УКР РУС

"Не знаю, як не отримав штраф за перевищення швидкості": почав у Фергюсона, виграв АПЛ з Лестером, дебют в ЛЧ у 34 роки

19 жовтня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЄКТ
Автор: Любомир Кузьмяк

Кар’єра захисника Антверпена Річі Де Лата нагадує кіношний сценарій із красивою розв'язкою. Дебют у Лізі чемпіонів на порозі 35-річчя на Камп Ноу у футболці улюбленого клубу дитинства. Що може бути краще?

Футбол 24 спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає про Річі Де Лата, футбольне життя якого дивує і захоплює своїми віражами.

Прем'єра у Лізі чемпіонів

61-а хвилина матчу Барселона – Антверпен. Бельгійський чемпіон важко стартує у Лізі чемпіонів на Камп Ноу. Минула лише година ігрового часу, а гості уже пропустили чотири сухих м’ячі. Резервний арбітр підіймає табличку із цифрою 2 – на бровці поля з’являється Річі Де Лат. Carpe diem – Де Лату 34 роки, 9 місяців і 22 дні. Це один із найпізніших дебютів у Лізі чемпіонів останнього десятиліття.

За цими цифрами – непроста життєва історія, яка вмістила 17 років та 12 клубів. Авторитетний The Athletic промовисто описував старт кар’єри Річі: "Саме в Антверпені розпочався його футбольний шлях з нервових подорожей містом у 13-річному віці, ховаючи королівський значок на своєму рюкзаку, адже хлопець мешкав неподалік стадіону їхнього запеклого суперника Беєрсхота".

Зарядись енергією футболу, переглядаючи довгоочікувані матчі Ліги чемпіонів разом із HLIBNY DAR. Напої бренду виготовлені на воді з артезіанської свердловини та з високоякісних спиртів класу “Люкс”. Адже HLIBNY DAR – вибір тих, хто цінує не тільки якісний футбол, але й преміальний смак.

В основу "червоних" Де Лат потрапив 2006-го, коли в Антверпен перебралися Раян Шоукросс, Даррон Гібсон та Фрейзер Кемпбелл, котрі належали Манчестер Юнайтед. Згідно з умовами партнерства двох клубів молоді англійські таланти отримували шанс у команді з портового міста. Очолював Антверпен теж британець – Воррен Джойс, якого Де Лат вважає своїм футбольним батьком (згодом вони перетнуться в Австралії, коли кар’єра Річі перетне екватор).

Невдовзі Де Лат і сам поїхав на Туманний Альбіон, проте перший досвід у Сток Сіті виявився жахливим. У молодого бельгійця та Тоні П'юліса стосунки не склалися одразу. Насамперед через стиль футболу, який проповідував менеджер Сток Сіті.

Я отримав м'яч і почав бігти. Я пройшов кількох суперників і прострілив у штрафний майданчик. Тоні зупинив тренування і сказав: "Ми тут цього не робимо". Я зрозумів, що це не для мене. Це був не футбол. Я просто копнув м’яч вбік і сказав: "Удачі!"

Одного дня Де Лату зателефонував агент і повідомив новину, яка здавалася примітивним жартом – його запрошує Манчестер Юнайтед. Як виявилося, Джойс порекомендував підопічного серу Алексу Фергюсону, а той запросив хлопця на Олд Траффорд. Наставник Антверпена пояснював Де Лату: "Я поручився за тебе перед сером Алексом. Тепер все залежить від тебе".

Перша розмова з Фергюсоном і зірки навколо

Перший день у Керрінгтоні, на базі Юнайтед, видався особливим. Спершу Річі познайомився з тренером "молодіжки" Уле Гуннаром Сульшером, а потім відбулася зустріч з легендою. "Сер Алекс ставився до мене чудово, – розповідав Де Лат в інтерв’ю The Athletic. – Він ходив коридорами на базі і зупинявся, щоб поговорити з усіма: гравцями основи, юнаками та кухонним персоналом. Він був справжнім джентльменом".

Річі згадував – під час першої зустрічі у кабінеті Фергюсона він не промовив і двох слів. А ще небагато зрозумів із того, що сказав тренер – усе через особливий шотландський акцент сера Алекса. "Я тремтів і сильно спітнів", – ділився емоціями футболіст.

Спочатку Де Лат просто гуляв поруч із тренувальними полями і зустрічав зірок: Гіггза, Невілла, Скоулза. "Я пройшов шлях від невідомого гравця до першого бельгійця, який грав за Юнайтед. Раптом мені почали дзвонити з бельгійських газет. Я перетворився з ноунейма на "хлопця з іменем". Це був тривожний дзвінок, тому що я мав багато працювати", – казав футболіст.

Річі зізнавався, що на тренуваннях намагався не вступати у жорсткий відбір, щоб не травмувати іменитих партнерів. Зрештою, у дублі Сульшера, якого Де Лат називає чудовим тренером, майбутніх зірок теж вистачало: Погба, Македа, Фостер, Дрінквотер.

