УКР РУС

Наполі розгромив Рому завдяки перформансу Інсіньє, Мертенса та Руїса – Фонсека зазнав першого гучного фіаско в сезоні

30 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 9-го туру Серії А Рома зазнала нищівної поразки в Неаполі.

Рома підходила до матчу проти Наполі взагалі без поразок у сезоні (за виключенням технічної у першому турі Серії А) й маючи в активі всього три нічиї при восьми перемогах у всіх турнірах. В разі звитяги у звітному матчі римляни піднялись би на другу позицію, однак неаполітанці явно не збиралися віддавати очки – успіх у поєдинку з "вовками" дозволив би партенопейцям наздогнати Ювентус. Словом, боротись було за що.

Матч розпочався із короткої розвідки з ледь помітною перевагою гостей. Вже на 3-й хвилині вони могли відкривати рахунок зусиллями Педро, якому дали пробити з лінії півкола, однак нападник вистрілив над поперечкою. Втім, ще до 10-ї хвилини господарі перехопили ініціативу, захопивши контроль над м'ячем і почавши кружляти навколо карного майданчика Роми. На 13-й у Наполі пройшов перший момент – це Інсіньє замкнув простріл Лосано ударом у дотик з меж штрафного, але м'яч пролетів у метрі від стійки! На 21-й з периметру стріляв Зєлінскі – точно в руки Міранте.

На 20-х хвилинах за римлян стали тривожно, адже вони взагалі відмовились від контргри. "Партенопеї" безроздільно тримали м'яч на чужій половині поля й заробили вагон кутових – гостроти з них не приходило, але Рома при спробах контратакувати постійно втрачала м'яч на десь півшляху до центрального кола. Згодом неаполітанці почали відкриватись між лініями та спинами захисників, що на 29-й хвилині вилилось у фол Ібаньєса проти Мертенса на лівому куті штрафного. Інсіньє взявся виконувати стандарт, завдавши прямого удару під ближню стійку – так рахунок і було відкрито. 1:0!

Рома могла відігратись на 34-й хвилині з кутового, після якого пройшла скидка на Крістанте, але Бріан з мінімальної дистанції не зміг влучити по воротах. Наполі відповів серією атак та двома гольовими епізодами: на 36-й хвилині Лосано стріляв повз правий кут з лінії штрафного, а на 43-й Зєлінскі класним пасом запустив Мертенса на лівий край – Дріс пробив метрів з семи у дальній кут, але Міранте парирував. Між цими епізодами гості ще й без Манчіні залишились – Джанлука отримав пошкодження, поступившись місцем на полі Жуану.

На перерву команди пішли за шаленої ігрової переваги Наполі та рахунку 1:0 на користь господарів. Другий тайм Пауло Фонсека розпочав із заміни травмованого Верету на Вільяра, а підопічні Дженнаро Гаттузо розпочали зі створення небезпечних моментів – зокрема, вже на 49-й хвилині Лосано увірвався у штрафний з передачі від Мертенса, після чого пробив у ближній кут. Міранте врятував Рому, а польові футболісти гостей на десять хвилин відвели гру від власних воріт.

Ромі на 50-х хвилинах навіть вдалося навіть провести кілька перспективних атак лівим флангом, але нічого цікавішого за постріл Джеко з 20 метрів в руки Мерету "вовки" не вигадали. Зрештою, за таку беззубість їх показово покарали на 64-й хвилині: Руй на власній половині поля п'яткою відрізав Карсдорпа, якому захотілось попресингувати, а Інсіньє через його зону розігнав контрвипад з пасом на лінію півкола під удар Руїсу – Фабіан же пробив точно в правий нижній кут. Міранте, схоже, банально втратив ворота. 2:0!

В наступні 15 хвилин швидкості у матчі були невисокими, а моментів виникало обмаль. Наполі явно грав по рахунку, очікуючи шанси на контратаки, а Пауло Фонсека спробував перегорнути гру замінами – на поле вийшли Карлес Перес і Борха Майораль. Втім, за цілу третину тайму римляни змогли огризнутись лишень ударом Пеллегріні з 25 метрів (над поперечкою). Нічого конкретнішого "вовки" не створили, а на 81-й хвилині Наполі зняв усі питання щодо переможця: свіжий Ельмас потужно пробив з дистанції, Міранте парирував перед собою, а Мертенс зіграв на добиванні – 3:0!

Втім, це ще був не кінець. Крапку у зустрічі поставив Політано, який вийшов на заміну й на 87-й хвилині принизив римську оборону: Маттео прийняв м'яч на лінії півкола й прорвався крізь чотирьох захисників, після чого обіграв голкіпера й забив у порожні ворота – 4:0! Ось це вже був кінець.

