УКР РУС

Наймолодший дебютант, постріл на ЧС-2006, натягнуті стосунки з Блохіним: якою була кар'єра Реброва-гравця в збірній

30 червня 2023 Читать на русском

Прихід Сергія Реброва на тренерський місток збірної став для всіх знаковою подією. Але й кар'єра футболіста у жовто-синіх кольорах у нього була далекою від тривіальної.

Пара Шевченко-Ребров ще довго буде прекрасним ностальгічним спогадом українських шанувальників футболу. Окрім чудової ігрової кар'єри, обидва тепер можуть похизуватися досвідом роботи у збірній України в ролі тренера.

Блохін, Шевченко й решта у полоні "традиції", Маркевич-унікум з нюансом – як склалася доля екс-тренерів збірної України

Футбол 24 пригадує кар'єру Реброва-гравця у збірній України.

Наймолодший дебютант

Сергій Станіславович дебютував у жовто-синій футболці у другому матчі збірної України в історії. Суперником підопічних Віктора Прокопенка були Сполучені Штати Америки. Впродовж гри команди обмінювалися небезпечними моментами, але цифри на табло не змінилися.

Втім, на 76-й хвилині трапилася подія, яка увійшла в історію українського футболу: молодий Ребров замінив Сергія Ковальця. На той момент нападнику з 14 номером на спині було лише 18 років та 24 дні. Цей рекорд наймолодшого дебютанта збірної тримається й донині.

Зріст не означає нічого

У відборі на Мундіаль 1998 року національна команда поїхала демонструвати свої сили у Північну Ірландію. Перший тайм пройшов у рівній боротьбі, і Йожеф Сабо, аби оживити сили спереду, випустив на поле Реброва.

Працьовитий та талановитий нападник не підвів. Ребров відгукнувся на навіс Скрипника та перестрибнув усіх північноірландських захисників, у порівнянні з якими виглядав шестикласником на випускному старших друзів. Згодом подібні стрибки стануть візитівкою Реброва.

Простих суперників на рівні збірних не буває

Коли Реброву-тренеру сказали, що Україна повинна обігрувати Північну Македонію та Мальту, він не на жарт роздратувався. Фахівець нагадав, що сьогодні у футбол вміють грати усі, тому легких прогулянок не буде з жодною командою.

Це він розумів вже давно, адже в тому ж таки відборі на ЧС-1998 Україна добре намучилася з албанцями. На щастя, вдалося взяти 6 з 6 очок: в обидвох матчах голи Реброва стали єдиним аргументом у протистоянні.

Пам'ятний ЧС-2006

Мундіаль в Німеччині був справжнім святом для українських вболівальників. Збірна зуміла пройти аж до 1/4 фіналу, де програла лише майбутнім чемпіонам світу. Особливим він став і для Реброва, якому вдалося двічі відзначитися у воротах суперника.

Гол саудитам з дальньої дистанції ще довго вважатимуть окрасою того Мундіалю, а пенальті у ворота Швейцарії та історичний вихід у наступний етап український футбол не забуде ніколи.

Виклик Блохіну

Очоливши збірну, Олег Блохін збудував нову команду, в якій практично не знаходилося місця Реброву. У кваліфікації на Мундіаль нападник майже не грав, але Блохін давав результат, тож запитань до нього не було.

Втім, миритися з поразкою Ребров не збирався, а оформив красиве повернення в Динамо та став найкращим гравцем сезону. Це звання він отримав акурат перед оголошенням списку щасливчиків, які поїдуть у Німеччину. Тиск громадськості та клубу не залишив тренеру вибору.

На турнірі Ребров зіграв важливу роль та провів на полі багато часу, але після нього Блохін вже дав чітко зрозуміти, що не розраховує на послуги футболіста. 75 матчів, 15 голів та багато щасливих спогадів – ось якою була кар'єра Реброва у збірній України.