УКР РУС

Наполі – Арсенал: перемога "канонірів" в економ-режимі, безславний виліт неаполітанців та англійські рекорди

19 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Арсенал в рамках матчу-відповіді чвертьфіналу Ліги Європи переграв Наполі та вийшов у півфінал турніру.

Наполі на правах господаря розпочав з кількох негострих атак, однак Арсенал дуже швидко перехопив ініціативу. Особливої гостроти лондонці не створювали, однак їм вистачало і звичайного контролю над м'ячем – на відміну від італійців, які до 14-ї хвилини виглядали вкрай пасивно. На 15-й же вони могли вийти уперед після контратаки, яку розігнав Кулібалі, а завершив ударом з правого краю штрафного Кальєхон – Чех парирував постріл.

Наполі – Арсенал – 0:1 – відео гола

Даний момент надихнув неаполітанців, яким вдалося забити на 24-й хвилині після розрізного пасу на Міліка. Той ефектно перекинув Чеха, однак навіть не встиг відсвяткувати через піднятий прапорець лайнсмена. На 28-й же арбітри не заважали відзначитись поляку з навісу Зєлінскі, але нападник, пробивши головою, банально не влучив у ворота. Арсенал відповів дальнім ударом Обамеянга, який не став проблемою для Мерета.

В середині першого тайму "каноніри" зазнали дуже неприємної втрати. На 32-й хвилині на рівному місці потягнув м'яз Аарон Ремзі, який виглядав найкращим на полі; його довелося змінювати на Мхітаряна. Для Наполі це було непогано, але вже за дві хвилини після появи Генріха на табло загорілися "0:1" – катастрофічні цифри для місцевої публіки. Все сталося через порушення в метрах 25-ти від воріт Мерета; Овідіо Хацеган призначив штрафний, а Ляказетт красивим пострілом у дев'ятку вивів свою команду уперед. Голкіпер навіть не поворухнувся.

Наполі тепер потрібно було забивати чотири голи. Підопічні Карло Анчелотті не здалися і спробували забити бодай один ще до перерви: так, Хосе Кальєхон на 41-й хвилині замкнув високу подачу Гулама ударом головою, а на 43-й пробив в дотик з прострілу Інсіньє – в обох випадках м'яч пройшов повз ворота. Крім того, Фабіан Руїс спробував перекинути Чеха з центру поля, а невтомний Кальєхон міг заробити червону картку для Колашинаца – захисник збив його перед власним карним майданчиком, але судді проігнорували епізод.

До перерви рахунок так і не змінився, а от за три хвилини після відновлення поєдинку Арсенал міг остаточно добити Наполі – це Обамеянг пробив метрів з 11-ти після прострілу Мхітаряна, однак Мерет якимось дивом парирував. Надалі неаполітанці перехопили ініціативу та провели кілька непоганих атак, але найцікавішу з них на 60-й хвилині слабеньким ударом запоров Інсіньє. Анчелотті одразу ж зняв його з гри, чим неабияк розлютив; Лоренцо жбурляв пляшки з водою та стояв окремо від лавки на ногах.

Вихід Юнеса та Руя ніяк не допоміг Наполі. Арсенал перейшов на оборонну модель з Ельнені в центрі, вдало збиваючи атакувальний темп суперника. Господарі щось створювали лише з флангів, однак моменти були банальними: можна згадати хіба що неточне замикання подачі у виконанні Кірікеша на 63-й хвилині, дальній невдалий удар Міліка на 72-й та неоковирне замикання Ареком простріла на 74-й. Натомість, у власні ворота міг забити Монреаль, який при спробі винести флангову передачу влучив у Чеха.

До 80-х хвилин кількість гостроти на полі впала практично до нуля. Анчелотті вже присів на лавку, англійці катали м'яч та тікали до кутових прапорців, а на трибунах ставало все тихіше. Гості впевнено довели матч до перемоги, яка вивела їх до півфіналу Ліги Європи.

Арсенал грав у економ-режимі

Унаї Емері перед матчем закликав свою команду зіграти так, ніби рахунок 0:0, вимагаючи успішно відоборонятись та забити бодай один м'яч – баск розумів, що на своєму полі неаполітанці цілком можуть влаштувати розгром. До 35 хвилини гості успішно виконували вимоги свого тренера, не поступаючись за кількістю ударів (3:3, 1:1 в площину), трохи частіше обігруючи, відбираючи та перехоплюючи м'яч, а також якісніше з ним працюючи – так, при 43% володіння вони виконали 129 передач проти 181 у Наполі, при цьому суттєво переважаючи за просуванням в останню третину (60:76).

