УКР РУС

"На тій стороні воюють екс-вболівальники Шахтаря, на нашому боці – фанати Динамо". Жорстке інтерв’ю Ігоря Суркіса "Профутболу"

26 лютого 2018 Читать на русском

Президент Динамо Ігор Суркіс дав ексклюзивне інтерв'ю програмі "Профутбол". "Футбол 24" пропонує вашій увазі найцікавіше.

Про "справу Маріуполя"

Повірте, у цій справі ми крапку ще не поставили. Я перш за все керуюся безпекою своїх футболістів, за яких я відповідаю. Кожен із вас, будучи на місці керівника клубу і маючи інформацію і документи, які мав я, не пустив би своїх футболістів на гру в Маріуполь, особливо у День Незалежності України.

Павелко: У "справі Маріуполя" потрібно поставити крапку та зробити правильні висновки

У травні 2017 року я був ініціатором того, що на НСК "Олімпійський" зібралось керівництво ФФУ. Крім Павелка, там були майже всі – президент УПЛ, Костюченко, Кочетов, Бандурко. Я сказав, що у випадку виходу Маріуполя в УПЛ потрібно думати над безпекою, особливо київського Динамо.

Фанати Динамо були одними з ініціаторів Революції гідності і треба було зробити так, щоб поїздка в Маріуполь була безпечною для вболівальників і футболістів Динамо. Будь-яка тверезомисляча людина повинна була розуміти, що могли бути будь-які провокації, коли на тій стороні воюють колишні вболівальники донецького Шахтаря. Не всі, але їх багато. А на нашій стороні воює велика кількість фанатів Динамо.

Так от, на тій зустрічі було сказано проте, що у кожному конкретному випадку, коли у якоїсь команди будуть підстави вважати поїздку в Маріуполь небезпечною – ця ситуація буде розглядатись окремо. Це було затверджено, проте не було, як кажуть, підписано. І це була найбільша наша помилка – не наполягати, щоб це було зафіксовано.

Але справа не в цьому. Бандурко, маючи всі на це підстави, відправив листа в СБУ, де було чітко вказано, що грати в Маріуполі небезпечно. Він хотів це озвучити на засіданні Виконкому ФФУ, яке проходило 20 червня. Павелко вирвав у нього цей лист і сказав, що це не його компетенція, а політичне питання. А більше всього мене насторожило, коли Павелко сказав, що він готовий сісти в автобус і супроводжувати Динамо в Маріуполь. Для чого такий героїчний вчинок робити, якщо команда Динамо спокійно може приїхати в Маріуполь і зіграти там? Я зідзвонився з Павелком і він сказав: "Це політичне питання. Давай його будемо вирішувати спокійно і тихо".

Знаючи, як ФФУ, за словами Павелка, однаково ставиться до всіх клубів, особливо до Динамо, ми відправили 3 листи – в МВС, СБУ і ДСО. У всіх відповідях було вказано, що грати у Маріуполі небезпечно.

На зустрічі з Павелком ми довго обговорювали це питання. Він сказав наступне: "Я розумію твої побоювання. Давай зробимо так: матч Верес – Шахтар перенесемо у Харків, матч Маріуполь – Динамо перенесемо у Київ. Якщо ситуація заспокоїться, то ви зіграєте 2 грудня". На цьому розмова була закінчена, ми потиснули один одному руки.

Ігор Суркіс: Якщо Маріуполь потрапить до першої шістки, то я знову вимагатиму гарантій безпеки

17 серпня на засіданні Комітету по стадіонах був присутній представник СБУ, присутність якого не була зазначена у протоколі засідання. Також не було вказано те, що він попереджав про небезпеку грати у Маріуполі в День Незалежності. У Лозанні це питання піднялось і вони сказали, що забули внести цей виступ у протокол. Але у мене є головне питання до президента ФФУ – чому жодного разу на жодне засідання комітетів представників Динамо не запрошували? На всі листи про те, що їхати до Маріуполя небезпечно, немає жодного листа, що в Маріуполь можна їхати спокійно.

Ми не боялися їхати до Маріуполя грати. Стояло питання безпеки футболістів та уболівальників. Ми зустрічалися з Павелком 25 серпня, за два дні до матчу, і я повідомив, що вболівальники їдуть самостійно. Він сказав, що фанатів почнуть знімати прямо в Запоріжжі. Я тоді зрозумів остаточно, що посилати команду до Маріуполя не маю права. І я це зробив і вітаю Маріуполь з 3-ма очками.

