УКР РУС

Не кажи "гоп"... Підсумки фіаско "Шахтаря" у Швейцарії

4 серпня 2016 Читать на русском
Автор: Олександр Гапоненко

"Футбол 24" продовжує підсумовувати провал "гірників" у кваліфікації Ліги чемпіонів.

Ви ще не відійшли від приниження збірної України на Євро-2016? "Шахтар" додав ще один привід для смутку...

По гарячих слідах і на емоціях важко підводити підсумки будь-якого матчу. Оскільки висновки виходять не завжди об'єктивними, і в поразці можуть бути винні, наприклад, всесвітня змова, арбітри, УЄФА чи навіть махерові рушники.

Але говорити про провали потрібно. Дискутувати, шукати справжні причини, аналізувати.

Перша об'єктивна причина провалу "Шахтаря" у кваліфікації ЛЧ 2016/17 – провина тренера.

Сперечатися з цим безглуздо, та й сам Паулу Фонсека не шукав відмовок про штучне поле, суддівство чи постійні ігри "не вдома". Він тренер, він відповідає за результат. Він вибирав склад, він підбирав тактику на перший поєдинок і матч-відповідь, і він помилився. "Шахтар" провалив другий тайм у Берні та матч-відповідь загалом після комфортного рахунку у Львові.

Списати все на нереалізацію "гірників"? Це версія для коментарів Євгена Селезньова ("Ми забили менше, ніж суперник, тому програли..."), але не більше. Краще не починайте...

Найпопулярніші причини провалу серед уболівальників так чи інакше пов'язані з кадровими рішеннями нового тренера "Шахтаря".

А най-найважливіше, що варто відзначити: "Шахтар" кардинально змінив побудову гри. Команда перейшла на схему 4-4-2, зі своїми нюансами ведення гри: початок атак за допомогою одного з центрхавів, зонна, а не персональна гра при стандартах і так далі. Детальніше прочитайте про це в розборі першого матчу "Шахтаря" та "Янг Бойз" у Львові від Дмитра Поворознюка.

Команда лише притирається до вимог Фонсеки, а часу на це, як ви розумієте, немає. Сезон вже стартував і відразу ж з ходу Ліга чемпіонів. Вирішувати завдання треба тут і зараз, часу для повільного включення немає.

Найбільш популярна претензія до тренера Ярослав Ракицький на лаві запасних. "Гірники" без Ярика втратили одну зі своїх головних фішок останніх років старт атаки від Ракицького, перший пас, в тому числі фірмову діагональ з лівої.

З Фонсекою "Шахтар" починає атаки через нову пару захисників Кривцов-Ордець, а також за допомогою одного з півзахисників Фреда або Степаненко. У кого перший пас краще з усієї цієї компанії? Конкурувати в цьому компоненті з Ракицьким, мені здається, може лише Фред. Але за такого варіанту "Шахтар" втрачає дуже технічного гравця на прийомі м'яча в центрі поля та зв'язку захисту й атаки.

Як наслідок, що випливає з критики уболівальників "Шахтаря" команди без Ракицького – взагалі сама пара центральних захисників. Чи залишиться така пара беків і після фіаско?

Друга причина для критики нового "Шахтаря" Фонсеки атака "гірників". Новий "Шахтар" грає з двома форвардами, причому далеко не завжди це класичні нападники, вже не кажучи про те, що на сьогодні в основному складі немає бомбардира в класичному розумінні цього слова.

Основна пара форвардів Тайсон-Едуардо. Після травми Бернарда Фонсека став використовувати Тайсона в півзахисті, і одне місце в нападі залишилось вакантним. Для кого? Дентінью? Селезньова? Факундо Феррейру тренер прибрав зі складу у Швейцарії аргентинця не було.

І головне питання по атаці грати в Лізі чемпіонів (проти найсильніших команд Європи) збиралися з таким підбором форвардів? Сміливо. Звичайно, Фонсека працює з тими футболістами, які є в наявності, і можливо, нападника й шукали, але кого зараз затягнеш в Україну?

Недооцінка суперника? Я в ці дурниці не вірю. Будь-якого суперника розбирають до кісточок. Єдине, що при таких поразках одразу ж помітно відсутність агресії. "Шахтар" намагався на класі, без надриву зберегти свою перевагу. Це теж вибір тренера як грати: агресивно в атаці чи зіграти по рахунку, шукати вільні зони і можливо, щось тай закотимо. Фонсека вибрав другий варіант. І промахнувся...

І одна найжорсткіших версій кваліфікація Паулу Фонсеки. Мовляв, з Луческу такої фігні не було... Ага, звичайно! Провали з колишнім Містером пам'ятають навіть гравці. Капітан "Шахтаря" після матчу згадав, що вилітали з Луческу від таких команд, як "Вікторія" (Пльзень) і "Рапід" (Бухарест). Всяке бувало...

А які ваші версії провалу?