Шо таке?!"

7. "Юнес Беланда постійно чимось незадоволений. Чим? Не знаю, я ж не розмовляю французькою".

Втім, не тільки у французькій Олег Володимирович не сильний. Ось ще одна історія, пов'язана з голландським форвардом "Динамо" Ленсом, якого запитали після програного з рахунком 1:3 матчі з бельгійським "Генком" восени 2013 року:

Журналіст: "Джермейн, що вам сказав тренер у перерві матчу?"
Ленс: "Я не знаю, я ж по-російськи не розумію..."

Про себе

8. "Хочете принизити Блохіна?! Не подобається Блохін? Так і напишіть! "

Манера говорити про себе самого в третій особі - одна з характерних рис ОВБ. І так - у відповідь на критику після будь-якого невдалого матчу.

9. "Ви хочете, щоб я вийшов на поле і забив?"

Блохін - безумовно, Великий футболіст. Але абсолютно марно так часто нагадував про це підлеглим, які його в грі ніколи й не бачили - не народились, на той момент ще.

10. "Футбол сильно змінився. Зараз неможливо, як наприклад, в 1975 році, щоб один гравець власноруч вирішив результат матчу з "Баварією". Зараз один гравець нічого не зможе зробити без команди".

2005-й. Про роль головної зірки збірної України на той момент - Андрія Шевченка в командному успіху.

11. "Я один, мабуть, сьогодні забив би!..."

Після програного матчу 1/16 Ліги Європи "Бордо" - "Динамо" (1:0) в 2013-му.

12. "Лукасу до мене - як до Місяця!"

Це про іспанського легіонера "Динамо", який зараз виблискує в складі "Депортіво" в Првмері (9-е місце) і "передає привіт" іменинникові. Прямо звідти - "з Місяця"!

Спілкування з пресою

13. "Я що, метроном?"

У відповідь на невинне запитання-підказку журналіста про те, що поле в Бордо (мова про ті ж матчі в 2013-му у Франції) нестандартних розмірів, Олег Володимирович відреагував болісно. Напевно, хотів сказати "землемір" (адже метроном - це прилад, який відраховує ритм), але не вийшло.

14. "Саша, виведи його!"

Саша - це прес-аташе збірної України Олександр Гливинський. А "вивести" йому було наказано "нахабного" оператора одного з телеканалів, який всього лише на прес-конференції в Будинку футболу в столиці попросив Блохіна посунутися, щоб той хоч якось в кадр потрапив.

15. "Вийдемо, поговоримо! Якщо маєте чоловіче начало..."

У Донецьку після програного (0:1) англійцям ключового матчу за вихід у чвертьфінал домашнього Євро-2012. Втім, там і питання було "гідне" і стосувалося кадрових рішень Блохіна: "Гусєв - "мертвий", програли "дерев'яній" збірній Англії..." і т.д. Блохін тоді зірвався.

16. "Куди ти його сунеш? Ти ще в рот мені його засунь!".

Про мікрофоні, який іспанський журналіст намагався посунути ближче до ОВБ на прес-конференції перед матчем 1/16 Ліги Європи-2014 "Валенсія" - "Динамо".

Про "змову"

17. "Суддівство я не обговорюю, але суддя зіпсував гру".

Про поразку від "Шахтаря" з рахунком 1:2 в чемпіонаті-2013.

18. "Кризи в" Динамо "немає і не було. Її спеціально придумали, щоб створити нервозність всередині команди. Проти "Динамо" йде якась інформаційна кампанія".

У найпровальнішому для себе сезоні-2013/2014, який завершився відставкою Блохіна.

Про алкоголь і закуску

19. "З чим був беляш?"

ОВБ помилково приписують розповідь про те, як у Полтаві під час календарного матчу чемпіонату "Ворскла" - "Динамо" (2:2 восени 2013-го) в нього "кинули два беляші". Насправді це слова одного з адміністраторів київського клубу. Блохін же після матчу лише веселився: "Треба було пляшку горілки і беляш кинути, щоб закусити". І перепитав: "А з чим був беляш?". А з чим він може бути взагалі?

20. "І як він "сушив"? "Сушить" зазвичай з ранку".

У відповідь на запитання журналіста про те, чи не здалося Блохіну, що "Бордо" у першій грі 1/16 Ліги Європи-2013, в Києві "сушив" гру, тобто - грав на 0:0 (зіграли - 1:1). Можна подумати, що ОВБ такого терміна ніколи не чув? А ось те, що нервував, відповідаючи на це питання, це - очевидно.

Зате він - ненудний! Здоров'я вам, Олег Володимирович!