Маріуполь в цій історії грав молодшого брата, але Павелко мені неодноразово говорив, що мені потрібно вирішувати питання з Ахметовим. Чому? Задайте це питання Павелку та Ахметову.

Я зараз буду сильно вболівати за Маріуполь, щоб вони потрапили в Лігу Європи. І тоді я подивлюся, як Павелко вдасться відстояти стадіон Маріуполя в Європі. Хай краще займеться збірною України, яка вже з Ісландією зіграла без глядачів, тепер проведе ще один поєдинок при порожніх трибунах. Краще хай цими питаннями займається.

Про обставини зарахування Динамо технічної поразки

Вже після матчу збірної в Ісландії всі в літаку знали, що на Комітеті нам присудять поразку. В якій країні ще до засідання могла бути така інформація? Я зв'язався з Павелко, і він сказав, що Прем'єр-лізі потрібно зібрати всі клуби і отримати підставу скасувати це рішення.

Вісім клубів проголосували за те, щоб матч відбувся на полі. Відмовились Ворскла, Шахтар, Маріуполь, а Верес утримався. Ніхто мене не звинуватить, що я на ці клуби впливав. При цьому навіть не стояло питання, де відбудеться матч, але він повинен був бути зіграний.

Я не хочу розколоти чемпіонат. Буде час, коли ми спокійно поїдемо в Донецьк і Маріуполь. Свого часу у Маріуполя не було можливості приїхати до Києва, але я оплатив літак, готель і відправив команду назад.

Все повинно з'ясовуватися на футбольному полі. Цього разу я пропонував два матчі зіграти на нейтральному полі, а якщо Маріуполь потрапляє до першої шістки – то всі чотири матчі зіграти на нейтральному полі, яке вибере суперник.

Про керівництво ФФУ

Сьогодні в Європі сміються над матчем Карпати – Олімпік. Це смішно та принизливо, що другий тайм грають 10 нових футболістів.

Були різні федерації футболу, але за той час, коли федерацію очолював мій брат, Шахтар сім разів виграв чемпіонат. Ви пам'ятаєте матч з Маріуполем, коли мені довелося прибрати Буряка? Ми дограли один тайм. А не могла тоді федерація вплинути, щоб зіграли з перших хвилин? Свого часу Сафіуллін без проблем вирішив, що матч Волинь – Шахтар потрібно перенести до Одеси через мирні демонстрації. ФФУ жодним чином на це не вплинула.

Коньков та Попов – це хлопчики в порівнянні з тими, хто зараз керують українським футболом. Вони хоча б регламент не порушували.

"В Лозанну подали фальсифікований протокол Комітету зі стадіонів". Кочетов звинуватив ФФУ у справі Маріуполь – Динамо

Кажуть, що ми зганьбили країну напередодні фіналу Ліги чемпіонів. Яке відношення Павелко має до фіналу Ліги чемпіонів? Хто був президентом ФФУ у той час, коли Києву дали фінал? Всі документи подавав Коньков зі своєю командою, і це та федерація футболу отримала право на фінал Ліги чемпіонів. А коли щось отримає Павелко, то нехай рапортує.

Політики у футболі бути не повинно. Ти політик – займайся політикою. Хочеш похвалитись успіхами – візьми Дніпро і виведи в УПЛ. А Верес замість Десни в УПЛ – це що? Стадіон у них є, чи що? Який у нас був колись чемпіонат? Ми сварилися з Ахметовим, але у нас був футбол. Ми обговорювали лише суддівство.

Я нічого не придумую і навіть приводу не даю федерації мене оштрафувати, а то там такі штрафи серйозні. Страшно подумати про штраф Палкіна. Чому його оштрафували тільки тоді, коли я сказав? Не можна було це зробити одразу?

А ситуація з Зінченком? У них у всьому винне Динамо. Ми начебто зробили все, щоб Фоменко його поставив. Я навіть не знав на той час, як він виглядає. Добре, виявилось, що це не так – не треба вибачень, але скажіть, що помилились.

Про розгляд справи в Лозанні

Там було все дуже просто. Суддя запропонував мирову. Ми запропонували зіграти всі матчі Маріуполя на нейтральному полі, без всякої наради Павелко та Запісоцький це відхилили. У Павелка була можливість погодитися в Лозанні, щоб матч відбувся, навіть в Маріуполі. Він сказав, що не може підводити своїх колег. Це просто маячня. У мене все вирує всередині від брехні Павелка і несправедливості, від його патріотизму, за яким нічого не стоїть.