Фантастичний гол Ляказетта не виходив з логіки досить рівного поєдинку – просто майстер показав свій клас. Цей удар вбив останні надії "Партенопеї" на півфінал, але також знищив мотивацію "гуннерів" до нормального футболу. За наступну годину вони завдали стільки ж ударів, скільки в стартові 30 хвилин, хоча якість їх була вбивчою – Мерет відверто врятував господарів. Наполі довзолили завдати 17 пострілів по власних воротах, тримати м'яч 70% ігрового часу та набити потрійну перевагу зі кількістю передач.

Арсенал після супермоменту Обамеянга на 48-й хвилині відверто чекав на фінальний свисток. Підопічні Унаї Емері все більше закривалися та грали на відбій, практично відмовившись від контргри – і це проти команди, яка всім складом стоїть на твоїй половині поля. Видовище було гнітючим, але зрозумілим – чотири голи "каноніри" все одно не пропустили б, а от сили на АПЛ треба берегти.

Наполі розчарував

Неаполітанці знаходились в складній, але досить робочій ситуації. Забити два голи на "Сан Паоло" для такої команди не проблема – тим паче виїзним "канонірам", яких впевнено бив БАТЕ і яких громив Ренн. У цьому матчі потрібно було всього лише нав'язати Арсеналу свій темп та забити швидкий гол, а далі нестабільні підопічні Емері цілком могли "поплисти". Не все сталося, як гадалося.

Перші 15 хвилин Арсенал взагалі забрав, а в наступні 20 вони не допустили швидких контратаки із завершенням – момент Кулібалі-Кальєхона залишився єдиним. Неаполітанці погано просували м'яч уперед і практично не розрізали оборону, яка майстерно ловила суперника у офсайдні пастки. Гості досить ефективно захищалися й гостро відповідали, створивши навіть більше моментів.

Особливо слабкість Наполі проявилася після пропущеного голу. Арсенал став відверто чекати на свисток, віддавши господарям м'яч та ініціативу, але підопічні Анчелотті банально не знали, що з цим робити. Позиційна гра італійців шкутильгала на обидві ноги, тому їх єдиною зброєю стали флангові подачі: до голу Ляказетта вони провели лише 3 кросси, а після нього – 30. Кожні дві хвилини "Партенопеї" вантажили м'яч у штрафний, але для захисту Арсенала це не склало жодних проблем. При статистиці ударів 20:7 "гуннери" завдали вдвічі більше пострілів у площину (2:4) – це взагалі ганьба.

Наполі також виявився слабшим у ментальному плані. Арсенал після втрати свого найкращого гравця зумів зібратися та забити, а потім ледь не забив ще, в той час як неаполітанці нервували на рівному місці. Кулібалі в середині другого тайму настільки вийшов з себе, що його довелося по-батьківськи заспокоювати Сократісу – серед італійців нікому було врівноважити лідера оборони. Концерт Інсіньє також підтвердив проблеми з настроєм: так, заміна виглядала дещо нелогічно, але так вирішив тренер – Лоренцо ж почав щось доводити тренеру, бісився на лавці та дивився гру окремо від неї.

Таким чином, єврокубкова кампанія Наполі завершилась безславно. Для проходу в півфінал потрібно було вмикати турбо-режим та виносити суперника на перших хвилинах, але останні небезпечні моменти італійців були організовані ще в другому таймі лондонського поєдинку. Такі команди в півфіналі не потрібні.

Цікаві факти:

– Лоренцо Інсіньє провів свій 300-й матч за Наполі. В історії клубу більше зіграли тільки шість футболістів.

– Александр Ляказетт з часу свого приходу в клуб у серпні 2017 року забив 33 голи та віддав 13 асистів. Це більше, ніж у будь-якого іншого "гуннера" за цей період.

– Арсенал у єврокубках в 17-й раз поспіль пройшов до наступного раунду після перемоги в першому матчі з рахунком 2:0.

– Одразу чотири англійські команди будуть грати у півфіналі європейських турнірів вперше за останні 35 років. Востаннє подібне трапилось у сезоні 1983/84.

– Вперше в історії два головних клуби Північного Лондону – Арсенал і Тоттенхем – дійшли до півфіналу єврокубків в одному сезоні.