УКР РУС

Роман Зозулі зі збірною України – три головні моменти, якими ми пишаємося

16 травня 2017 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

"Футбол 24" підбиває підсумок 7-річної кар’єри Романа Зозулі у головній команді країни.

27 років – зовсім не той вік, щоб призупиняти кар’єру у національній збірній. Проте бувають особливі випадки. Один такий випадок трапився із Романом Зозулею, де-юре – форвардом Бетіса, де-факто – футболістом без ігрової практики. Востаннє він виходив на поле ще 22 січня – зіграв 52 хвилини проти хіхонського Спортінга. А востаннє забивав 20 квітня минулого року. Його гол дозволив Дніпру відсвяткувати мінімальну перемогу над Зорею у півфіналі Кубка України.

Тому, коли Андрій Шевченко вніс Зозулю до розширеного списку на березневий матч із Хорватією, це спровокувало глузливі коментарі і критику. "Те, що з ним сталося – це болюче місце для всіх нас, – спробував пояснити головний тренер національної команди, маючи на увазі перехід Зозулі у Райо Вальєкано, який закінчився грандіозним скандалом загальнодержавного значення. – Ми викликаємо його для того, щоб підтримати. Плюс – щоб дати йому шанс". Та все ж до остаточного складу на Хорватію Роман не потрапив.

Збірна України – не санаторій і не кабінет психолога. Це розуміли усі і, на щастя, це розумів сам Роман Зозуля. Героїчний образ волонтера №1 серед українських футболістів аж ніяк не в’язався із незаслуженими, на думку спільноти, викликами в головну команду. Тому нападник продемонстрував мужність і прийняв рішення, яке заслуговує на повагу. Він призупиняє виступи за збірну України.

Для тих, хто забув, яким красенем був Роман Зозуля, коли одягав синьо-жовту футболку у свої найкращі часи, "Футбол 24" нагадує кілька епізодів.

Епізод 1

Свій перший матч за збірну України Зозуля провів 2 червня 2010 року. Тодішній наставник націоналки Мирон Маркевич випустив 20-річного форварда Динамо у товариському матчі проти Норвегії. На 78-ій хвилині Зозуля підстеріг свій шанс після того, як голкіпер скандинавів невпевнено парирував удар Коноплянки зі штрафного. Рахунок 1:0 зберігся до фінального свистка.

Епізод 2

Україна провально розпочала відбір на ЧС-2014. Після феєричної нічиєї з Англією на "Вемблі" ми втратили 2 очки проти Молдови (0:0) і програли на власному полі Чорногорії (0:1). Ситуацію взявся рятувати новий головний тренер – Михайло Фоменко. У першому ж матчі – перемога на полі прямого конкурента. Польщі забивали Ярмоленко, Гусєв і Зозуля. Плюс – Роман виконав асист на Олега Анатолійовича, коли організовувався другий гол.

Епізод 3

За крок від мрії довелося зупинитись. Україна "на жилах" прорвалася у стикові матчі за путівку на бразильський Мундіаль і навіть перемогла у першій із двох дуелей збірну Франції – 2:0. На "Олімпійському" рахунок розмочив саме Роман Зозуля.

Це був найяскравіший період форварда у національній команді. Важка травма, отримана навесні 2015-го проти збірної Іспанії, стала поворотним моментом для Зозулі. Через неї він вибув із футболу на півроку і вже не зумів повернутися на колишній рівень. Поки що?

"Я не кажу до побачення – я просто хочу знову показати, що є достойним гравцем збірної України!" (с) Роман Зозуля.

Сторінка автора у Facebook

"Воїн на полі, патріот в житті". Топові вчинки Романа Зозулі, які заслуговують на respect