Народження Лестера і оренда у Боро

Де Лат провів лише шість матчів за Манчестер Юнайтед. Навіть за відсутності Невілла сер Алекс робив ставку на Рафаеля Сілву чи Карріка, які виходили справа в обороні. Тож бельгієць вирушав у систематичні оренди. Так тривало до 2012-го, коли Де Лат перебрався в Лестер.

У дебютному сезоні Річі став учасником епічної розв’язки у плей-оф за вихід в АПЛ, коли Уотфорд на 7-й компенсованій хвилині зусиллями Троя Діні вирвав перемогу (у попередній атаці Лестер не реалізував пенальті). Та вже наступного року "лисиці" виграли Чемпіоншип зі 102-ма очками.

Якщо у МЮ Де Лат тренувався зі сформованими зірками, то у Лестері майбутні топи Варді, Марез і Канте буквально формувалися на його очах. Річі розпочав майбутній чемпіонський сезон у старті, відіграв сім матчів, проте після домашньої невдачі з Арсеналом (2:5) бельгійця замінив Денні Сімпсон. Надалі Де Лат лише п’ять разів виходив на заміну, а потім узагалі був орендований Мідлсбро.

Я не хотів нікуди йти. В останній день трансферного вікна мені зателефонував агент і сказав, що Мідлсбро дуже цікавиться мною. Моя дружина перебувала на сьомому місяці вагітності, а моя старша донька Ліллі ходила до школи й добре вчилася. Тож я відповів відмовою, – пояснював своє рішення Де Лат.

Після цього він поспілкувався з тренером Лестера Клаудіо Раньєрі, який заявив, що не може гарантувати Річі місце на полі. А тоді зателефонував менеджер Мідлсбро Айтор Каранка і намагався переконати бельгійця. Де Лат відмовив і йому, однак пізно ввечері сів у автомобіль і таки поїхав у Мідлсбро, щоб підписати контракт.

Два свята в один день

Де Лат відіграв 10 матчів за нову команду, допоміг їй фінішувати другою у Чемпіоншипі та підвищитися у класі. У заключному турі бельгієць залишився на лаві запасних – у випадку поразки Брайтону його команда втрачала путівку в АПЛ. Та усе завершилося вдало – 1:1. Таким чином, Де Лату підкорилося унікальне досягнення – він здобув дві медалі найвищих англійських дивізіонів протягом одного сезону. Але доля підготувала йому ще більший сюрприз.

Зранку 7 травня перед грою з Брайтоном Де Лату зателефонували з Лестера і сказали, що чекають його ввечері на стадіоні ("лисиці" у заключному турі приймали Евертон) – він повинен отримати свою медаль за перемогу у Прем’єр-лізі. Річі відсвяткував успіх із Мідлсбро, отримав медаль, випив шампанського і поїхав у сусідній Лестер.

Я не знаю, як мене не оштрафували за перевищення швидкості, тому що я заїхав у Лестер в рекордно короткий термін. Я приїхав туди одразу після перерви, переглянув другий тайм, а потім одягнув свою форму разом із рештою хлопців для церемонії вручення трофею. Так я отримав другу медаль за день. Це було неймовірно, – описував той шалений день Де Лат.

Грав у нападі в Австралії та був лідером чемпіонського Антверпена

У наступному сезоні Річі став гравцем Астон Вілли, але на самому початку травмував хрестоподібну зв’язку коліна та пошкодив сухожилля. Тривалий процес відновлення, часта зміна тренерів і робота зі Стівом Брюсом остаточно переконали Де Лата – треба покидати Бірмінгем: "Футбол Стіва Брюса був схожим на те, що робив Тоні П'юліс, але у Тоні принаймні був план. Пам’ятаю, на тренуванні Стів кидав м’яч у центр і казав: "Давайте грати", ніби нам було менше дев’яти років. Це божевілля".

2018-го Річі ненадовго повернувся в Антверпен, а тоді несподівано перебрався в Австралію до добре знайомого Воррена Джойса. У Мельбурні бельгієць став капітаном і навіть зіграв у ролі нападника, забивши сім голів у А-Лізі. Одним із факторів, який змусив Де Лата повернутися в Антверпен став Кобі, американський кокер-спанієль. Річі подарував його своїй дружині на 18-ліття. Сім’я не взяла чотирилапого друга із собою до Австралії та залишила у родичів. Після повернення додому на Річі та його дружину чекало велике розчарування – у 13-річної собаки виявили пухлину. А через два місяці Кобі не стало.

Нині Річі Де Лат проводить свій п’ятий сезон у рідному Антверпені після повернення. Його команда вперше за останні 66 років стала чемпіоном Бельгії, а Річі був ключовим виконавцем у побудовах Марка ван Боммеля. До унікальних титулів із Лестером та Антверпеном 34-річний Де Лат додав дебют у Лізі чемпіонів на Камп Ноу. Здається, це ідеальний фрагмент неймовірної кар’єри.