УКР РУС

Нагорняк: Якщо Україна виграє Євро, настане апокаліпсис

8 червня 2011

Відомий футбольний експерт, колишній гравець національної збірної України Сергій Нагорняк в інтерв’ю сайту "Футбол 24" поділився враженнями від спарингів команди Олега Блохіна із узбеками та французами.

- Сергій, які зміни в малюнку гри збірної ви побачили при Блохіні?

- Шукати якісь відмінності наразі рано. Олег Блохін запросив кількох футболістів, на яких він і раніше розраховував – Воронін, Шевчук. Усі інші запрошував ще Юрій Калитвинцев. У першій грі до перерви гра збірної була невиразною. А ось в другому таймі українці повністю переграли узбеків, навіть куражилися на полі. Було помітно, що наша збірна сильніша за суперників. В другій грі із французами була рівна гра до того моменту, як наші опоненти провели заміни. Коли на полі з’явилися Бензема, Рібері, Малуда, Абідаль та Діабі в грі наступили суттєві зміни.

До того, була більш-менш рівна гра, ні українці, ані французи не створювали небезпечних моментів. Тобто, тривала позиційна боротьба в центрі поля. А коли Лоран Блан зробив заміни, збірна України посипалася. Вийшли на поле люди дуже високого рівня. Вони і підтвердили свій клас - за шість хвилин забили три голи. Наші захисники виявилися не готовими до такої гри. Найбільша ж проблема в центральній вісі оборони. Зрозуміло, в цих іграх не було хлопців із молодіжки, які уже застовбили за собою місце в національній команді – Ракицького, Ярмоленко, Коноплянка. Травмований Чигринський. Це велике підсилення нашої збірної.

- Тобто, французи показали наше реальне місце у європейській ієрархії, після чого говорити про перемогу на Євро-2012 уже і не доречно?

- Так, ви праві. Настане апокаліпсис, якщо України виграє Євро. Це не реально.  Звісно, хотілося потрапити хоча б в четвірку, але це не легко.

- Андрій Шевченко відіграв один тайм із узбеками, мав нагоду для взяття воріт, але не реалізував її. Як оціните його дії?

- Безсумнівно, в Андрія Шевченка є колосальний досвід, який можуть черпати його партнери. Молодь при роботі із таким футболістом мала би швидше прогресувати. Тим не менш, якби ми цього не хотіли, роки назад не вернеш. В чемпіонаті України Андрій може дати фору багатьом молодим футболістам, а ось на рівні національної збірної йому важко. Але нехай він і не виходитиме в основному складі, а тільки на заміни. Це також буде великим плюсом нашої національної команди.

- Ви згадали про проблему центральної вісі захисту. Оцініть інші ланки…

- Взагалі, у двох останніх спарингах в обороні у нас був експериментальний склад. Із чотирьох захисників, як на мене, не було жодного із основного складу. Кучер і Іщенко в "Шахтарі" навіть не грають в основі. Але інших не було. В збірній, мені здається, основними гравцями центру оборони є Ракицький, Чигринський та Михалик. Двоє з них травмовані, інший відряджений в молодіжку. Найсильнішою ланкою нашої збірної вважаю півоборону. Напад… При усій повазі до форвардів, у нас сьогодні не має такого наконечника, яким був Ребров чи Шевченко. Мілевський та Селезньов є не поганими футболістами, але… Дуже б хотілося, аби вони на Євро-2012 вистрілили, але на сьогодні є великі сумніви у цьому.

- А що скажете про Марко Девіча?

- Ось саме його я би виділив із наших нападників. У "Металісті" в Девіча пристойна статистика – він найрезультативніший в чемпіонаті за показниками "гол + пас". У матчі із французами Девіч чіплявся за м’яч, намагався загострити гру. А ось Мілевський вийшов на поле і зупинився. Не зрозуміло чого він взагалі виходив на поле.

- Загалом, грою збірної України ви розчаровані чи подібного і очікували від підопічних Олега Блохіна?

- В принципі, на подібне і очікував, нічого дивного для себе не відмітив. Ну не може Олег Блохін усе одразу перевернути. Він по накату взяв футболістів, які і до того були в обоймі. Кадрові проблеми у Блохіна теж були. Правильно він каже, є проблеми із крайніми захисниками. У провідних наших клубах на цих позиціях грають іноземці. Тому довелося викликати тих гравців, які не проходять в основу у своїх командах. Ми можемо бути спокійними лише за центр півзахисту якщо там грає Толік Тимощук. Він регулярно грає в "Баварії", але навіть коли не проходив в основу мюнхенців, завжди виділявся у матчах за збірну.

Андрій Захарчук