Жодного разу клуб не виграв справу у федерації в Лозанні, але ми пішли, щоб цю тему озвучити і підняти, а потім зняти з себе всю відповідальність, якщо щось в Маріуполі станеться, а там може щось статися в будь-яку хвилину. Я за те, щоб там був футбол, в тому числі і за участю Динамо, але за умов дотримання всіх вимог безпеки.

Безпека – це перше за все. Три очки – це три очки, а тут питання в безпеці футболістів. Чому свого часу УЄФА направив нам листа, що ми не можемо зіграти з Валенсією вдома, хоча ще не було стрілянини, все було спокійно в Києві? Валенсія направила в УЄФА лише один лист, після чого матч відразу перенесли. У футболі гарантії безпеки на першому місці.

Маріуполь – Динамо: CAS у Лозанні пояснив нюанси свого рішення щодо матчу

Далі потрібно не гаслами розкидатися, а сісти всім сторонам, звертатися в правоохоронні органи. Павелко сьогодні при владі, так нехай дадуть гарантії, що Динамо супроводжуватимуть. Тоді ми зіграємо в Маріуполі і повернемося назад. Я не заперечую те, що винесла Лозанна, але в словах Павелко одна брехня і політичні гасла.

Генінсон, напевно, є єдиною більш-менш незалежною людиною, яка говорить правду. Ми відправляли листи в Прем'єр-лігу. Давайте дочекаємося повного рішення Лозанни, а далі будемо дивитися. Ми поїдемо до Маріуполя за умови надання гарантій безпеки для мого клубу. Я 25 років у футболі, і брати відповідальність на себе я не хочу. Мене можуть обговорювати, патріотично це чи ні, але відповідальність можу взяти тільки за себе. Будемо шукати компроміс.

Про матч Верес – Динамо

У матчі з Вересом мені не сподобались бійцівські якості футболістів. За рахунку 0:2 вони практично опустили руки. Команда не готова до весняної частини, це питання до тренерів. Мій серцевий м'яз такого не витримує.

Суркіс: Команда не готова до весняної частини – є питання до Хацкевича

Щодо суддівства – я знав, що таке буде, ще до гри. І таке ще не раз буде. Вилучити гравця у такій ситуації може тільки людина, яка не бачить. Можливо, сніжинка в око потрапила. А от боковий повинен був підказати. Грати за рахунку 0:2 вдесятьох чи у повному складі – велика різниця.

Але про суддівство можна говорити тоді, коли була гра у команди. А крім гола Циганкова, у Динамо майже нічого не було. Про що можна говорити? Потрібно розібратись у ситуації, Хацкевич все прекрасно розуміє і повинен зробити висновки.

Про протистояння з Лаціо

Хороша команда. Це не подарунок. Прогноз давати не буду. Якщо ми достойно виступимо в Римі і у нас залишаться шанси, то я сподіваюсь, що до матчу-відповіді команда набере оптимальну форму і буде демонструвати гру, яка подобається вболівальникам.

Лаціо ставить завдання напряму пробитись у Лігу чемпіонів за підсумками сезону. Сподіваюсь, вони після матчу з Ювентусом підійдуть до нас не в оптимальних кондиціях.

Про новачків Динамо

Самбрано готується. Він довго не грав. Сподіваюся, скоро він набере свою оптимальну форму. Що стосується Вербіча, то він мені подобається. Але якщо буде грати команда, буде грати і Вербіч. Один в полі не воїн.

Бойко – одне з найкращих наших придбань, враховуючи, що ми його придбали під завісу трансферного вікна. І сьогоднішня гра ще раз довела, що це було правильне рішення. Поки він в оренді, а далі може бути вже й не в оренді.

Непотрібні виправдання для Динамо, успіх Зорі, чергова легка прогулянка Шахтаря. Підсумки 21-го туру УПЛ

Мені подобається з яким запалом він працює. Ви навіть не уявляєте, як було важко його відновити до матчу з АЕКом. Він міг порватися надовго, але ризикнув заради команди, взяв відповідальність на себе. Відіграв на уколах і відіграв дуже добре.

Ротаня взяли як досвідченого дядька, який повинен вчити молодь. Але сьогодні так вийшло. Проте, досвіду йому не позичати, і, наскільки я знаю, Андрій Шевченко і далі на нього розраховує як на гравця національної збірної. Сподіваюся, він не сказав ще свого останнього слова у футболі. Він повинен допомогти нашим молодим футболістам швидше рости.