Таким чином, Наполі набрав 17 очок, піднявшись на шосту позицію в турнірній таблиці Серії А й наздогнавши Ювентус. Рома має стільки ж залікових балів і йде п'ятою.

Рома не вийшла на матч

Пауло Фонсека проводить хорошу роботу в Ромі, витискаючи з обмеженого складу та скромного підсилення максимум. Без чемпіонських амбіцій керівництва і з досить розбалансованим по віку та якості колективом португалець не програв жодного матчу в сезоні та лідирував за очікуваними голами, але у поєдинку в Неаполі сталося те, що мало статися – "вовки" не витримали темп і провалили лобову зустріч з конкурентом на місце в ЛЧ.

Рома, схоже, просто не вийшла на зустріч. Після непоганих стартових хвилин римляни втратили ініціативу й майже не контратакували, за весь матч отримавши лишень півтора шанси на гол – після удару Педро на 3-й хвилині та з невдалого пострілу Крістанте на 34-й. Загалом, з восьми ударів по воротах Мерета жоден не досягнув показника 0,1 xG, а середня їхня вага склала 0,039 xG (проти 0,147 xG у Наполі).

Після години гри "джалороссі" стали сипатись структурно – гол Фабіана Руїса, який розпочався з неправильного пресингу Карсдорпа, став показовим. Створити щось у відповідь не вдалося, а в останні десять хвилин гості банально перестали добігати за суперниками. Як наслідок, маємо заслужені 4:0, однак прикрим для Роми є не рахунок і навіть не зміст гри.

Прикрим є той факт, що неаполітанці не дуже-то й тиснули – у них було всього 4 проникних паси (проти 5 у римлян), вони тримали м'яч всього 55% ігрового часу і вдосталь дозволяли грати на власній третині поля. При цьому середня інтенсивність пресингу виявилася не тільки низькою (18,88 PPDA), а й нижчою, ніж у римлян (17,31 PPDA). За єдиноборствами та обіграшами на дриблінгу перевага господарів виявилась мінімальною.

Наполі не продемонстрував чогось неймовірного. Підопічні Дженнаро Гаттузо зіграли організованіше, агресивніше й швидше, але це точно не тактичний перформанс. Рома могла чіплятися за результат, але команді не вистачило ні свіжості, ні ідей, ні структури, ні бажання. Саме тому "вовки" не зможуть боротися за Скудетто.

Колективна звитяга неаполітанців

Навіть в індивідуальному аспекті у Наполі не можна виділити MVP, але є три футболісти з найвищими оцінками від статистичних порталів. Це – Лоренцо Інсіньє, Дріс Мертенс і Фабіан Руїс.

Найбільш помітною фігурою у матчі можна назвати Інсіньє. Капітан виконав блискучий гол зі штрафного, розігнав другу гольову атаку, а також запам'ятався красивим святкуванням забитого м'яча – з футболкою Марадони в руках. Взагалі, для лідера партенопейців і великого патріота Неаполя цей вечір був особливим, адже він називав Дієго Армандо богом.

Втім, це лірика, а по факту у Інсіньє не було нічого небезпечного, окрім цих двох ТТД. П'ять його навісів виявились неточними, в обіграш на дриблінгу Лоренцо не йшов, та і жодного фолу він на собі не зібрав – при всій яскравості, за показником залученості до атак кеп йде у середині списку гравців Наполі. Набагато кориснішим став Мертенс, який і штрафний для Інсіньє заробив, і сам забив, і викотив дві передачі під удар партнерам. Дріс класно відкривався за спинами захисників і став найгострішим футболістом у матчі проти Роми (0,73 xG + 0,12 xA).

Втім, за всіма іншими показниками бельгієць також не випередив конкурентів. У нього всього 17 пасів (14 точних), два виграних єдиноборства з шести та нуль успішних обіграшів на дриблінгу з двох спроб. Звісно, Дріс компенсував це шикарною позиційною роботою, але на статус одноосібного MVP зустрічі його статистика не дуже тягне.

Тіньовим героєм Наполі став Фабіан Руїс. Іспанець виконав шість точних довгих передач з шести, виграв п'ять із семи єдиноборств, виконав чотири відбирання в п'яти епізодах та став третім серед основних футболістів Наполі по залученості до атак (без урахування ударів та пасів без них). Зрештою, він забив переломний гол у зустрічі – втім, це був його єдиний удар. Фабіан нікому не асистував і загубився у безпосередньому загостренні гри.

За великого бажання можна скласти ще одну трійку героїв матчу – а може й не одну. Всі неаполітанці загалом провели хороший матч, але явно розділилися на тих, хто тягає рояль і хто на ньому грає. У топ-матчах для перемоги цього рівня може не вистачити, але Рома виявилась настільки "мертвою", що вдалося оформити розгром.